Akıl hastalarına burca göre müzik dinletisi

Kocaeli Valisi Ercan Topaca ve Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'nde şizofreni hastalarına verilen müzikle terapi seansını ziyaret ederek proje hakkında bilgi aldılar.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Temmuz 2012 09:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kaliteli Yaşam İçin Müzikle Terapi İle Toplum Ruh Sağlığının Desteklenmesi Projesi kapsamında Derince Belediyesi, Kocaeli ve Marmara Üniversitesi, İl Sağlık Müdürlüğü ve Derince Kaymakamlığı ortaklığında Türkiye'de ilk kez hayata geçirilen Kusachi Kültür Merkezi'ndeki terapi seansını, Vali Topaca ve Büyükşehir Belediye Başkanı Karaosmanoğlu ziyaret etti.

Terapi seansında konuşan Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Turabi, 50 kişilik şizofreni hastalarını müzikle tedavi ettiklerini, Türk Sanat Müziği makamlarını güftesiz olarak terapiye eklediklerini söyledi. Her hastaya özel terapi uygulandığını kaydeden Turabi, ?Hastaların burçlarına, yükselen burçlarına, din ve mezheplerine göre seçilen makam değişiyor? dedi.

Vücudu yöneten dört sıvının bulunduğunu söyleyen Turabi, şöyle konuştu: ?Vücutta özelliklerini kaybetmesiyle hastalığa sebep olan balgam, kan, kara ve sarı safrayı, ses titreşimleri harekete geçirir. Bu yüzden terapimizi müzikle perçinliyoruz? Her gün iki seans halinde yapılan terapilerde seans öncesi hastaların nabız ve tansiyonlarını ölçtüklerini, seans sonrası tekrar değerlendirme yaptıklarını kaydeden Turabi, ?Müzikle yapılan tedavi sonrası büyük aşama kaydettik? dedi.

Müzikle tedavinin asırlardır kullanıldığına dikkat çeken Turabi, kendilerinin bu tedaviyi günümüz teknolojisiyle harmanlayarak uyguladıklarını belirtti. İki aydır devam eden seanslarda şu an sadece şizofreni hastalarına terapi uygulanıyor. Projenin gelişmesi halinde bir çok hastalığın tedavisi için müzik ve suyla terapi yöntemi uygulanabilecek. Hastalar ise bu tedaviye hem merkeze gelerek hem de Derince Araştırma ve Uygulama Hastanesindeki psikiyatrların yönlendirmeleri ile katılabiliyor. Şu an katılımdan memnun olduklarını dile getiren Turabi, daha çok hastaya ulaşmak istediklerini farklı rahatsızlıklar içinde tedavi yöntemi geliştireceklerini sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından, merkeze gelen 30 hastaya, ud, ney, tanbur ve ritm sazlarla farklı makamlarda müzik dinletildi. Dinletinin ardından Vali Topaca ve Karaosmanoğlu merkezi inceleyerek seanslara katılan hastalarla yakından ilgilendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber