Sınav evrakı öğrenciden istenebilir mi?..

Haber Giriş : 13 Ağustos 2005 11:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üniversite'nin ilgili yönetmeliği, ?Notlandırılmış her türlü sınav evrakı resmi belge niteliğinde olup, en az 1 yıla kadar ilgili bölüm başkanlığında saklanır' demesine rağmen, mahkeme sınav evrakını öğrenciden istedi. Öğrenci evrakı getiremeyince de davasını aleyhine sonuçlandırdı.

Milyonlarca öğrencinin itiraz etme ve hukuk yoluyla hak arama yolunu kısıtlayan ilginç öykü şöyle:

Gazi Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğrencisi 26 yaşındaki Ayhan Akıncı Şehircilik Projesi dersiyle ilgili uygulamalı derse, hocasının istediği projeyi teslim etti. 7 kişilik öğretim elemanı huzurunda yapılan notlandırmada Akıncı'nın projesi ?başarısız' bulundu. Öğrenci, önce Şehircilik Bölüm Başkanlığı'na, ?maddi hata' dilekçesi vererek itiraz etti. Ancak, itirazı kabul edilmedi.

SINAV EVRAKI İSTENDİ

Bunun üzerine mahkemede hak arama yolunu seçen Akıncı, dava dilekçesinde, projesinin yeniden değerlendirilmesine yönelik ?bilirkişi incelemesi' istedi. Dava dilekçesini inceleyen 1. İdare Mahkemesi, öğrenciden proje evrakını mahkemeye sunmasını istedi. Öğrenci ise ?resmen notlandırılmış' evrakın kendisinde olamayacağını, dolayısıyla sınav evrakı projenin Bölüm Başkanlığı'ndan istenmesini istedi.

İMZAN YOK BELGESİ

Mahkeme, öğrencinin istemini yerine getirmemesine rağmen, davalı Bölüm Başkanlığı, ilgili öğretim elemanlarının devreye girmesi sonucu mahkemeye yoklama tutanağını gönderdi. Bu tutanakta, öğrencinin projeyi teslim ettiğine ilişkin imzasının olmadığı belirtildi.

YANITSIZ SORULAR

Ancak Üniversite, ?Teslim edilmeyen sınav projesinin nasıl değerlendirip not verildiği ve sonuçta başarısız saydığı' konusuna bir açıklık getirmedi. Üniversite Yönetmeliği, sınav evrakını mahkeme için en az 1 yıl süreyle saklama sorumluluğunu Bölüm Başkanlığı'na vermesine ve diğer çelişkilere rağmen mahkeme, ?İstenen sınav evrakı projeyi getiremediği' gerekçesiyle, davayı öğrenci aleyhine sonuçlandırdı.

TEMYİZ AŞAMASINDA

Akıncı, mahkemenin bu kararı için, bu kez Danıştay'da temyiz davası açtı. Akıncı dava dilekçesine, projeyi teslim etmediğine ilişkin okulundan mahkemeye gelen belgenin sahte olup olmadığının saptanması için ?karbon testi ile ıslak yazı incelemesi' isteminde bulundu.

HOCASINA SUÇLAMA

Öğrenci, Danıştay'a verdiği ek dilekçede ise 2. döneme ait projenin teslim tutanağına, ısrarına karşın, Yard. Doç. Dr. Hülagü Kaplan'ın, fiziksel engellemeyle imza atmasını engellediğini ve tutanağın altını kapatarak sahte bir belge düzenlediğini bildirdi. Akıncı, Kaplan'ın sonra da diğer hocaların huzurunda kendisini sınıftan kovduğunu iddia etti.

Hak aramaya engel

TÜRK Eğitim ve Öğretim Sistemi'nin teamüllerine ve yönetmeliklere göre, sınav evrakı idarece saklanıyor. Buna karşın Ankara 1. İdare Mahkemesi'nin bu evrakı öğrenciden istemesi, öğrencinin de evrakı mahkemeye sunamaması sonucunda, davanın aleyhine sonuçlanması, milyonlarca öğrenci aleyhine bir gelişme olarak yorumlanıyor. Mahkeme kararını Danıştay da onaylarsa, bu karar ?içtihat' niteliği kazanarak ?bağlayıcı emsal karar' olacağından, öğrencilerin hukuk yoluyla haklarını aramalarında, büyük bir engel oluşturacak.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber