Bakan Yıldırım ve Başkan Kocaoğlu, Kentsel Dönüşüm Zirvesi'nde atıştı/ Video

İzmir'de düzenlenen Kentsel Dönüşüm Zirvesi'ne, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu atışması damga vurdu.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Temmuz 2012 17:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni Asır Gazetesi tarafnıdan Kaya Termal Otel'de düzenlenen zirvede konuşan Başkan Kocaoğlu, Alsancak Kruvaziyer Limanı ve Alsancak Stadı'nın yerine yapılması planlanan AVM projeleri ile Mavişehir planını eleştirdi: "Alsancak Stadı'nı yıkacağım, yerine AVM yapacağım anlayışı olmaz. Hani bunun ulaşımı, kim sağlayacak oranın yerini, alanını, yolunu? Biz yasal bir kurumuz. Devlet kurumuyuz. Yasal hakkımızı kullanacağız. Stat konusunda sürekli bir tartışma içindeyiz. Karşıyaka'ya 20 bin kişilik stat yapılacak. Altı üstü bu. Alanı, koltuk sayısı, kapasitesi belli. Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'a, 'Bunu biz de yaparız. Yapmıyorsanız ben yaparım.' dedim. Halen daha tartışıyoruz. Biz yap-işlet-devrete karşı değiliz. Özelleştirmeye karşı değiliz. İstemezükçü değiliz ama Alsancak gibi yolu olmayan limanın içerisine 96 bin metrekare AVM yapılmasını istemiyoruz. Burası kamunun malı. Böyle olursa bölgenin trafiği çözülemez. Kordon, Alsancak biterse İzmir biter. Orada alt üst geçit de yapsanız ulaşımın çözümü yok. Buraya AVM yapılması, bize göre doğru değildir. İki tane 300 metre parmak iskelenin ceremesini çekmeye hazırız. Onu yapıp devlete bağışlamaya hazırız, yeter ki İzmir bitmesin."

'ORTAKLIĞIMIZA HALEL Mİ GELDİ?'

Bakan Yıldırım, Kocaoğlu'nun çıkışına cevap verdi. İzmir'de belediye ile çok önemli ortak çalışmalar yaptıklarını hatırlatan Yıldırım, Başkan Kocaoğlu'na esprili bir şekilde, "Ortaklığımıza halel mi geldi başkan?" diye sordu. Kocaoğlu da, "Öyle bir şey yok," cevabını verdi. Bakan Yıldırım ardından, "O zaman sorun yok. İZBAN'da başka konularda beraber olduk. Başkanın açıklamalarının ardından bana cevap hakkı doğdu. Kruvaziyer limanları, dünyanın her yerinde yaşam merkezidir. Kruvaziyer limanı ayrı, iskele konusu ayrıdır. 2003 yılında İzmir'e gemi gelmiyordu, bugün 100'ü buldu. Gelen misafir sayısı yarım milyonu aştı. Geçen sekiz senede İzmir çok şey kazandı. İzmir, kruvaziyer turizmde İstanbul ile yarışıyor. Bu fırsatı ileri taşımımamızda İzmir ne kaybeder? İzmir kazanacak. Liman içindeki alanın sadece 28 bin metrekaresi AVM'dir. İşi farklı yerlere çekmeyelim. İzmir'de en küçük alışveriş merkezi bile 40 bin metrekaredir. İzmir'de liman çevresinde otel olmayacak da nerede olacak? Gelen turistler sadece körfezi mi seyredecek? İnsanlar geminin içinde yaşayacaksa, limana ayak basıp gününü geçirecekse niye gelsin? Kruvaziyer limanına gelen değerlendirmeleri, acele olarak yapılmış görüyorum. İzmir'e kötü olanı yapmayız. İzmir'in trafik sıkıntısı ne getiriyorsa en kısa zamanda da gidereceğiz. Biz daha önce, 'Trafik, şehrin merkezine dağılıyor.' dedik ve by-pass hattı yapma kararı aldık. Konak Tünelleri'ne başladık. Yolu Buca'dan çevre yoluna uzatırsak daha iyi olacak. Biz yapılması gerekenleri limanda yaptık. Başkan, 'Yargıya götüreceğim.' diyor. Ne yapalım, mahkeme ne derse yaparız ama İzmir, yargı yolu ile iş yapmadan, iş durdurmadan çok çekti. Bu konuda yapılanları hak etmiyor." dedi.

'STAT YERİNE AVM OLMAZ'

Bakan Yıldırım, Kocaoğlu'nun tepki gösterdiği konuların arasında yer Alsancak Stadı'nın yıkılıp yerine AVM yapılması konusuna da değindi. Söylenenlerin doğru olmadığını anlatan Yıldırım, "Bu bir şehir efsanesi. Yapılan protokol var, tamam. Protokol karşılığında Örnekköy Stadı'na karşılık Alsancak Stadı veya başka bir yer verilsin dendi. Benim düşüncem stat değil, başka bir yerdir. Hele hele stadın yerine yıkılıp AVM yapılması söz konusu olamaz. Olsa bile ben buna taraftar değilim. Biz her zaman işbirliğine hazırız, yeter ki İzmir'in hayrına yapılan bir çalışma olsun." ifadelerini kullandı.

Zirveye Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, AK Parti ve CHP İzmir milletvekilleri, Vali Cahit Kıraç, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, ilçe belediye başkanları ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber