Alevilerden Yargıtay kararına 'semahlı' tepki

Adana'da bir araya gelen Alevi bileşenleri, Yargıtay'ın 'Cami ve mescit dışındaki yerlerin ibadethane kabul edilemez' kararını protesto etti.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Temmuz 2012 14:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Merkez ilçe Seyhan'daki İnönü Parkı'nda toplanan Alevi bileşenleri, semah dönüp, yöresel ezgiler söyleyerek Yargıtay 7. Hukuk Dairesi'nin, Çankaya Cemevi Yaptırma Derneği hakkındaki kapatma davasını reddeden yerel mahkeme kararını oy çokluğuyla reddetmesine ve cami ve mescit dışındaki yerlerin ibadethane kabul edilemez' kararına tepki gösterdi.

Grup adına bir açıklama yapan Adana Alevi Bileşenleri Bölge Sorumlusu Migdat Öztürk,"Yargıtay'ın bu kararı bütün cemevlerinin kapatılmasına kadar varabilir. Aleviler buna asla müsaade etmez ve uygulamada kimse buna cesaret edemez ama hukuken bu yol artık açıktır" dedi.

Öztürk, Yargıtay'ın verdiği bu kararın, sıradan bir mahkeme kararı olarak değerlendirilmesinin yanlış olduğunu ifade ederek, "Hükümetin, Diyanetin, meclis başkanının paralel açıklamaları ve bu karar birlikte değerlendirildiğinde, Alevilere karşı nasıl bir bütünsel yaklaşımı ve fikri ifade ettiği görülüyor" diye konuştu.

Alınan kararın evrensel demokraside yeri olmadığını savunan Öztürk, inançlara şekil vermenin doğru olmadığını, bireylerin kendilerini ve inançlarını nasıl tanımlıyorlarsa öyle kabul edilmesi gerektiğini vurguladı.

Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz bu yasaları ve bu yasalara göre verilmiş kararları tanımıyoruz. Yargıtay'ın, Diyanetin görüşüne dayanarak verdiği cami ve mescit dışındaki yerlerin ibadethane sayılmaması kararını tanımıyoruz. Bizim ibadethanemiz cemevidir."

Protesto eylemine, Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı, Pirsultan Abdal Kültür Derneği, Alevi Kültür Derneği, Akdeniz Sosyal Yardımlaşma Vakfı, Alevi Kültürünü Araştırma Derneği, Yüreğir Cem Yaptırma Derneği ve Şakirpaşa Cem Yaptırma Derneği üyeleri katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber