MEB'in Öğretmen Atamalarına İlişkin Sık Sorulan Soru ve Cevap Dosyası

Geçen hafta sonunda öğretmen atamalarına ilişkin bir dosya sitemizde yayımlanmıştı. Yine Bakanlık Personel Genel Müdürü Sayın Remzi KAYA'nın aynı konuya ilişkin açıklamaları 9-10 Ağustos 2005 tarihli Milliyet Gazetesinde de yer almıştır. Ancak, adaylardan ulaşan çok sayıda soru nedeniyle Personel Genel Müdürlüğünce yeni bir dosya hazırlanmıştır. Toplam 15 soru ve cevabın yer aldığı dosyaya bakmak için tıklayın.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 10 Ağustos 2005 17:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1- Hangi yıllara ait KPSS puanı ile öğretmenliğe başvuru yapabilirim?

? 2005-2 atama döneminde 2004 ve 2005 yılı KPSS puanlarından yüksek olan herhangi birisiyle başvuru yapabilirsiniz.

2- Lisans öğrenimim esnasında ara sınıflarda girdiğim KPSS sonuçları ile başvuru yapabilir miyim?

? Hayır. Mezun veya mezun olma durumundayken girilmiş KPSS sonuçları geçerlidir. Ara sınıflarda girilen KPSS sonuçları kesinlikle dikkate alınmamaktadır.

3- Başvuru süresi içinde diploma/mezuniyet belgesini teslim etmem gerekiyor mu?

? Evet. Öğretmenliğe başvuru için belirlenen süre içinde diploma/mezuniyet belgesinin aslını ibraz, bir örneğini ilgili büroya teslim etmek zorundasınız.

4- Emekli öğretmenim. Tekrar öğretmenlik için başvuru yapabilir miyim?

? Herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emekli olanların öğretmenliğe başvurusu mümkün değildir.

5- Açıktan öğretmenliğe başvuru yapmak istediğimde 40 yaş sınırı bizim için de geçerli midir?

? Başvuru yapılan yılın son günü itibarıyla 40 yaşından gün almamış olma koşulu, ilk defa ve yeniden (açıktan) ilk atama biçimiyle öğretmenliğe atanacaklar için geçerlidir.

6- Rehber Öğretmenliğe, Eğitim Bilimleri mezunları başvuru yapabilecekler midir?

? Hayır. Rehber Öğretmenliğe 119 sayılı Karar'da belirtildiği gibi kendi programından mezun olanlar başvuru yapabilecekler.

7- Sınıf öğretmenliği sertifikası ile Sınıf Öğretmenliği alanına başvuru yapabilir miyim?

? Hayır. Bu sertifika, Sınıf Öğretmenliği dışında diğer alan öğretmenliklerine başvuru yapacaklar için aranmaktadır.

8- Bu atamada, Anadolu liselerine atama yapılacak mı?

? Hayır.

9- Özel öğretim kurumunda öğretmenim. Öğretmenliğe atanmam hâlinde hakkım sözleşme sonuna kadar saklı kalacak mıdır?

? Hayır. Atananlar 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre belirtilen sürede göreve başlamak durumundadırlar.

10- Şu anda askerliğimi yapmaktayım. Öğretmenliğe atanmam hâlinde hakkım saklı kalacak mıdır?

? Askerde olanların 31/12/2005 tarihine kadar terhis olmaları gerekmektedir. Çünkü 2005 yılı kadroları bu yılın son gününe kadar geçerlidir.

11- İlâhiyat Fakültesi İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği mezunuyum. Orta öğretim kurumlarına atanabilir miyim?

? Hayır. İlköğretim kurumlarını tercih etmek durumundasınız.

12- Bilgisayar Öğretmeni olarak mesleki ve teknik orta öğretim kurumlarına atanabilir miyim?

? Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği, Bilgisayar Teknolojisi Bölümü /Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri Bölümü, Matematik-Bilgisayar Bölümü, İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri ile Bilgisayar Bilimleri Bölümü mezunları olanlar mesleki ve teknik orta öğretim kurumlarına atanamazlar. Bu okul/bölüm mezunları mesleki ve teknik orta öğretim kurumları dışındaki eğitim kurumlarını tercih etmeleri gerekir.

13- Askerlik işlemlerinde bakaya suçlusuyum, başvuru yapabilir miyim?

? 1632 sayılı Askeri Ceza Kanunu gereğince asker kaçağı (bakaya) çalıştırılamayacağından başvuru yapmanız mümkün değildir. Ancak; bakaya kalmak suçu nedeniyle hakkında Askeri Mahkemece ?Kovuşturmaya yer olmadığına? dair karar verilenler, mahkeme kararına istinaden yeni tarihli askerlik durum belgesi alarak başvuru yapabileceklerdir.

14- İngilizce Alan / Branşına kimler başvuruda bulunabilir ve öncelik sıraları nedir?

? Aşağıda belirtilen sıralama esas alınarak İngilizce Öğretmenliği Sertifikası Programını tamamlamış olmaları şartıyla;

- Yabancı dille öğretim yapan yüksek öğretim kurumlarının TTK' nın 119 sayılı Kararı eki çizelgesinde yer verilen lisans düzeyinde İngilizce öğretim yapan bölümlerinden mezun olanlar (mezun olduğu yüksek öğretim programı olarak elektronik başvuru formunda listelenen "* (Y.DİL) YABANCI DİLLE ÖĞRETİM YAPAN YÜKSEK ÖĞRETİM KURUMLARININ 119 SAYILI KARAR EKİ ÇİZELGEDE YER VERİLEN LİSANS DÜZEYİNDE İNGİLİZCE ÖĞRETİM YAPAN BÖLÜM MEZUNLARI"_45414_ programı seçeceklerdir),

- TTK' nın 119 sayılı Kararı eki çizelgesinde herhangi bir alan öğretmenliğine kaynak olarak gösterilen programlarından mezun olup ?Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (KPDS)?nda (B) ve daha yukarı düzeyde puan alanlar (Mezun olduğu yüksek öğretim programı olarak elektronik başvuru formunda listelenen "* (Y.DİL) 119 SAYILI KARAR EK ÇİZ. HERHANGİ BİR ALAN ÖĞRETMENLİĞİNE KAYNAK GÖSTERİLEN PROGRAMLARINDAN MEZUN OLUP KPDS SINAVINDAN (B) VE DAHA YUKARI DÜZEYDE PUAN ALANLAR"_45417_ programı seçeceklerdir. Almanca ve Fransızca öğretmenliğine kaynak olan bölümlerden mezun olup bu şartı taşıyanlar dahil.),

? Almanca ve Fransızca öğretmenliğine kaynak olan bölümlerden mezun olup, öğrenimleri süresince 40 kredi İngilizce eğitimi aldığını belgelendirenler (mezun olduğu yüksek öğretim programı olarak elektronik başvuru formunda listelenen "* (ALMANCA-FRANSIZCA) 119 SAYILI KARAR EKİ ÇİZ.ALMANCA-FRANSIZCAYA KAYNAK GÖSTERİLEN PROGRAMLARINDAN MEZUN OLUP 40 KREDİLİK İNGİLİZCE EĞİTİMİ ALDIĞINI BELGELENDİRENLER" _82900_ programı seçeceklerdir)

15- Mezun olduğum okul, Öğretmenlik Atamalarına Kaynak Teşkil Eden Yüksek Öğretim Programları'nda yoksa ne yapmalıyım?

? Elektronik başvuru formunda seçtiğiniz alan / branşın karşılığında gelen Mezun Olduğunuz Yüksek Öğretim Programı adı, http://atama.meb.gov.tr/kaynak_okul/kaynak_okullar.asp internet adresinde bulunan bilgilere göre listelenmektedir. Üniversitelerin mezuniyet belgelerinde yıllar itibariyle Mezun Olunan Programlara ilişkin farklı isimler kullanmaları listede benzer isimde bir çok okulun yer almasına neden olmuştur. Adaylar mezuniyet belgesine göre listede yer alan okullardan uygun olanı seçeceklerdir. Listede hiç yer almayan Yüksek Öğretim Programı için başvuruyu onaylayacak olan il / ilçe millî eğitim müdürlüklerine dilekçe ve mezuniyet belgesi ile müracaat etmesi gerekmektedir. Bakanlığımıza ulaşan bu taleplerin incelenmesi sonucunda uygun görülen okullar listeye eklenecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber