Kimler Bekleme Sürelerine Tabidir?

Her KPSS yerleştirme döneminde olduğu gibi bu KPSS yerleştirmelerinde de çok sayıda soru ile karşılaşmaktayız. Sorular genel olarak bekleme sürelerine ilişkindir. Sitemize gelen soruları iki grupta topladık. Birinci bölüm istifa halinde kaç yıl bir daha memur olunamayacağını, ikinci bölüm ise hangi kamu personelinin bekleme süresine tabi olup olmadığını içermektedir. Bu ayrıntılı dosya için başlığa tıklayın.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 12 Ağustos 2005 11:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

657 sayılı Kanunun 94'üncünci maddesinde şu hüküm yer almaktadır.
"Devlet memuru bağlı olduğu kuruma yazılı olarak müracaat etmek suretiyle memurluktan çekilme isteğinde bulunabilir. (Ek: 31.7.1970- 1327/75 md.) Mezuniyetsiz veya kurumlarınca kabul edilen mazereti olmaksızın görevin terk edilmesi ve bu terkin kesintisiz 10 gün devam etmesi halinde, yazılı müracaat şartı aranmaksızın, çekilme isteğinde bulunulmuş sayılır.
Çekilmek isteyen memur yerine atanan kimsenin gelmesine veya çekilme isteğinin kabulüne kadar görevine devam eder. Yerine atanan kimse bir aya kadar gelmediği veya yerine bir vekil atanmadığı takdirde, üstüne haber vererek görevini bırakabilir.
Olağanüstü mazeretle çekilenler, üstüne haber vermek şartiyle bir ay kaydına tabi değildirler."

657 sayılı Kanunun 97'inci maddesinde ise şu hüküm yer almaktadır.

"Madde 97- (Değişik: 23.12.1972- KHK 2/1 md.; 2.5.1982- 2670/28 md.; 29.11.1984- KHK 243/17 md.) Memurlardan mali ve cezai sorumlulukları saklı kalmak üzere;
A) 94 üncü maddenin 2 nci ve 3 üncü fıkrasına uygun olarak memuriyetten çekilenler altı ay geçmeden,
B) Bu Kanuna göre çekilmiş sayılanlar ile 94 üncü maddesinin 2 nci fıkrasına uymadan görevlerinden ayrılanlar bir yıl geçmeden,
C) 95 inci maddede yazılı zorunluluklara uymayanlar 3 yıl geçmeden,
D) 96 ncı maddeye aykırı hareket edenler hiçbir surette,
Devlet memurluğuna alınamazlar."

95 ve 96'ncı maddeler ise şu şekildedir:

"Çekilmede Devir ve Teslim Süresi:
Madde 95- Çekilen Devlet memurlarından devir ve teslim ile yükümlü olanlar, bu işlemlerin sonuna kadar görevlerini bırakamazlar. Hizmet icaplarına göre devir ve teslim işlemleri için gerekli süreler, yönetmelikte belirtilir."

"Olağanüstü Yönetim Hallerinde Çekilme Usulü:
Madde 96- (Değişik: 29.11.1984- KHK 243/16 md.) Olağanüstü hal, sıkıyönetim, seferberlik ve savaş hallerinde veya genel hayata müessir afetlere uğrayan yerlerdeki Devlet memurları, yerine atanacaklar gelip işe başlamadıkça görevlerini bırakamazlar"


YUKARIDAKİ HÜKÜMLERE GÖRE;

1- Kimler altı ay boyunca memur olamaz?
a- İstifa ederken kurumuna yazılı dilekçe ile başvurup yerine bir kişinin gelmesine veya istifa dilekçesinin kabulüne kadar bekleyenler.
b- Olağanüstü mazaretle istifa edenler. (Örneğin ...)

2- Kimler bir yıl boyunca memur olamaz?
a- İstifa ederken kuruma yazılı dilekçe vermeden ayrılanlar.
b- Yazılı dilekçe ile başvurduktan sonra yerine bir kimse gelmeden veya dilekçesi onaylanmadan ayrılanlar.

3- Kimler 3 yıl boyunca memur olamaz?
Devir ve teslim ile yükümlü olanlardan devir ve teslim sürelerine uymayandan ayrılanlar

4- Kimler hiçbir surette bir daha memurluğa alınmazlar?
Olağanüstü hal, sıkıyönetim, seferberlik ve savaş hallerinde veya genel hayata müessir afetlere uğrayan yerlerdeki Devlet memurlarından, yerine atanacaklar gelip işe başlamadıkça görevlerini bırakanlar


KİMLER BEKLEME SÜRELERİNE TABİDİR?

1- Memur olarak çalışıyorum. İstifa ederek KPSS ile yerleştirildiğim yeni memuriyete başlayabilir miyim?
Memur olarak çalışıtınız için yukarıda belirtilen bekleme sürelerine tabisiniz ve istifa ederek geçemesiniz. Ancak muvafakat ile geçiniz mümkündür. Aday memur olarak çalışanlar da kariyerleri ile ilgili memurluğa veya öğrenim durumları itibariyle atanmaya hak kazanabilecekleri unvanlara, Devlet Personel Başkanlığının görüşleri doğrultusunda, çalıştığı kurumdan muvafakat alması durumunda, naklen geçiş yapabilir.

2- 399 sayılı KHK'nın I sayılı cetveline tabi olarak çalışıyorum. İstifa ederek KPSS ile yerleştirildiğim yeni memuriyete başlayabilir miyim?
I sayılı cetvelde çalışanlar memurdur. Bunlar istifa etmeleri halinde bekleme süresine tabidir. Dolaysıyla KPSS ile yerleşemeye hak kazandığınız memurluğa ancak muvafakat yoluyla geçebilir.

3- 399 sayılı KHK'nın II sayılı cetveline tabi olarak çalışıyorum. İstifa ederek KPSS ile yerleştirildiğim yeni memuriyete başlayabilir miyim?
399 sayılı KHK'nın II sayılı cetveline tabi olarak çalışanlar sözleşmeli personeldir. Bunlar istifa etmeleri halinde bekleme sürelerine tabi olmazlar. Bu nedenle KPSS ile bir memur kadrosuna yerleştirilmeye hak kazanmanız halinde istifa ederek geçebilirsiniz.

4- 657 sayılı Kanunun 4/B maddesine göre çalışıyorum. KPSS ile memurluğa atanacam. Bekleme süresine tabi miyim?
Bekleme süresine tabi değilsiniz. İstifa ederek KPSS ile yerleşemeye hak kazandığınız yeni memuriyet kadrosuna başlayabilirsiniz.

5- Geçici işçi olarak çalışıyorum. KPSS ile memur kadrosuna atanmaya hak kazandım. Bekleme süresine tabi miyim?
Bekleme süresine tabi değilsiniz. Geçici işçilik görevinizi bırakarak KPSS ile yerleşeme hak kazandığınız memuriyet kadrosuna başlayabilirsiniz.

6- Daimi işçi olarak çalışıyorum. KPSS ile memur kadrosuna atanmaya hak kazandım. Bekleme süresine tabi miyim?
Bekleme süresine tabi değilsiniz. Daimi işçilik görevinizi bırakarak KPSS ile yerleşeme hak kazandığınız memuriyet kadrosuna başlayabilirsiniz.

7- TSK'da sivil memur olarak çalışıyorum. KPSS ile başka bir memur kadrosuna yerleştirildim. Bekleme süresine tabi miyim?
TSK'daki sivil memurlar da 657 sayılı Kanuna tabidir. Bu nedenle memur sayılmaktasınız. Bekleme süresine tabisiniz. İstifa ederek kazandığınız memurluk kadrosuna başlayamazsınız. Muvafakat alarak naklen geçiş yapmanız gerekmektedir.

8- Akademik personel olarak çalışıyorum. (Araştırma görevlisi, okutman, uzman vb.) KPSS ile bir memuriyet kadrosuna atanmaya hak kazandım. Bekleme süresine tabi miyim?
Bekleme süresine tabi değilsiniz. İstifa ederek KPSS ile yerleştirildiğiniz kuruma başlayabilirsiniz.

9- Uzman erbaş/ uzman jandarma/ astsubay/ subay olarak çalışıyorum. KPSS ile başka bir memur kadrosuna yerleştirildim. Bekleme süresine tabi miyim?
Bekleme süresine tabi değilsiniz. İstifa ederek hak kazandığınız yeni memuriyet kadrosuna başlayabilirsiniz. Ancak askeri mevzuattan kaynaklanan süreleri doldurmuş olmanız gerekmektedir.

10- 657 sayılı Kanunun 4/C maddesine göre geçici personel (Geçici personel çoğunlukla DİE'de çalışmaktadır) olarak çalışıyorum. KPSS ile başka bir memur kadrosuna yerleştirildim. Bekleme süresine tabi miyim?
Bekleme süresine tabi değilsiniz. Geçici personellik görevinizi bırakarak KPSS ile yerleşeme hak kazandığınız memuriyet kadrosuna başlayabilirsiniz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber