Ramazan'ın ilk iftar topu serhat şehri Kars'tan atıldı

Türkiye'de Ramazan'ın ilk iftar topu tarihi Kars Kalesi eteklerindeki Mevlana'nın hocası Anadolu'nun manevi Fatihi Şehit Ebu-l Hasan Harakani Külliyesi'nden atıldı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Temmuz 2012 15:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Harakani Sofrası'nın da kurulduğu Valilik İftar Çadırı'nda açılan ilk iftar renkli görüntülere sahne oldu.

İftar saatinde orucu top sesiyle açma geleneği, birçok yerde olduğu gibi Kars'ta da halen yaşatılıyor. Ezanın başlamasıyla Kars semalarında 'Ramazan topu' patlıyor. Kars halkı yıllardır iftarını ezanın okunması ve Ramazan topunun atılmasıyla açıyor. Kars Valiliği tarafından geleneksel hale getirilen iftar topu bu yılda akşam ezanı eşliğinde tarihi Kars Kalesi eteklerindeki Harakani Sofrası'nın da yer aldığı Kars Valiliği İftar Çadırının kurulduğu Şehit Ebu-l Hasan Harakani Külliyesi'nden Ateşleyici yeterlilik belgesi bulunan Gazeteci Tacettin Durmuş, tarafından atıldı.

Vali Ahmet Kara, Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Emniyet Müdürü Ercan Çakmak, Harakani Vakfı Başkanı Yavuz Uzgur ve daire emirlerinin de katıldığı etkinlikte, gazeteci olan ve aynı zamanda havai fişek gösterileriyle de iştigal eden Tacettin Durmuş'u Ramazan topunu atması sırasında gazeteci arkadaşları da yalnız bırakmadı. İftar saatinin gelmesiyle Kars'taki camilerin minarelerinden yükselen ezan sesi ile birlikte iftar topunun fitilini ateşlediği sırada Durmuş, Kars Valisi adına tüm İslam aleminin ve Kars halkının Ramazan'ını kutladı. Durmuş, büyük bir titizlikle hazırladığı Ramazan topunu 8 yıldır Kars'ta attığını, vatandaşların uygulamadan memnun olduğunu ve top sesine alıştıklarını söyledi. Durmuş ayrıca, Kars'ta 8 yıldır Kars Valiliği adına iftar topunu attığını, Kaleye yakın olan Evliya Camii'nden yükselen ezan sesiyle birlikte topu patlattığını ifade etti. Topun sesinin geniş bir alandan duyulduğunu da kaydeden Durmuş, kendisinin de iftarı burada gazeteci arkadaşlarıyla birlikte açtığını kaydetti.

Bir su bidonu içerisine kumla sıkıştırılan karton bir boru içine yerleştirilip fitili ateşlenen topun bir ay boyunca şehrin yüksek noktalarından atılacağını vurgulayan Durmuş, boru şeklindeki Ramazan topunun bilirkişi tarafından atılması durumunda hiçbir tehlikesi bulunmadığını, 100 metrenin üzerinde havada patlayarak ses efekti verdiğini, bu sesin ise Kars'ın her yerinden duyulduğunu da anlatarak, işini büyük bir dikkat ve titizlikle yürüttüğünü sözlerine ekledi.

KARS'TA TOP ATMA GELENEĞİ

Vali Ahmet Kara da, Kafkasların Anadolu'ya açılan serhat şehri Kars'tan ilk iftar topunun atıldığını gördüklerini belirterek, ?Buradan bütün Karslıların, bütün Türkiye ve İslam âleminin Ramazanlarını kutluyorum ve huzurlar getirmesini diliyorum. Sağlıklı sıhhatli, huzurlu Ramazanlar olmasını temenni ediyorum. Osmanlı Devleti'nden gelen top atma geleneği, Selçuklulardan ve Osmanlılar tarafından onarılarak bu güne gelmiştir. Bugün Türkiye'de örneği bulunmayan Kars Kalesi eteklerinden bu top atmanın güzelliğini yaşıyoruz. Tacettin Durmuş Bey bu konuda artık uzman oldu. Gazeteciliğin yanında, ?bombacı' olarak tanınıyor. Top atışını her sene kendisi atıyor. Kendisine hem Karslılar adına hem de şahsım ve Valilik adına teşekkür ediyorum ve hepimizin uzun Ramazanlara erişmemizi diliyorum.? diye konuştu.

Vali Kara, ?Büyük bir mutasavvıf, Harakani Hazretleri sofrasıyla ünlü bir zat. Onun en meşhur sözü de sofrayla alakalı, ?Her kim bu Dergâha gelirse ekmeğini veriniz, inancını sormayınız' sözüdür. Dolayısıyla belki bu sene O'nun yüzü suyu hürmetine, onların şefaatine nail olmak için bir de Harakani Hazretleri'nin türbesinin yakınında bu çadırı kurmamızın ayrı bir anlamı var. Vatandaşlar iftarını açacak, zenginler, fakirler hepsi aynı masada iftar edeceğiz. Dolayısıyla toplumda birazda sosyal dayanışmanın belirginleştiği bir ayın adıdır Ramazan. Allah hayırlı etsin, Allah mübarek etsin, Allah Ramazan'ın hürmetine bizleri affetsin. Cenab-ı Allah Ramazan'ın bereketini bütün İslam ümmetine yağdırsın, insanlığa yağdırsın.? dedi.

Topun atılmasının ardından Şehit Ebu-l Hasan Harakani Türbesi yanına kurulan Kars Valiliği İftar Çadırı'na geçildi. Yüzlerce vatandaşa verilen iftar yemeğinde sıraya giren protokol ve vatandaşlar renkli ve anlamlı görüntüler oluşturdu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber