Otomobil fiyatında düşüş sürecek

Haber Giriş : 31 Temmuz 2005 13:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Otomobil fiyatları geçen yıllara göre düşüş gösterdi. Ya da fiyat artış seviyesi düşük kaldı. Uzmanlar, otomobil fiyatlarındaki düşüşün süreceğini belirtiyor. Gerekçelerini sıralıyor:

Türkiye'de otomobil üretim kapasitesinin yeni yatırımlarla daha da yükselecek olması, verimlilik artışıyla maliyetlerin daha aşağıya çekilecek olması ve pazara yeni şirketlerin girmesiyle daha pazarlığa açık bir fiyat politikasının izlenecek olması, düşüşlerdeki en büyük etkeni oluşturacak.

Satışları hareketlendirmek ve stokları tüketmek isteyen otomobil firmaları, araçlarına zam yapmadı. Yeni yıla girmeden eldeki otomobilleri 10 bin YTL'ye varan avantajlarla tüketiciye sunan şirketler, faiz getirilerinin düşüşüyle kampanyalarını daha da cazip hale getiriyor. Gümrük Birliği ve AB'ye uyum süreci çerçevesinde vergi oranlarının düşeceğini belirten yetkililer, buna bağlı olarak Türkiye'deki araç üretim kapasitesinin artacağını kaydediyorlar.

Faizlerdeki gerilemenin vatandaşları araç değil, konut alımına yönlendirmesi, firmaların geçen yıla oranla bu yıl kampanyalarını daha erken yapmalarına neden oldu. Geçen yılki satış patlamasının ardından bu yılki gerileme nedeniyle stokların çoğalması da fiyatların düşmesinde bir diğer etken.

Fiyatların artan talebe bağlı olarak belirli bir seviyede sabitlendiğini belirten yetkililer, sektördeki rekabetin fiyatları daha da aşağı çekeceği görüşündeler.

Gerileyen araç fiyatlarının gelip geçici olmadığını da belirten yetkililer, filo çıkışlı otoların garantili ve banka kredisi imkânlarıyla satışı nedeniyle ikinci el piyasaya güven geldiğini, bunun da fiyatları ciddi düzeyde aşağı çekeceğini söylüyorlar.

Cumhuriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber