AK Partili Vekil Zeybekci: İl genel meclisleri ve özel idareler kalkacak

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Temmuz 2012 16:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Parti Denizli Milletvekili Nihat Zeybekci, Yerel Yönetim Çalışma Komisyonu'nun hazırladığı yerel yönetim reformuyla yüzde 51 ihtimalle il genel meclisleri ve özel idarelerinin kaldırılacağını söyledi. AK Parti Acıpayam İlçe Teşkilatı'nın davetlisi olarak gelen Zeybekci, Yeni Mahalle'deki Cumhuriyet Parkı'nda partililere, yerel yönetim reformuyla yapılacak değişiklikler hakkında bilgi verdi. Toplantıya milletvekilleri Mehmet Yüksel, Bilal Uçar ve Nurcan Dalbudak, Denizli İl Genel Meclisi Başkanı Hüseyin Gürlesin, Acıpayam Belediye Başkanı Hulusi Şevkan, AK Parti İl Başkanı Avni Örki, İlçe Başkanı Hüseyin Dağ, İl Genel Meclisi üyeleri, belde belediye başkanları, köy muhtarları ve diğer vatandaşlar katıldı.

Milletvekili Zeybekçi, Denizli'nin büyükşehir olması konusundaki bir soru üzerine yerel yönetim reformu hakkında açıklamalarda bulundu. Kurulacak 13 yeni büyükşehirle beraber büyükşehirlerin il genelinin tamamının sınırlarını alacağını, ilçelerin korunacağını, beldeler ve köylerinse mahalle haline geleceğini ifade etti. Nihat Zeybekci, ?Aynı zamanda belde ve köylerdeki vatandaşlarımız seçimlerde ilçe belediye başkanı, büyükşehir belediye başkanı, ilçe meclisi ve il meclisi için oy verecek. Yüzde 51 ihtimalle de il genel meclisleri ve il özel idareleri kalkacak. Daha doğrusu il belediye meclisi kalkacak. İl genel meclisine çok benzeyen bir il meclisi kurulacak. İlin tamamından, en ücra yerdeki vatandaşımız da dahil 10 bin kişilik kümeler halindeki temsilciler il meclisine seçilecek. İlçe belediye başkanları, otomatik olarak il meclisinin üyesi olacak.? dedi.

Kurulacak meclisin ilin bütün problemlerini, il merkezindeki planlamayla ve hizmeti dağıtarak çözmeye çalışacağını vurgulayan Zeybekci, ?Mesela ilçenin ana yolları, su ve kanalizasyon gibi ana hizmetlerin tamamını büyükşehir yapacak. Tadil ve bakımı, ilçenin sorumluluğunda olacak. Arıtma, katı atık gibi problemler büyükşehirin meseleleri haline gelecek, yani Acıpayam Belediyesi, kendi kaynaklarını daha çok birebir kendi hemşehrisinin problemlerini çözmede kullanacak Muhtarlarımız da köy ve mahalle muhtarı olacak. Beldelere gelince, Denizli'yi örnek alırsak bizim 30 bin nüfuslu mahallelerimiz var, yani iki Acıpayam olacak kadar. Belediye, emlak vergilerini ve su ücretlerini mahalle mahalle ayırabilir, köy köy ayırabilir, yani merkezî uygulama mahallelerde olmayacak. Orman köylüsü olarak avantajlardan yararlanan vatandaşlarımızın asla hiçbir avantajı zayi olmayacak.? şeklinde konuştu.

Orman köylerinin ?orman mahallesi? olarak aynı özellikte devam edeceğini anlatan AK Parti Milletvekili Zeybekci, şunları söyledi: ?Muhtar sadece köy değil, mahalle muhtarı haline gelecek. Denizli ili, ilçeleriyle beraber 1 milyar liraya ulaşan bütçeye sahip olacak. Çok güçlü bir il yönetiminin çok güçlü bütçesiyle bir köyümüzün bütün altyapı hizmetleri yapılabilecek.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber