Memurun kırmızı hattı sendikal hak olacak

Haber Giriş : 14 Ağustos 2005 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memur sendikaları toplu görüşmelerde olmazsa olmazlarının "grevli, toplusözleşmeli sendika hakkı olacağını" açıkladı. Kamu-Sen en düşük ücretin 880 YTL, KESK ise 950 YTL olmasını istiyor

Memur sendikaları, yarın toplu görüşme masasına oturacak. 4688 Sayılı Kamu Çalışanları Sendikaları Yasası uyarınca, 11 işkolunda yetkili memur sendikaları ve yetkili konfederasyon ile hükümet arasında yürütülecek görüşmelerin ilk turu, yarın saat 14.00'de Başbakanlık Merkez Bina'da yapılacak.

Toplu görüşmelere kamu çalışanları adına Türkiye Kamu-Sen'e bağlı Türk Büro-Sen, Türk Enerji-Sen, Türk Sağlık-Sen, Türk Tarım Orman-Sen, Türk Ulaşım-Sen, Türk Haber-Sen, Türk İmar-Sen; KESK'e bağlı Eğitim-Sen, Tüm Bel-Sen ve Kültür-Sen ile Memur-Sen'e bağlı Diyanet-Sen katılacak.

Yoksulluk sınırı 886 YTL
Toplu görüşme masasında, en fazla yetkili sendikaya sahip olması dolayısıyla Türkiye Kamu-Sen başkanlığında yürütülecek toplu görüşmelerde, KESK ve Memur-Sen konfederasyonlarının temsilcileri de hazır bulunacak. Toplu görüşmeleri hükümet adına, Kamu İşveren Kurulu yürütecek.

Görüşmelere, kamu çalışanları ve Kamu İşveren Kurulu, eşit sayıda temsilci ile katılacak. Kamu-Sen, en düşük memur maaşının 880 YTL olmasını istiyor. KESK ise en düşük memur maaşının "temel ücret" olarak sunduğu 950 YTL'ye çıkarılmasını talep ediyor. Memur-Sen de en düşük memur maaşının 950 YTL olması görüşünde.
Öte yandan Kamu-Sen'in yaptığı hesaplamaya göre, temmuzda çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 886.44 YTL'ye ulaştı. Dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 1801.77 YTL olarak belirlendi.

Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ve Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu birlikte basın toplantısı düzenledi. Üç konfederasyonun ortak mutabakat sağladığını kaydeden Akyıldız, yalnızca sendikalı çalışanların ücretlerinde aidat nedeniyle oluşan farklılığın telafisi konusunda KESK'in farklı yaklaşım sergilediğini söyledi.

34 kişiye bir memur
Grevli ve toplusözleşmeli sendika hakkının öncelikli talepleri olduğunu ifade eden Akyıldız, "Siyasi irade bu konunun olmazsa olmaz koşulumuz olduğunu gözardı etmemelidir" dedi.

Akyıldız, herhangi bir tazminat ya da ek ödemesi olmayan kurumlarda çalışanların ücretlerinin yükseltilmesi amacıyla, masada "Denge Tazminatı" ödenmesini istedi. Akyıldız, Türkiye'de her 34 kişiye 1 memur düşerken, bu sayının Avrupa ülkelerinde 7 ile 12 arasında değiştiğine dikkati çekti.
Aksu da Başbakan Erdoğan'ın göreve başlarken üç yıllık süre istediğini ifade ederek, bu sürenin dolduğunu ve Başbakan'dan sözünün arkasında durmasını talep ettiklerini söyledi. KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul ise en düşük memur maaşının 950 YTL olması gerektiğini belirterek, "Bu, 400 YTL seyyanen zam anlamına gelir. Taleplerimiz gerçekçi. Yerine getirilmezse sonbaharda sokaklar ısınacak" dedi.

'Deprem gibi değil Zafer Bayramı gibi zam istiyoruz'
Memur-Sen Genel Başkanı Mehmet Aksu, BASK Genel Başkanı Resul Akay'a yaptığı ziyarette, hükümetin "17 Ağustos depremini hatırlatan yüzde 7.4 oranında bir zam" önerisinde bulunduğunu ifade ederek, "Biz Zafer Bayramı'nı hatırlatan yüzde 30 gibi bir zam talebiyle masaya oturacağız" dedi. Akay ise hükümetin Kandilli Rasathanesi açıklamalarını andıran zam oranlarını dile getirmesinden rahatsızlık duyduklarını belirterek, bu açıklamalarla toplu görüşme pazarlığının bloke edildiğini savundu.

'Din görevlisine bayram mesaisi verilsin'
Türkiye Diyanet ve Vakıf Görevlileri Sendikası (Diyanet-Sen) Genel Başkanı Ahmet Yıldız, din görevlileri başta olmak üzere ek ödeme almayanlara daha fazla zam verilerek maaş yönünden diğer memurlarla eşit hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Toplu görüşmelerde dile getirecekleri istekleri anlatan Yıldız, "Yasal hakkımız olan tatil ve izin hakkı diğer memurlara verildiği gibi bize de verilmeli, hizmetin gereği görevde olunan hafta ve bayram tatillerinde ise mesai ücreti ödenmeli. Ek göstergeler yükseltilmeli, fahri Kur'an kursu öğreticileri sözleşmeli statüye kavuşturulmalı" dedi.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber