Yüksek meblağlı havalelere sorgu

Haber Giriş : 01 Ağustos 2005 14:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

23 ilde, Maliye kontrolörleri 100 milyar liranın üzerindeki, hesap uzmanları ise 500 milyar liranın üzerindeki havaleleri inceleme kapsamında mercek altına aldı.

Maliye Bakanlığı'nın ilk etapta, 50 bin doların üzerindeki yurtdışı para transferleri ile ilgili başlattığı inceleme genişletildi.

23 ilde, Maliye kontrolörleri 100 milyar liranın üzerindeki, hesap uzmanları ise 500 milyar liranın üzerindeki havaleleri inceleme kapsamında mercek altına aldı. İnceleme sırasında şüpheli görülen havalelerin sahipleri, Maliye denetim elamanları arasında, "terleme odası olarak" nitelendirilen görüşme odalarına çağırılıyor. Görüşmede, hesap sahiplerine, sözkonusu havalenin gelirinin nerden elde edildiği soruluyor. Yurtiçindeki havalelerle ilgili yapılan incelemede, birçok havalenin gerçek kişiler üzerinde yapılmadığı ortaya çıktı. İncelemelerde, şirketlerin para transferlerinin, sözkonusu şirkette çalışan çaycı, sekreter gibi gibi çalışanların üzerinden yapıldığı belirlendi.

Mesela, devlete çok düşük gelir beyan eden bir şirketin, para transferlerini şirkette görevli kişiler üzerinden yaparak, gelirini devletten gizlediği belirlendi. Maliye denetim elemanları da sözkonusu gelirin gerçek sahibini bulmak için transfer sahiplerini terleme odalarını çağırarak, paranın kaynağını öğrenmeye çalışıyor. Ancak bu uygulama tepki topladı.

Bakanlığa gelen çok sayıda şikayette, bu uygulamanın, "örtülü olarak nerden buldun" yasasının işletilmesi olduğu öne sürüldü. Maliye Bakanlığı yetkilileri ise mükelleflerin şikayetlerini haksız bularak, "Kimseye nereden buldun" diye sorulmadığını, sadece havalenin kaynağının doğru olarak kayıtlara geçirilmesini istediklerini vurguladılar.

Öte yandan, Maliye, mali milat uygulamasının kaldırılmasının ardından, 10 milyar liranın üzerindeki işlemlerin bankacılık üzerinden yapılmasına ilişkin düzenlemeyi uygulamaya koydu. Bu kapsamda, havalelerin kayda alınması amaçlanmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber