Koruculara zam geliyor

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 22 Temmuz 2012 11:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Geçici köy korucularının şikayetlerini dikkate alan hükümet, korucuların özlük haklarında iyileştirmeye gidiyor...

Aylık ücretler, operasyon tazminatları ve ölüm yardımı artırılacak. Açıklama İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'den geldi. Şahin bu konuda bakanlıkta çalışmanın devam ettiğini söyledi.

823 LİRA MAAŞ ALIYORLAR

Türkiye'de Haziran 2012 tarihi itibariyle 45 bin 72 geçici köy korucusu görev yapıyor. Korucular güvenlik güçlerine yardımcı oluyor, onlarla birlikte operasyonlara katılıp çatışmalara giriyor. Ancak aldıkları ücretlerin geçimlerini temine yetmediğini de her fırsatta dile getiriyorlar. Korucuların bu sorunları, MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık tarafından yazılı bir soru önergesi ile İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'e soruldu. Şahin, önergeye verdiği cevabında, korucuların aylık 823,27 lira maaş aldığını belirtti. Şahin, korucu maşlarının memur maaşlarına endeksli olduğunu ve memura zam geldikçe korucuların maaşlarında da artış olduğunu hatırlattı.

OPERASYON TAZMİNATI 28 LİRA

Şahin, koruculara operasyon tazminatı olarak 28,63 lira ödeme yapıldığını ve korucu başlarına ilave 82,32 lira ücret ödendiğini açıkladı. 2012 yılı Temmuz ayı itibariyle yaş ve hizmet yılını tamamlayarak görevinden ayrılan geçici köy korucularına, görev sürelerine göre 357,94 lira ile 572,71 lira arasında aylık bağlanıyor. Yapılacak iyileştirmeden emekli aylıklarının da olumlu etkileneceği belirtiliyor. Koruculara yılda bir defa yapılan elbise yardımı ile iki yılda bir verilen gocuk ve kepenek yardımının ise devam etmesi bekleniyor. Korucuların yılda 30 günlük senelik izinleri ile 15 günlük mazeret izinleri uygulamasının da aynen devam edeceği ifade ediliyor.

ÇALIŞMA BAKANLIKTA YÜRÜTÜLÜYOR

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, geçici köy korucularının aylık ücretleri başta olmak üzere operasyon tazminatları ile ölüm yardımları gibi özlük hakları ve sosyal yardımları içeren bir düzenleme ile ilgili çalışmaların İçişleri Bakanlığı'nda yürütüldüğü kaydetti. Bakan Şahin çalışmanın ne zaman tamamlanacağına dair bir bilgi vermedi. Çalışmanın gelecek yasama yılında meclisin gündemine gelmesi bekleniyor. Şahin, korucuların tedavi giderleri ile ilgili olarak şu bilgileri verdi: "Geçici köy korucularının tedavi giderleri, 442 sayılı Köy Kanunu'nun 74. maddesinin 4. fıkrasına göre yeşil kart verilerek karşılanmakta idi. 01.01.2012 tarihinden itibaren ise 5510 sayılı sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası kanununun 60. maddesinin C/9 bendi gereğince genel sağlık sigortalısı kapsamına alındı.

Haber: Çetin ÇİFTÇİ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber