Dargelirliye 'ucuz alo' geliyor

Haber Giriş : 01 Ağustos 2005 11:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Telekomünikasyon sektöründe kurulan Evrensel Hizmet Fonu'nda para birikmeye başladı. Para geri kalmış bölgelere telefon hizmeti götürmede, dar gelirli, özürlü, yaşlı vatandaşların ucuz telefon görüşmesi yapması için kullanılacak.

Ulaştırma Bakanlığı, yürürlüğe giren Evrensel Hizmet Yasası'nın uygulama yönetmeliklerini hazırlıyor. Evrensel Hizmet'te kullanılacak kaynak için açılan hesapta para birikmeye başladı. Bu para az gelişmiş bölgelere telekomünikasyon hizmetlerini götürmek, özürlü ve dar gelirli vatandaşların daha ucuz telefon görüşmesi, internet hizmeti alması için kullanılacak. Uygulama yönetmeliklerinin çıkmasının ardından uzun süredir telefon görüşmelerinde indirim isteyen kekemeler de muradına ermiş olacak.

AB uyum yasaları arasında yer alan Evrensel Hizmet Sağlanması Kanunu, haziran ayında TBMM'den geçti. Ulaştırma Bakanlığı Haberleşme Genel Müdürlüğü ilgili yönetmelikleri hazırlamaya başladı. Ulaştırma Bakanlığı, telekomünikasyon sektöründe liberalleşmeyle dünyada uygulanmaya başlayan Evrensel Hizmet modellerini örnek alarak yönetmelikleri hazırlıyor. "Bütün insanların temel telekomünikasyon hizmetlerini alabilmesinin sağlanması" olarak tanımlanan Evrensel Hizmet'in maliyeti ise telekomünikasyon şirketlerinin gelirleri ve devlet bütçesinden sağlanıyor.

Fon kesintisi yüzde 20 arttırılabiliyor

Evrensel Hizmet Kanunu'na göre, Evrensel Hizmet Fonu'nun gelirleri Türkiye'de, görev ve imtiyaz sözleşmeleri ile ruhsat ve genel izin bedelinin yüzde 2'si, GSM işletmecileri dışındaki işletmeciler ve Türk Telekom'un yıllık net satış hasılatının yüzde 1'i, GSM işletmecilerinin Hazineye ödediği payın yüzde 10'u, Telgraf ve Telefon Kanunu uyarınca verilen idari para cezalarının yüzde 20'si, Telekomünikasyon Kurumu'nun her türlü giderlerinin karşılanmasından sonra kalan miktarın yüzde 20'sinden oluşuyor. "Evrensel hizmet gelirleri" adıyla Ulaştırma Bakanlığı Merkez Saymanlık Müdürlüğü hesabına aktarılan bu miktar, Bakanlar Kurulu tarafından yüzde 20 oranında artırılabilecek. Bu şekilde Evrensel Hizmet Fonu'nun dev bir bütçeye sahip olacağı tahmin ediliyor.

Afet bölgelerine telefonlar kurulacak

Evrensel hizmet gelirleri, az gelişmiş bölgelere telefon ve internet hizmeti götürülmesinde kullanılacak. Bu gelirler, okulların internet hizmeti almasında, yaşlı, özürlü, bakıma muhtaç vatandaşların aldığı telefon ve internet hizmetlerinin tamamının ya da bir bölümünün karşılanmasında, afet bölgelerine telekomünikasyon hizmeti götürülmesi için de kullanılacak. Evrensel hizmet kapsamında bazı bölgelere ankesörlü telefonlar kurulacak, temel internet bilgisine sahip olan kişiler bu telefonlardan internete bağlanarak vatandaşlık numarası, hesap havale işlemleri, vergi ödeme gibi işlemleri de yapabilecek.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber