ENVERDER Başkanı Uysal: Ekonomideki daralmaya karşın enerji tüketimimiz arttı

Enerji Verimliliği Derneği (ENVERDER) Bursa Şubesi Başkanı Dr. Müh. Mustafa Uysal, satışlarda daralma yaşanmasına karşın enerji tüketimlerinin rekorlar kırmaya devam ettiğini söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Temmuz 2012 14:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yazılı açıklama yapan Ünsal, sıcakların hüküm sürdüğü bu günlerde batı illerinde klima için doğuda ise sulama pompaları için fazla elektrik tüketildiğini kaydetti. Yağışlı kış döneminde hidroelektrik santralleri vasıtasıyla ucuz elektrik üretme imkanı olduğunu hatırlatan Ünsal, bu üretimin toplam kapasitenin sadece yüzde 25'ini karşıladığına dikkat çekti.

Elektrik üretiminin hala yoğun olarak doğalgazdan karşılandığına işaret eden Ünsal, tüketimdeki artışın sanayiciyi zorlayacağını vurguladı. Elektriğini doğrudan üretime olan katkısının incelenmesi gerektiğini ifade eden Ünsal, şunları kaydetti: ?Eğer önceki dönemlerden daha fazla üretim dışı enerji harcamış ise bu durum gelecek dönemde rekabetlerini zayıflatacaktır. Belki konfor olarak daha iyi bir ortam oluşturmuş olabilirler ama rekabet gücü düşük ürünleri satamadıkları takdirde bunun hiçbir faydası yoktur. Sanayicimiz aynı işi daha az enerji ile yapabilmenin yollarını bulabilir.?

Sorunların yerel değil, küresel olduğuna işaret eden Uysal, ?Bu daralmanın ardından hızlı büyümenin geleceğini öngörmekteyiz ve bu durumda sanayicilerimizin büyüme dönemine verimli ve fiyat avantajı ile girmelerinin verimlilik çalışmalarına ağırlık vermelerinden geçmektedir.? dedi.

Uysal, dernek olarak yenilenebilir enerji kaynaklarının üretimi, sanayide enerji yoğunluğu hesaplamaları, ulaştırmada toplu taşımacılığın özendirilmesi, aydınlatmada tasarruflu lambaların kullanılması ve bina yalıtımlarının artırılması gibi çalışmalara imza attıklarını dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber