Taksicilerin yeni sorunu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Ağustos 2012 20:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul taksicilerini yıldıran değnekçi meslektaşları, korsan taksiden sonra bu işi yapanların en büyük sorunu haline geldi.

Çeşitli yerlerde ruhsatsız duraklar oluşturan bazı taksiciler, diğer diğer meslektaşlarının bu bölgelerden yolcu almasına izin vermiyor.

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Yılmaz Yahya Uğur, son zamanlarda 5-10 taksicinin bir araya gelerek bazı yerlerde ruhsatsız duraklar oluşturdukları ve bu duraklardan, başka meslektaşlarının yolcu almalarına izin vermedikleri yönünde sık sık şikayet aldıklarını söyledi.

Durakların ancak İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından verilecek ruhsatlarla kurulabileceğini belirten Uğur, ?Aksi yönde hareket eden meslektaşlarımız kanunsuz bir iş yapıyorlar. Bu kanunsuzluktan derhal vazgeçmelidirler? dedi.

İstanbul gibi büyük bir şehirde taksicilik yapmanın oldukça zor olduğuna değinen Uğur, bu konunun korsan taksicilikten sonra taksicilerin en büyük sorunu haline geldiğini kaydetti.

Belirli saatlerde belli mahallede veya bölgede bazı uyanıklardan oluşan çetecikler bulunduğunu dile getiren Uğur, ?Bunlar taksicilerden küçük çapta para talebinde bulunuyorlar. 1 lira gibi bir rakam. 1 lira vermediği taktirde başına daha ağır şeylerin geleceğini düşünen taksiciler parayı veriyor. Bu nedenle bunun gibi şikayetleri zaten taksicilerden değil, vatandaştan alıyoruz. Ancak İstanbul'daki taksi sayısı göz önüne alındığında ortaya ciddi bir rakam çıkıyor. Biz bunun önüne geçmeye çalışıyorken bir de kendi meslektaşlarımızın yaptığı bu şey ortaya çıktı. Belediyenin oluşturduğu umuma açık duraklar ile özel durakların dışında, belli bir bölgeyi gasp eden ve 'Burası bizim. Buradan yolcu alamazsınız' diyen meslektaşlarımızın ortaya çıkardığı sorun. İşte bizim en çok mücadele ettiğimiz sorun budur? şeklinde konuştu.

Bir tür çete gibi davranıp meslektaşlarının yolcu almalarını engelleyen taksicilerin yaptıklarının yanlış olduğunu vurgulayan Uğur, ?İster taksici olsun ister değnekçi olarak tabir edilen o köşe başlarını işgal eden 1 liracı şahıslar olsun ikisinin yaptıkları şey aynıdır ve yanlıştır. Bu nedenle geçen yıl bize gelen bu tür şikayetleri emniyete bildirdik. Özellikle bildirdiğimiz bazı noktalara emniyet birimleri çok ciddi operasyonlar yaptı Tabii bunlardan kurtulmak taksicinin elindedir. Yani biz hep şunu söylüyoruz: 'İstenilen parayı vermeyin. İster 1 lira olsun, ister 10 lira olsun. hemen ileri gidin oradan da ayrılmayın ve polisi arayın. Ya da bizi arayın biz polisi arayalım' diye uyarılarda bulunuyoruz. Ancak bazı noktalarda başarı sağlarken, bazı noktalarda halen başarılı olamadık? diye konuştu.

Değnekçiliğe, son çıkan 'Korsancılıkla taşımacılıkla Mücadele Kanunu'yla birlikte ağır müeyyidelerin getirildiğini hatırlatan Uğur, şöyle devam etti: ?Bu suçun önüne geçebilme başarısının taksicilerin duyarlılığıyla alakalıdır. Bu durum, bu tür değnekçi meslektaşlarına ses çıkarmayan taksicilerle çözülemez. Umursamazlık ve bananecilikle bu işler çözülmez. İşte, 'Benim için önemli değil. Bir lirayı vereyim. Başıma iş almayayım. Uğraşmaya değmez' gibi umursamaz davranışlar, bu gibi kişilerin eylemlerini sürdürmelerini kolaylaştırır. Bu tür kişilerle herhangi bir kavgaya girmelerini istemiyoruz. Ama hak denilen yerde durmak lazım, herkesin de kendi hakkını hukukunu bilmesi lazım. Siz bir şey yapmayın bu tür noktaları bize bildirin biz emniyete rapor edelim.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber