İddia: AB Genel Sekreteri Büyükelçilik alamayınca gitti

Haber Giriş : 07 Ağustos 2005 07:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Müzakereye 2 ay kala istifa eden AB Genel Sekreteri Sungar'ın, Batı'daki büyük bir başkente büyükelçi olmak istediği, ancak bunun kabul edilmediği ortaya çıktı.

Türkiye 1-2 Eylül'de AB Konseyi toplantısı ile 3 Ekim'de tam üyelik müzakerelerine hazırlanırken, AB Genel Sekreterliği'nden sürpriz bir şekilde istifa eden Büyükelçi Murat Sungar'ın göreve geldiği 6 Şubat 2003 tarihinden bu yana ciddi bir projeye imza atmadığı ortaya çıktı. Müzakerelerle ilgili hazırlıkların çok ağır yürüdüğünü ifade eden Sungar'ın, görevde bulunduğu 3 yıl içerisinde AB başkentleri nezdinde hiçbir girişimde bulunmadığı ve birlikte çalıştığı hükümetleri AB konusunda aktif kılacak bir çabasının olmadığı tespit edildi. 1963 yılında AB üyeliği için başvuruda bulunan Türkiye'nin, 17 Aralık zirvesinde tam üyelik için müzakere tarihi alması aşamasında dahi AB Genel Sekreteri'nin aktif olmadığı belirlendi. Sungar, 3 Ekim'de Türkiye ile tam üyelik müzakerelerinin başlamasını engellemek amacıyla 1-2 Eylül tarihinde yapılacak olan AB Konseyi toplantısını etkilemeye çalışan Fransa başta olmak üzere Türkiye karşıtı ülkelerin hazırlık yaptıkları dönemde istifa etmekle Türkiye'yi zor durumda bırakmakla suçlanıyor. Sungar'ın, hükümetten Batı ülkelerinden birinde büyükelçi olma talebinde bulunduğu, ancak bu tür büyük başkentlere emekliliği yaklaşmış olan diplomatların büyükelçi olarak atanmama geleneği nedeniyle bu talebinin geri çevrildiği öğrenildi. Sungar'ın da bunun verdiği buruklukla istifa yolunu seçtiği öğrenildi.

'Özel nedenler...'

Sungar, dün yaptığı basın açıklamasında, istifa kararını, "tamamen şahsi ve özel nitelikteki bazı şartlar" nedeniyle aldığını, hükümete uygun göreceği kadrolarla çalışma imkanı vermek istediğini yineledi. Sungar, Dışişleri Bakanı Gül ve Başmüzakereci Babacan ile de görüştüğünü bildirdi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber