Fiyatı düştü diye pamuk ekmemek yanlış

Erkek giyimin öncü markalarından Süvari Tekstil'in Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Coşkun, dünya genelinde tröstlerin fiyatlarla oynamasının faturasını toplumların ağır ödediklerini belirterek, "Bunun bir örneğini de pamukta yaşıyoruz. Bu nedenle bu sene Adana'da pamuk ekildi fiyatlar düşük, bir daha ekmeyelim anlayışı çok yanlış." dedi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Temmuz 2012 19:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Coşkun, tröstlerin emtia fiyatları ile bir şekilde oynadıklarını, canlarının istediği zaman bir ürünü çok pahalandırıp istedikleri zaman ürünün fiyatını çıkartıp düşürebildiklerini kaydetti. Pamukta geçen seneki çıkışın suni olduğunu dile getiren Coşkun, "Birden bire fiyat 2-3 katına çıktı. Bugün birçok plastik hammaddeleri yerlerde sürünüyor. Düşük fiyatlara satılıyor. Plastik üretiminde kullanılan 2 bin dolarlık hammaddeler şu anda bin 200 dolarlara düşmüş. Birileri bunlarla uğraşıyor. Demirde bir bakıyorsunuz ortada bir şey yok kilosu 2 lira, bir bakıyorsunuz 80 kuruş. Bir ürünün fiyatı bu kadar inip çıkabilir mi? Şu anda pamuğun bu kadar düşük olması asla bizi tedirgin etmemeli. Bence tam tersini yapmak lazım yani, çok düştü ise bu bir sene sonra yükseleceğine işaretidir. Her zaman böyle olmuştur. Adana'da karpuz yıllardan beri bir sene ekilir çok düştü derler, zarar ediyoruz derler, ikinci sene ekenler karpuzdan çok paralar kazanırlar. Şu anda pamuk içinde durum böyle." diye konuştu.

Coşkun, pamuğun en büyük özelliğinin iplik içerisinde su depolamak için küçük kutucukları bulunması olduğunu belirterek, "Bu kutucuklar suyu, teri çeker hapseder. Islaklık hissini daha az verir. Allah'ın yarattığı o pamuğun içerisindeki gözenekleri hiçbir suni şeyle oluşturamıyorlar." dedi. Sağlık için de bu denli önemi olan pamuğun ekimi konusunda üreticilerin daha hassas olması gerektiğini ifade eden Coşkun, şöyle devam etti:

"Bu sene Adana'da pamuk ekildi fiyatlar düşük, bir daha ekmeyelim anlayışı çok yanlış. Çünkü bir dahaki sene de ekmemiz gerek defalarca gördük bir yıl para etmeyen ürün ikinci yıl hep para etti. Bence buna dikkat etmek lazım zaten pamuk ekimi için devletin de belli teşvikleri var. Çukurova bölgesi de pamukla özdeşmiş durumda. Buralarda bunların devam etmesi lazım. Pamuk üretimi ile ilgili vatandaşın geri adım atmamasını biraz da devletin bu konudaki teşviklerini daha ekilebilir düzeye getirmesini arzu ediyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber