28 Şubat'ın bir paşası daha emekli oldu

Haber Giriş : 05 Ağustos 2005 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sultanbeyli ilçesine Atatürk heykeli dikerek 28 Şubat sürecinde adını duyuran, dönemin 2. Zırhlı Tugay Komutanı Tümgeneral Osman Doğu Silahçıoğlu emekliye ayrıldı.

28 Şubat sürecinde hiç Atatürk heykeli bulunmadığı iddiasıyla İstanbul Sultanbeyli'ye Atatürk heykeli diken ve yerel yöneticilerle polemik yaşayan dönemin 2. Zırhlı Tugay Komutanı Osman Doğu Silahçıoğlu emekliye ayrıldı. 1995 yılında Kurmay Albay rütbesi ile Genelkurmay Başkanlığı Basın Sözcülüğü de yapan Silahçıoğlu, 2. Zırhlı Tugay Komutanı olarak görev yaptığı 28 Şubat sürecinde Atatürk heykeli tartışmaları ile adından sıkça söz ettirmişti. Silahçıoğlu, Sultanbeyli'de "okul önleri ve caddelere Atatürk heykeli dikerek" dönemin yerel yöneticileri ile yoğun polemik yaşamıştı. O dönemdeki Sultanbeyli Belediye Başkanı Ali Nabi Koçak ile de mahkemelik olan Silahçıoğlu, daha sonra tümgeneralliğe terfi ederek Samsun Sahra Sıhhıye Er Eğitim Merkezi Komutanlığı da yaptı. Silahçıoğlu, Samsun'da göreve başladığı zaman o dönemdeki 19 Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Çakır'ı da yine irticacı olduğu gerekçesiyle makamında kabul etmeyerek polemik yaratmıştı. Silahçıoğlu, Çakır'ı 25 gün makamına kabul etmemesini ise daha sonra doğrulamıştı.

"Eşleriyle gelmeyen personele soruşturma..."

Silahçıoğlu'nun adı, ayrıca yaptığı bir başka ilginç uygulamayla da gündeme gelmişti. Yüksek Askeri Şûrâ kararıyla, orduyla ilişiği kesilen astsubay Murat Yılmaz, İstanbul 2. Zırhlı Tugayı'nda inançlı subayların tespiti için çay, kermes ve içkili-danslı yemekler tertiplendiği iddiasında bulunmuştu. Yılmaz, yaptığı açıklamalarda bu tür maksatlı programlara eşleriyle beraber gelmeyenler ya da katılmayan inançlı personel hakkında da hemen rapor düzenlendiğini söylemişti. Astsubay Yıldız, Silahçıoğlu hakkında, "Silahçıoğlu'nun, İslâm'a karşı antipatisi o kadar derin ki, görev yaptığı 2. Zırhlı Tugay'a yiyecek getiren ve üzerinde 'Bismillahirrahmanirrahim' yazan bir kamyonu tugaya sokmadı. Besmelenin üzeri kâğıtlarla kapatıldıktan sonra kamyon içeri girebildi" iddialarında bulunmuştu.

O dönemdeki Sultanbeyli Belediye Başkanı Nabi Koçak, mahkemeye verdiği Silahçıoğlu için "Dikensiz gül olmaz. Bütün gülleri de diken var diye suçlamak yanlış olur. Belki siyasete ısınıyordur. Biraz sivri çıkış yapacak ki kendine yer hazırlasın. Genelkurmay'ın hesap sorması gerekir. Biz devlet memuruyken siyaset yapamıyorduk. Bu komutanlar siyaset yapacaklarsa, sırtlarındaki elbiseleri çıkarsınlar" değerlendirmesinde bulunmuştu. Geçtiğimiz yıl 4 Ağustos tarihinde yapılan Yüksek Askeri Şûrâ Toplantısı'nda Tümgeneral Osman Doğu Silahçıoğlu'nun görev süresi, bir yıllığına uzatılmıştı. Silahçıoğlu da bu yıl emekliye sevkedilerek, Çevik Bir, Erol Özkasnak gibi 28 Şubat sürecinin etkin isimleri ile birlikte "emekli"ler kervanına katıldı.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber