Koyun çiftlikleri çalıştıracak çoban bulamıyor

Konya'nın Beyşehir ilçesinde, kırsal alanda özellikle küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin çalıştıracak çoban bulmakta sıkıntı yaşadığı bildirildi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Temmuz 2012 15:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Beyşehir'e bağlı Gönen köyünde muhtarlık tarafından geçtiğimiz yıllarda kurulan koyun çiftliğinde de uzun süredir çalışacak çoban bulunamadığı belirtildi. Gönen Köyü Muhtarı Mehmet Ali Gökler, gazetecilere yaptığı açıklamada, sektörde yaşadıkları en büyük sıkıntının kalifiye eleman ve çoban sıkıntısı olduğunu söyledi. Çiftlik olarak halen iki çobana ihtiyaç duyduklarını, uzun süredir bir arayış içerisinde olmalarına rağmen bulamadıklarından yakınan Gökler, ?Dolgun maaş veriyoruz, sigortasını yapıyoruz, elektrik, su giderini karşılıyoruz. Eti, sütü tüm ihtiyaçlarına katkıda bulunuyoruz. Lojmanımız var; ev kirası, barınma sorunu da yok. Aldığı maaşın büyük bölümü kendisine kalacak ama buna rağmen çiftliğimizde çalışacak çoban bulamıyoruz? dedi.

Binin üzerinde küçükbaş hayvanın bulunduğu çiftlikte mevcut 4 çalışanın olduğunu, sayının yetersiz olması nedeniyle köyün bekçisi ve muhtar olarak da zaman zaman kendisinin çalıştığını anlatan Gökler, şunları kaydetti:

?Son zamanlarda hayvancılıkla ilgili verilen desteklerden dolayı birçok insan bu işi yapmaya başladı. Dolayısıyla çoban kıymetli hale geldi. Ondan diye düşünüyorum. Çobanlar iyi maaşlar alıyor. Aslında Peygamber mesleği, güzel de meslek. Daha kalifiye bir personel olmaları halinde maaşları daha da yükselebiliyor.?

Çiftliğin hayvan besleme uzmanı Ziraat Mühendisi Yusuf Cihan Kaya da, geçmiş yıllardan günümüze kadar zahmetli ve külfetli bir iş kolu olması nedeniyle köylerde yetişen genç nüfusun şehirlere göç ettiğini vurgulayarak, ?Kente göç eden gençler şehirlerin dışında bir iş aramıyorlar. Aramadıkları için de köylerindeki nüfus bu alanda yetişmiş alaylı dediğimiz çekirdekten yetişme hayvansal üretim yapabilecek çoban arkadaşları bulamıyoruz. Bunun önüne geçebilmek için köydeki yaşam standartlarının genişletilmesi, bizim bu alandaki sıkıntımızı bir nebze de olsa dindireceği kanaatindeyim. Aslında bu sektörde hepimizin ortak sıkıntısı. Köylerden artık kentlere göçün önüne geçilmesi gerekiyor? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber