Damacana kısır yapıyor

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 27 Temmuz 2012 08:03, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Sadece sularda değil damacanalarda da tehlike var Damacanalarda kullanılan Bisfenol A kısırlıktan hiperaktiviteye kadar birçok hastalığa yol açıyor

Suların pis çıkmasının ardından bir skandal da içme sularının taşındığı damacanalarda çıktı. Suların konulduğu damacanaların yeteri kadar temizlenmemesinin dışında uzun ömürlü olması için kullanılan Bisfenol A maddesinin tehlikeli hastalıklara yol açtığı Harvard Üniversitesi'nin raporlarıyla belirlendi.

Konuyla ilgili bilgi veren Atasu Genel Müdürü Cevat Akbaş, normalde 30 kullanımlık ömrü olması gereken damacanaların bu madde katılarak 100 kullanıma çıkartıldığını söyledi. Bisfenol A (BPA) maddesinin insan sağlığına büyük zarar verdiğini belirten Akbaş, şöyle konuştu: "Bu madde damacanaları sağlamlaştırmak ve uzun ömürlü olmasını sağlamak için kullanılıyor. Bu maddelerin yer aldığı plastikleri kullananlarda hiperaktivite, kız çocuklarında erken ergenlik, kadınlarda kısırlık, hamilelerde bebeklerin zarar görmesi, cinsiyet değişikliği ve obezite gibi sorunlar yaşanıyor."

2 YILDA DEĞİŞİR

Cevat Akbaş, şu anda aralarında büyük markaların da olduğu pek çok firmanın BPA'lı damacana kullandığını ifade etti. Akbaş, "Bazı büyük firmalar şimdi bunları imha edip değiştirme çalışması yapıyor. Ama şu anda piyasadaki damacanaların tamamının değişmesi için 2 yıl zaman gerekiyor" dedi. Evlerde de damacanaların pis kullanıldığını ve tekrar dolum sırasında mutlaka çok iyi temizlenmesi gerektiğini anlatan Akbaş, şunları kaydetti: "Bazı firmaların su beklettiği havuzlarda yosunlaşma oluyor, bakteriler çoğalıyor. Bu yüzden damacana suları iyi denetlenmeli. Üretim aşamasında hijyen kurallarına uyulmalı. Biz ozon kullanmayan ve suyu bekletmeyen tek firmayız."

DEŞİFRE'DE YİNE KONUŞULACAK

Bugün A Haber'de saat 23.00'te yayınlanacak olan Deşifre programında yine içme suyundaki skandal gündeme getirilecek. Deşifre, geçen hafta yaptırdığı analizlerle, parayla satılan damacana sularında tehlikeli mikroplara rastlandığını ortaya koymuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber