Danıştay, Muş Karakale belde bağımsız belediye başkanının görevine son verdi

Danıştay 8. Dairesi, Muş'un Korkut ilçesine bağlı Karakale Beldesi Bağımsız Belediye Başkanı Zeki Taygar'ın görevine son verirken, belediye meclisini de feshetme kararı aldı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Temmuz 2012 18:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay 8. Daire Başkanlığı tarafından Karakele Beldesi Belediye Başkanlığı'na gönderilen karar yazısında, Belediye Başkanı Zeki Taygar'ın, belediye ye ait eski binanın fen ve sanat kurallarına göre uygun yapıldığı ve hizmet vermeye elverişliği olduğu halde, belediyeyi kardeşine ait iş yerine taşıyarak zarara uğrattığı gerekçesi ile görevine son verildiği bildirildi.

Danıştay 8. Daire Başkanlığı'nın karar yazısında şu görüşlere yer verildi:

''Dosyadaki belgelerin incelenmesinden; belediye başkanının, belediyeye ait eski binanın fen ve sanat kurallarına göre uygun yapıldığı ve hizmet vermeye elverişli olduğu halde beldiyeyi kardeşine ait iş yerine taşıyarak zarara uğrattığı, 2011 yılının 12. ayında davetiye gönderildiği halde belediye meclis üyelerinin meclis toplantısına gelmedikleri, bu nedenle 2012 yılı bütçesinin görüşülerek karara bağlanmadığı, belediye başkanınca gündeme getirilmediğinden 2008, 2010 ve 2011 yılı kesin hesaplarının ve 2011 bütçelerinin belediye encümeni ve belediye meclisinde görüşülerek karara bağlanmadığı, belediye başkanınca meclis üyelerine gönderilen toplantı davetiyelerinde meclis gündeminin belirtilmediği, belediye başkanının 2009, 2010 ve 2011 yılları faaliyet raporlarını 5018 sayılı kamu mali yönetimi ve kontrol kanununun 11. maddesinin 4. fıkrasında belirtilen biçimde hazırlayarak belediye meclisinin nisan ayı toplantısında meclisin onayına sunmadığı, bu nedenle faaliyet raporlarının görüşülemediğine ilişkin hususların İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Kontrolörlüğü'nün raporu ile ortaya konulduğu görülmüştür.

Bu açıklamalar karşısında, belediye meclisinin, belediye gelir ve giderlerinin usulünü uygun yönetim ve denetimine olanak sağlayan ve mevzuatla düzenlenen belediye bütçesi ve kesin hesapları ile ilgili görevlerini yapmadığı, belediye başkanının da bütçe, kesin hesap ve faaliyet raporlarına ilişkin süresinde işlem yapmamış olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu durumda, Belediye Kanunu'nun 30. ve 44. maddesinde yer alan koşulların oluşmuş olduğu açıktır. Açıklanan nedenlerle, kendisine yasalarla verilen görevleri süresi içinde yapmayan Karekale Belediye Meclisi'nin feshi ile meclisin feshine neden olan eylem ve işlemlere katılan Belediye Başkanı Zeki Taygar'ın, belediye başkanlığından düşürülmesine, 06.07.2012 gününde oy birliği ile karar verilmiştir.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber