Köyde her gün bir kişi iftar yemeği veriyor

Antalya'nın Akseki ilçesine bağlı Cendeve köylüleri, asırlık geleneklerini sürdürerek iftar yemeğini birlikte yiyor. Yaklaşık yüz yıllık geleneği yaşatan Cendeve köylüleri, her akşam iftar yemeği veriyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Temmuz 2012 07:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Muhtarlığın yemekhanesinde bir araya gelen köy halkı, komşu köylüleri de davet ederek orucunu birlikte açıyor.

Cendeve köyünde iftar hazırlığı sabah erken saatlerde başlıyor. Yemek, Cendeveli kadınlar tarafından hazırlanıyor. Etler kıyılıyor, soğanlar soyuluyor, domatesler kıyılıyor, Köyün aşçısı Ahmet Özyiğit tarafından köy konağında kazanlarda pişirilen yemek iftar saatine hazır oluyor.

Köyde geleneksel olarak her akşam bir kişi iftar yemeği veriyor. Akşam namazının ardından muhtarlığın yemekhanesinde bir araya gelen köy halkı, orucunu birlikte açıyor. Yemekler yeniliyor, birlikte dua ediliyor. Dışarıdan gelenler ise bu mübarek günde birbirleri ile sohbet edip kaynaşıyorlar.

"Gelenek haline gelen iftar verme, bizlere ve çocuklarımıza paylaşmayı öğretti" diyen köyün yaşlı sakinlerinden Ahmet Kondak (88), Cendeve halkına mahsus bu geleneği gelecek nesillere miras bırakmak istediklerini söyledi. Atalarından kalma geleneği ramazan ayında yemek vermek suretiyle sürdürdüklerini anlatan Kondak, şöyle konuştu: "Her ramazanda akşamları köyümüzde bir kişi iftar yemeği verir. Bu köyde orucumuzu birlikte açıyoruz. Köyümüzde hiç kimse orucunu evde yalnız açmaz. Çevre köylerimizden de birçok davetli gelir ve orucumuzu birlikte açıyoruz. Bu yüzyılı aşkın geleneklerimizi sürdürmekteyiz"

Kondak, köyde her gün 200 kişiye iftar yemeği verildiğini söyledi.

Yemekleri pişiren kadınlardan Meryem İpek de, iftar yemeği için sabah erken saatlerde hazırlıklara başladıklarını, köy kadınlarının birlikte çalışarak iftar saatine kadar bütün işlemleri bitirdiğini ifade etti.

Köyde baba mesleği olan aşçılık mesleğini sürdüren Ahmet Özyiğit, her sene olduğu gibi bu yılda ramazan ayında köyde iftar yemeği verildiğini belirterek şunları söyledi: "Sabah erken saatlerde hazırlıkları yapıyoruz. İftar saatine kadar yemekleri hazır hale getiriyoruz. Atalarımızdan gelmiş bu mirası devam ettirmeye çalışıyoruz. Otuz ramazan yemek veriyoruz. Ramazan ayında köyümüzde evlerde yemek pişmez. Her gün iftarı köy konağı önünde bahçede çevre köylerden gelen misafirlerle birlikte açıyoruz."

9 yaşındaki Cansu Uysal, Antalya'da oturduklarını ve Cendeve köyüne iftar yemeğine geldiğini, çok mutlu olduğunu, burada bir çok arkadaş edindiğini söyledi.

8 yaşındaki Azra Seyhan, Antalya'dan anneannesinin iftar yemeğine geldiğini, yemekleri çok beğendiğini, burada arkadaşları ile birlikte olduğunu ifade etti.

9 yaşındaki Elif Çil, Alanya'da oturduklarını ve Cendeve köyüne akrabalarının iftar yemeğine geldiğini, böyle bir iftar yemeğine geldiklerinden dolayı sevinçli olduğunu söyledi.

Köy Muhtarı Salih Çelik de, atalarından öğrendikleri bu geleneği yaşattıklarını anlatarak "İftar yemekleri sadece köy halkına değil, komşu köylere de açık. Bir gün önce iftar yemeğimizi ilan ederek, onları da davet ediyoruz" dedi.

70 haneli köyde 150 kişinin yaşadığını anlatan İpek, Ramazan ayı süresince iftar verecek köylünün muhtarlıktan sıra aldığını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber