Urfalı tarım işçilerinin hayat mücadelesi

Samsun'un Bafra Ovası'nda ekili alanlarda çalışmak üzere Şanlıurfa'dan gelen tarım işçileri 36 derece sıcakta zor şartlarda mücadele ediyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Ağustos 2012 10:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Urfalı tarım işçileri, Suriyeli vatandaşlara tanınan hakların kendilerine de tanınmasını istiyor. Urfa'dan tarım işçisi olarak geldiklerini belirten 44 yaşındaki Şefik Şankal, "Şanlıurfa'dan 40 kişi getirdim ve sabah 07.00'den akşam 18.00'e kadar 30 lira yevmiyeye çalışıyoruz. Yemek bize ait. Bu sıcak altında akşama kadar biber topluyoruz. Ne buzdolabımız var, ne televizyonumuz var. Zorluklar içinde sudan, elektrikten yoksun vaziyette çadırlarda kalarak çalışıp yıllık nafakamızı temin etmek mecburiyetindeyiz. Urfa'dan çeşitli il ve ilçelere tarımda çalışmaya gelen yalnız bizler değiliz. Şu anda Urfa'nın yüzde 50'sine yakını tarımda çalışmak için Urfa'yı terk ettiler. Biz de geçimimizi böyle sağlıyoruz" dedi.

Bazen haklarının yendiğini ileri süren Şefik Şankal, " 'Mahsulün parası gelmedi' diye benim paramı vermeyenler var. Urfa'dan bin 100 kilometreden gelip burada çalışıyoruz, mahsulün parası gelmediyse bizim günahımız ne? Devlet bizim halimize baksın. Dışarıdan millet getiriyor, yer veriyor, ev veriyor, tarla veriyor, suyu çıkartıyor. Kendi vatandaşı da böyle sürünüyor" dedi.

Hassan Ayan (50) isimli işçi ise, "Geçim sıkıntısı bizi zorluyor. Urfa'da yatırım yok, gelir yok. Urfa, Ceylanpınar, Viraşehir, Mardin olsun dışarıya çıkar, çıkmasa aç kalır. Benim 5 çocuğum var. Üniversite okuyan öğrencim var. Bir buçuk ay kala ben gelmesem ben onu okutamam. Okullara 1.5 ay kala ben çocukları dışarıya çıkarttım. Yaşım 50, hala çalışıyorum. Ne yapmamız lazım. Devlet bize fabrika kursa çalışırız. Devlet savaş dolayısıyla Suriye'den gelen 15 bin insan Urfa Ceylanpınar'da toplanmışlar. Devlet onlara baktığı kadar bizlere de baksaydı biz buralara gelmezdik. Öncelik bizim hakkımız. Benim hakkımı Suriyelilere veriyor, Iraklılara veriyor. Bana ne onlardan. Ben gidiyorum bana selam vermiyorlar. 'Türküm' dediğim zaman adam beni tanımıyor. Biz de insanız, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyız. Ona yaptığını bana da yap. Suriyeli benim gibi çalışsın, beraber çalışalım. Gelsin 27 lira yevmiye alsın nasıl oluyor bakalım" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber