Vali Coş: Her türlü acil yardım çağrısına cevap verebilecek kapasitedeyiz

Adana'da 112 acil sağlık hizmetlerinde kullanılmak üzere 7 ambulans daha alındı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Ağustos 2012 14:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Valilik bahçesinde düzenlenen törende ambulanslar İl Sağlık Müdürlüğü'nün tahsisine sunuldu. Programa katılan Vali Hüseyin Avni Coş, ambulansların 750 bin lirası Sağlık Bakanlığı, 250 bin lirası il özel idare bütçesinden olmak üzere 1 milyon TL.'ye mal olduğunu söyledi. Daha önce içinde motosikletli ve paletli kar ambulansları da dahil 48 olan filonun bu araçlarla 55'e ulaştığını belirten Coş, ?Devlet ve özel sağlık kuruluşlarında ayrıca kenarları mavi çizgili olan hasta nakil ambulansları da var. Bu 7 ambulans ilin neresinde olursa olsun vatandaşın acil sağlık hizmetlerinde görev yapacak.? dedi.

Ambulansların her türlü acil yardım ihtiyacına cevap verecek şekilde donatıldığını vurgulayan Vali Coş, bu teknik teçhizatın araçlardan daha pahalıya mal olduğunu kaydetti. 2009 yılından buyana sadece Adana'nın değil bölgedeki talepleri karşılayan bir de hava ambulansının bulunduğunu anlatan Hüseyin Avni Coş, şehirde yaşayan insanların yüzde yüzünün 112 acil yardım çağrılarına cevap verebilecek kapasiteye kavuştuklarını ifade etti.

AMBULANS SÜRÜCÜLERİNE SİMÜLASYON EĞİTİMİ VERİLECEK

Ambulans şoförlüğünün çok özel bir meslek olduğuna işaret eden Vali Hüseyin Avni Coş, ?Bu sürücülerin eğitimlerinin çok iyi olması gerekiyor. En çok karşılaştığımız sorunlardan biriside hemen her ay birkaç ambulansın kaza geçirmesidir. Bu olumsuzluğu ortadan kaldırmak amacıyla sürücülere Sağlık Bakanlığı'nca hazırlanan bir proje kapsamında simülasyon eğitimi vereceğiz. Bu faaliyetin dershanesi ve araç gereçleri hazırlandı. Böylece bu araçlar daha verimli ve hastalar daha güvenli bir şekilde taşınmış olacak. Genel olarak bu alandaki ihtiyacımız karşılanmış oldu. ? şeklinde konuştu.

Acil durumlarda zaman kaybının olmamasının önemine işaret eden Coş, bu hususun bakanlık ve kendisinin yakından takip edildiğini hatırlattı. Ambulansların hayırlara vesile olmasını dileyen Vali, bir soru üzerine 112 acil servis hizmetleriyle ilgili şikayetlerin anında değerlendirildiğini açıkladı. Bu alanda geçmiş yılların iyi hatırlanması gerektiğine değinen Coş, şöyle devam etti: ?Şöyle 10?20 yıl geriye gittiğimiz zaman, insanların acil durumlarda ne yapacakları, nasıl bir sağlık merkezine ulaştıracağı dahi bilinmiyordu. Sadece ambulansla ilgili işlerimiz yok. O anda vakaya müdahale eden doktorlarımız, komuta merkezi ile görüşerek hastanın durumuna göre götürülecek hastaneyi de belirliyor. Daha önce basından ?hasta hastane hastane dolaştırıldı' haberlerini okurduk. Bugün bunu ortadan kaldırdık. Hasta rahatsızlığına göre ilgili sağlık merkezine yönlendiriliyor. Böylece zaman kaybı asgariye indiriliyor.?

Türkiye'nin batı ülkelerinde verilen ambulans hizmetleri seviyesine ulaştığının altını çizen Coş, ?10 yıl önce gazetelerde tatil için Türkiye'ye gelen yabancıların hastalandığında özel ambulans veya uçakla ülkelerine götürüldüğü haberlerini okurduk. Biz bu davranışları hayret ve imrenerek izlerdik. Çok şükür bütün bunlar ülkemizde gerçek oldu. Acil bir hasta hava ambulansı ile ülkenin her noktasına taşınıyor. Buda Türkiye'nin bu alanda eriştiği gücü gösteriyor.?diye konuştu.

Vali Yardımcısı İbrahim Avcı, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Zeki Koçberber ve diğer yetkililerin katıldığı merasimde Vali Coş, bir ambulansın direksiyonuna geçip test sürüşü yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber