İşyeri planı tutmadı, 400 Meclis lojmanı yıkılıyor

Haber Giriş : 04 Ağustos 2005 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

164 daire ve 400 villadan oluşan eski Meclis Lojmanları'nın işyeri olarak satışı projesi tutmayınca, Milli Emlek Genel Müdürlüğü, villaların yıkılmasına karar verdi. Açılan ihaleyi alan Emek İnşaat villaları yıkarak, yerine çok katlı konut inşaa edecek.

İŞYERİ-ofis amaçlı satış projesi tutmayan eski Meclis lojmanlarındaki 400 villa yıkılarak yerine çok katlı konut blokları yaptırılmak üzere arsası ihaleyle satılacak. Maliye Bakanlığı, toplamı 246 dönüm olan araziyi konut amaçlı satmak üzere imar değişikliği için hazırlıklara başladı. Bu amaçla, Emek İnşaat A.Ş, TBMM'ce mülkiyeti ikibuçuk yıl önce Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü'ne devredilen Meclis lojmanlarında plan ve proje değişikliği yapmak için Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nden yetki istedi. Milli Emlak Genel Müdürlüğü yetkilileri, konut yapımı amaçlı arazi satışı için bu yetkinin Emek İnşaat'a devredildiğini söyledi.

VİLLALAR YIKILACAK:

Emek İnşaat Genel Müdürü Ali Karaduman, Meclis lojmanları için plan-proje değişikliği çalışması başlatıldığını Hürriyet'e doğrularken, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın plan değişikliğini onaylamasının ardından villaların yıkılacağını açıkladı. Merkezi ısıtma sistemine ilişkin bacanın yıkımına ise başlandığı belirtildi.

SONUÇ ALINAMADI:

Karaduman'ın verdiği bilgiye göre, lojman arsasına ilişkin ihale takvimi de plan değişikliği çalışması bittikten sonra belli olacak. Meclis lojmanlarının iş merkezine dönüştürülme projesinden beklenen sonucun alınmadığını anımsatan Karaduman, amaçlarının o araziyi ekonomiye kazandırarak, devlete gelir sağlamak olduğunu söyledi. Toplam 174 daireden oluşan iki katlı iki bloktaki dairelerin ise bakımdan geçirileceğini belirten Karaduman, bakımın ardından burada satışı henüz gerçekleşmeyen 164 dairenin de konut olarak satılacağını belirtti.

BÜYÜK HAYALKIRIKLIĞI:

164 daire, 400 villa olmak üzere toplam 564 konuttan oluşan Meclis lojmanlarının işyeri-ofis olarak satışı ve bölgenin iş merkezine dönüştürülme projesi hayalkırıklığıyla sonuçlandı. TBMM'nin mülkiyeti Maliye'ye devretmesinden sonra lojmanların sadece 32'si satılabildi. Maliye, bu projeden 300 trilyon lira gelir bekliyordu.

Unakıtan, ?satamazsak ben de başarısızım' demişti

MALİYE Bakanı Kemal Unakıtan, lojmanların satışıyla ilgili olarak iki yıl önce düzenlediği basın toplantısında, ?Bu proje hayal olarak kalırsa ne olacak?' sorusuna, ?İşte o zaman yandık. Biz buna ümit bağladık. Bu proje başarılı olmazsa, bilin ki Bakan da başarılı olmamış demektir' demişti. Mimar Behruz Çinici'nin projesi olan Meclis lojmanlarındaki villalar 1982 yılında yaptırıldı. Unakıtan lojmanların satışıyla ilgili basın toplantısında, ?çok ünlü üstat' olarak nitelediği Çinici'nin mimarisine sadık kalmanın kendileri için önemli olduğunu da söylemişti.

AKP hükümeti, çeşitli vesilelerle kamuoyunda sık sık eleştiri konusu olan Meclis lojmanlarını iktidara gelir gelmez satma kararını açıkladı. Ancak bu satışın arkasındaki asıl sebebin, AKP milletvekillerinin eşlerinin büyük bölümünün türbanlı olması nedeniyle, ?toplu bir fotoğraf' verilmesinin doğuracağı sıkıntı olduğu kulislerde konuşuldu.

TBMM Başkanı Bülent Arınç, daha önce yaptığı bir açıklamada, lojmanların personel, bakım, elektrik, su gibi sabit giderlerden iki yıldır vazgeçildiği için TBMM'nin 10 trilyon lira tasarruf ettiğini açıklamıştı.

Taşçı: Arsayı versinler 300 milyon doları kasaya koyarım

BAŞKENT'in önde gelen emlakçılarından Salim Taşçı, villaların yıkılarak, arazisinin satılması halinde 300 milyon dolar gelir elde edilebileceğini söyledi. Meclis lojmanlarının, konut olarak değil yıktırılıp arsa olarak satılmasının kendi fikri olduğunu ve daha önce Maliye Bakanlığı'nın kendisinden görüş sorması üzerine, bu görüşü aktardığını belirten Taşçı, ?Arsayı bana verseler 300 milyon doları kasaya koyarım' dedi. Meclis lojmanlarının inşaat kalitesinin zayıf olduğunu ve tek kelimeyle ?döküldüğünü' söyleyen Taşçı, bu villaların tek tek satılması durumunda elde edilecek rakamın 170 milyon doları geçmeyeceğiğini, bu nedenle villaların yıkılarak arsanın satılmasının daha rasyonel bir çözüm olduğunu kaydetti.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber