Antik Nekaia Kenti çöp tehdidi altında

Ödemiş'e bağlı Türkönü Köyü, Yeladı Mevkii yakınlarındaki modern çöp depolama tesisinin yanı başında bulunan Roma döneminden kalma antik Nekaia Kenti'nde incelemelerde bulunan Alman Madencilik Müzesi Madencilik Arkeolojisi ve Arkeometalurji Uzmanı Prof. Dr. Ünsal Yalçın, antik kentin koruma altına alınmasını istedi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Temmuz 2012 10:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Almanya'nın Bochum kentinde bulunan müzede görev yapan Prof. Yalçın, Roma döneminden kaldığı tahmin edilen antik kentin içinde bulunan cıva madenini de gezerek, bölgede detaylı bir çalışma yapılması gerektiğini belirterek, çöp depolama tesisine izin verilmemesi gerektiğini söyledi. Çöp tesisinin yapım çalışmaları sürerken, antik kent Neikaia'da kazı çalışmalarının sürdüğüne dikkat çeken Prof. Yalçın, beraberinde çöp tesisine karşı mücadele veren Prof. Dr. Veli Sevin ve Ödemiş Müzesi yetkilileri olduğu halde, antik kentte bulunan cıva madenini de gezdi. Burada bir takım incelemelerde bulunan Yalçın, raporu Ödemiş Müzesi'ne de sundu.

Prof. Yalçın, antik kentteki maden galerilerinin yakın zamana kadar kullanıldığını belirterek, "Niğde-Kestel ve Tokat-Kozlu gibi prehistorik maden işletmelerinde benzer çukurlara rastlanmıştır. Çevrede yapılacak bir yüzey araştırmasında buna benzer diğer çukurlara ve el taşlarına dikkat edilmeli. Bu çok çukurlu cevher kırma taşları, tarih öncesi maden işletmelerinde çok yaygın gözlemleniyor. Dolayısıyla buradaki cıva madenciliğinin tarihi öncesi dönemlere uzandığını düşünmek mümkün? ifadelerini kullandı.

Bölgede daha detaylı bir araştırma yapılması gerektiğinin altını çizen Ünsal, açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Yazılı kaynaklarda da bu bölgedeki madenin en geç Roma Dönemi'nden yana işletildiği yer alıyor. Bilindiği gibi zencefre o dönemlerde doğal boya olarak ve bazı hastalıkların tedavisinde kullanılıyordu.Tüm bunları yanı sıra bölgenin altın madenciliğinin merkezi konumundaki Sart'a yakınlığı da bölgede bulunan cıva madeninin önemini artırıyor. Çünkü Romalıların cıvayı altın zenginleştirirken kullandıkları da biliniyor. Bölgedeki cıva yatakları bu kapsamda ele alınmalı. Neikaia Antik Kenti'nin bir sağlık merkezi olması ve 300 yıl boyunca kendi sikkesinin bulunması bölgedeki cıva madeniyle ilgisini gösteriyor. Tüm bu nedenlerden dolayı işletmelerin bulunduğu alanın korunması Küçük Menderes havzasının kültür tarihi açısında büyük önem taşıyor.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber