600 yıllık camiye muhteşem restorasyon

Bursa'da, Hisar içinde yer alan 6 asırlık Şeyh Paşa (Dibekli) Camisi'nin restorasyonu için Vakıflar Bölge Müdürlüğü hareket geçti. Tarihi caminin restorasyonu yıl sonuna kadar biteceği bildirildi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Ağustos 2012 10:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tarihi caminin restorasyonu yıl sonuna kadar biteceği bildirildi.

Vakıflar Bölge Müdürlüğü, ecdad yadigarı tarihi eserleri günümüze kazandırmaya devam ediyor. Hisar Semti Şahin Sokak'ta yer alan ve 1439 yılında Şeyh Paşa Şahabüddin Bayezıd tarafından yaptırılan camiye, önünde bir zamanlar dibek olduğundan "Dibekli Cami" diye biliniyor. Vakıflar, Caminin restorasyonu için hareket geçti. 2012 yılı yatırım programına dahil eden Vakıflar Bölge Müdürlüğü 1 Temmuz'da caminin restorasyonu için ilk çalışmayı başlattı. Müteahhit Mehmet Çelik tarafından restore edilen caminin restorasyon maliyeti ise 193 bin TL olduğu bildirildi. Yetkililer, caminin yılsonuna kadar yenileneceğini bildirdi. Tarih severler tarafından sık sık restorasyonu gündeme getirilen Şeyh Paşa Camisi'ndeki çalışmaların yüzde 20'si tamamlandı.

ŞEYH PAŞA CAMİİ

Cami, 7,00x7,10 m iç ölçüsünde asıl ibadet alanı ile kuzeyde buna eklenen 4,80x8,58 m iç ölçüsündeki son cemaat yerinden oluşmaktadır. Kesme taş ve tuğla malzemenin bir arada kullanıldığı yapıda, duvarlar üç sıra tuğla, bir sıra kesme taşla örülmüş ve iki sıra kirpi saçakla bitirildi. Son cemaat mahali, gördüğü onarımlar sonucu aslından uzaklaştırıldı. Doğu-batı yan duvarlarında yer alan pencerelerin sivri kemer alınlıklarında, tuğla ile yapılmış altı köşeli tezyinat bulunmakta. Batı duvarlarındaki pencere sonradan örülerek kapatıldı. Asıl ibadet alanına, sağ ve solunda birer yuvarlak kemerli pencere bulunan sivri kemerli kapıdan girilir. Cami, 1947 yılında yeniden yaptırılmıştır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber