PKK: Başbakan'ı protestodan vazgeçtik

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Ağustos 2005 12:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TERÖR örgütünün elebaşlarından Murat Karayılan, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, bir grup aydınla yaptığı toplantıyı önemsediklerini, Diyarbakır ziyareti boyunca eylem yapılmayacağını öne sürdü. Karayılan, Başbakan Erdoğan'ın protesto edilmesi yolundaki çağrılarına da son verdiklerini öne sürdü.

PKK'nın Avrupa'daki yayın organı konumundaki ?Mezopotamya Haber Ajansı'nda açıklaması yayınlanan bölücü örgütün elebaşlarından Murat Karayılan, Başbakan Erdoğan ile görüşen aydınlar adına konuşan Prof. Dr. Gencay Gürsoy'un değerlendirmelerini de dikkatle takip ettiklerini söyledi. Görüşme detaylarının kendi tarafından bilindiği ve Erdoğan'ın cuma günü Diyarbakır'da yapacağı konuşmanın içeriğinin dikkate değer olacağını ifade eden Karayılan, ?Detaylar hakkında bilgilendikten sonra konuyu değerlendirmeye alacağız. Sayın Başbakanın?Türkiye kendi sorunlarıyla yüzleşecek özgüven ve sahiptir' sözleriyle sayın Gencay Gürsoy'un yaptığı basın açıklamasında ?Birçok konuda mutabık kaldık ve Başbakanın Diyarbakır'da sıcak mesajlar vereceğini sanıyoruz' sözlerini önemsemekteyiz.

Daha önce Başbakanın Diyarbakır'a gitmesinin halk tarafından protesto edilmesi çağrılarını, gerçekleşen görüşme ve verilen beyanatlar yeni bir durumu içerdiği için konuyu yeniden değerlendirmeyi gerekli kılmıştır'' dedi.

Başbakan Erdoğan'ın aydınlarla yaptığı toplantının ardından Diyarbakır'da halkın bu ziyareti protesto etmesi yönündüke çağrıyı değiştirmeyi daha doğru bulduklarını belirten Karayılan, ?Başbakan Kürt sorununu demokratik sınırlar içinde çözeceğini söylediği ve Diyarbakır'a sıcak mesajlar vereceğini belirtiyorsa, o zaman gelsinler, buyursunlar Kürt sorununu nasıl çözeceğini, bizzat Kürt halkına açıklasın'' diye konustu.

PKK'lı Karayılan, Başbakan Erdoğan'a ?Normal karşılama sınırları içerisinde yaklaşılması' gerektiğini, halkının demokratik taleplerini, barış ve özgürlük isteklerini slogan ve pankartlarla dile getirmesi gerektiğini ileri sürdü. Terör örgütünün önde gelen ismi Murat Karayılan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gezisi sınasında Diyarbakır'da herhangi bir eylem yapmama kararı aldıklarını öne sürdü.


Erdoğan için Diyarbakır'da etten duvar!

DİYARBAKIR'a gelecek olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için polis, kentte sürekli arama ve kontroller yaparken, Başbakanlıktan ise 40 koruma geldi.
Başbakan Erdoğan'ın Diyarbakır'a yapacağı ziyaret öncesi polisteki alarm devam ederken, kent merkezinde sürekli arama ve kontroller yapılıyor.

Olası korsan gösterilere karşı polis, geceli- gündüzlü görev başında bekliyor. Devriye görevini arttıran polis ekipleri, şüpheli gördükleri kişileri anında kimlik kontrolünden geçiriyor. Emniyet Müdür Yardımcısı İlknur Şahin, Başbakan Erdoğan'ın gezisinin güvenlik içinde geçmesi için her türlü tedbiri aldıklarını söyledi. Başbakan Erdoğan'ın gezisinin hazırlıkları için Ankara'dan DA 40 koruma önceden Diyarbakır'a geldi.


DEHAP, "Kürt sorunu" tanımından memnun...

DEHAP, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Kürt sorunu" açıklamasını "olumlu bir adım" olarak niteledi.

DEHAP, Erdoğan'ın Diyarbakır'da vereceği mesajların "sözde" kalmamasını istedi.

DEHAP'tan yapılan yazılı açıklamada, Başbakan Erdoğan'ın dün aydınlarla yaptığı toplantıda, ilk kez "Kürt sorununu adını koyarak tanımladığı" ve sorunun "demokratik reformlarla" çözülebileceğini ifade ettiğine işaret edildi.

DEHAP, "Sayın Erdoğan'ın, şimdiye kadar ortaya koyduğu sorunu yok sayma, görmezden gelme veya sadece güvenlik problemine indirgeme anlayışındaki bu değişimi olumlu bir adım olarak değerlendiriyoruz" dedi.

Kamuoyunda Erdoğan'ın Diyarbakır'a yapacağı geziye ilişkin beklentilerin daha da arttığı kaydedilen açıklamada, şöyle denildi:

"Sayın Erdoğan, yarın gerçekleştireceği Diyarbakır gezisinde, bölge insanının ve sivil toplum örgütlerinin görüş ve taleplerini de dikkate alarak, kamuoyunda oluşan bu beklentileri karşılayacak bir yaklaşım sergilemeli; öncelikle şiddet zeminini ortadan kaldırmaya ve barışa dönük mesajlar vermelidir." Açıklamada, Diyarbakır'da verilecek mesajlar kadar gereklerinin yerine getirilmesinin önemine de vurgu yapıldı.

"Sayın Erdoğan'ın Diyarbakır'da vereceği mesajların, öncekiler gibi sözde kalmayacağını umuyoruz" denilen açıklamada şöyle denildi:

"80 yıldır izlenen politikalar, Kürt sorununun inkar ve şiddet yöntemiyle çözülemeyeceğini göstermiştir. Uygar dünyanın da benimsediği gibi, sorunların çözümünde diyalog esas alınmalı, demokratik ve barışçıl yöntemler kullanılmalıdır.

AKP hükümetini, şimdiye kadar izlediği çözümsüzlük politikasını terk ederek, sorunun demokratik çözümü yönünde açılımlar yapmaya çağırırken, DEHAP olarak da üzerimize düşen her türlü görev ve sorumluluğu yerine getirmeye hazır olduğumuzu bir kez daha ifade ediyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber