Erzurum, Artvin Ve Ardahan'da Gürcü dinsel mimarisi araştırılıyor

Pamukkale Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Fahriye Bayram, 1997 yılından beri Artvin, Erzurum ve Ardahan illerini kapsayan bir yüzey araştırması gerçekleştirdiklerini söyledi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Temmuz 2012 09:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Araştırma konularının bölgedeki Gürcü dinsel mimarisi olduğunu ifade eden Doç. Dr. Fahriye Bayram, bir Gürcü araştırmacının yapmış olduğu çalışmayla yola çıktıklarını aktardı. 1909 yılında bölgede çalışan bir Gürcü araştırmacının tespit ettiği yapıları araştırmakla başladıkları çalışmaları 10 yıldır sürdürdüklerini aktaran Bayram, "Gürcü araştırmacının yaptığı tespitleri, yerinde durup durmadıklarını, şu anki mevcut durumlarının ne durumda olduğunu görmek adına araştırıyoruz. Kaynakta Oltu'daki kiliseden de söz ediliyordu. Kilisenin bugünkü durumunu tespit etme amacıyla geldik. Çalışmalarımızı tamamladık. Çalışmalarımızı daha çok fotoğraf, plan çıkarma ve yerinde tanımlama şeklinde sürdürmekteyiz. Daha sonra yaptığımız bu çalışmaları Kültür Bakanlığı'na bir rapor şeklinde ileteceğiz" dedi.

Artvin ve Ardahan illerindeki çalışmalarını tamamladıklarını dile getiren Doç. Dr. Bayram, Erzurum'daki çalışmalarının ise devam ettiğini söyledi.

Koşulların elverdiği ölçüde 2012 yılı sonuna kadar çalışmalarını tamamlamayı hedeflediklerini kaydeden Doç. Dr. Bayram ile yaklaşık 10 yıldır bölgedeki kültür varlıklarını araştırdıklarına değinen Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Turgay Yazar, Oltu ve yöresinin dinsel mimari açısından oldukça zengin bir bölge olduğunu söyledi.

Sadece Türk kültürü değil, başka dinsel kültürlerin eserlerine de sıklıkla rastlandığını belirten Yrd. Doç. Dr. Yazar, açığa çıkarılan kültürel ve dinsel eserlerin değerlendirilmeleri halinde bölgedeki turizme önemli katkıları olacağını ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber