Yağmurla fark edilen mozaik gün ışığına çıkarılmayı bekliyor

ADANA'nın sahil ilçesi Yumurtalık'ta 2 yıl önce yağmur sularının aşındırdığı yamaçta tesadüfen fark edilen mozaik, gün ışığına çıkarılmayı bekliyor.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 01 Ağustos 2012 10:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adana'nın sahil ilçesi Yumurtalık'ta 2 yıl önce yağmur sularının aşındırdığı yamaçta tesadüfen fark edilen mozaik, gün ışığına çıkarılmayı bekliyor. Yumurtalık Belediye Başkan Yardımcısı Erol Erden, Ören Mahallesi'nde denize sıfır boş arazideki uzunluğu 14 metre, genişliği 10 metreyi bulan mozaiğin yağmur ve rüzgar erozyonuna açık olduğunu belirtip, acil kurtarma kazısı yapılmasını istedi.

Adana Arkeoloji Müzesi'nde görevli arkeologlar Oya Arslan ve Tülay Ünlü ile mozaiğin yer aldığı bölgede incelemelerde bulunan Başkan Yardımcısı Erol Erden, "Mozaiğin kenarlarında kopmalar var. Bu nedenle hemen kazı çalışmalarına başlanması gerekiyor" dedi.

Bu yıl Ayas Mahallesi'nde bir ev inşaatı için yapılan kazı çalışmasında da Yunan mitolojisinde aşk, şehvet ve bereket tanrısı olarak bilinen Eros'un 36 metrekarelik mozaiğinin bulunduğunu, bu mozaiğin Genç Roma dönemine ait 1500-1600 yıllık geçmişi olduğunu kaydeden Erol Erden şunları söyledi:

"Eros mozaiği ve Ören mahallesindeki gün ışığına çıkarılmayı bekleyen mozaik Yumurtalık'ın mozaik zengini bir yer olduğunu gösteriyor. Arkeologlarımızın ilk izlenimlerine göre kurtarılmayı bekleyen mozaiğin renkleri Eros'a göre daha canlı ve işçilik kalitesi yüksek. Bu mozaiğin üst düzey bir devlet yöneticisine, komutana veya soylu bir kişiye ait olduğu düşünülüyor. 140 metrekarelik devasa bir mozaiğin Yumurtalık'ta yapılacak kazı çalışmaları için çok önemli bir dönüm noktası olacağını düşünüyorum."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber