Doların yükselişi durdu

Haber Giriş : 16 Ağustos 2005 09:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Londra kaynaklı fonların geçen haftadan bu yana döviz alımı ile yükselen dolar kuru dün yerli bankaların döviz satışıyla 1.36 YTL'den dönerek, 1.34 YTL'ye kadar geriledi.

Gelecek yıl bono ve borsanın vergilendirilmesinden yabancıların rahatsızlık duymasının yarattığı endişe, petrol fiyatlarındaki tırmanış ve AB ile 3 Ekim'de başlatılacak olan müzekereler öncesinde yaşanan tedirginlik dün de piyasaları etkisi altına aldı. Geçen hafta Londra merkezli yabancı fonların döviz alımı ile doları 1.35 YTL'ye kadar yükseltmişti.

Hafta başında piyasalarda en merak edilen konu doların hangi yönde hareket edeceğiydi. Dün sabah piyasalar açıldığında Londra'dan gelen döviz alım emirleri yatırımcıları ilk etapta tedirgin etti. Çünkü 1.36 YTL'ye kadar yükselen dolar kuru için yatırımcılar "Daha ne kadar yükselir?" sorusunu sormaya başladı. Tam bu sırada yabancıların döviz talebini büyük yerli bankalar döviz satışı ile göğüsleyerek kurdaki yükselişi durdurdu. Böylece dolar önce 1.35 YTL'ye ardından da 1.34 YTL'ye kadar gevşedi.

Uzmanlar dün yabancı yatırımcıların döviz alma iştahının yerlilerin döviz satma ısrarı üzerine kesildiğini belirtiyorlar. Bankacılara göre yerli yatırımcılar bu hafta sonuna doğru ödenecek vergiler yüzünden kurdaki yükselişi satış için bir fırsat bildiler. Bankacılara göre Euro-dolar paritesinden bağımsız olan bu hareketler tamamen, Türkiye'nin AB üyelik müzakereleri öncesinde artması beklenen dalgalanmaya işaret ediyor. Dolar 1.34'e kadar gevşerken, borsada ise hızlı kan kaybı buna da bağlı olarak duruldu. Borsa günün ilk saatlerinde gelen satışlarla 27 bin 866 puana kadar geriledi. Daha sonra bu seviyeden gelen alımlarla İMKB-100 endeksi 28 bin 237 puana kadar çıktı. Ancak gün için hareketteki dalgalanmaya bağlı olarak gelen kar satışları endeksin hafta başında da kan kaybetmesine neden oldu. İMKB-100 endeksi böylece günü yüzde 0,36 kayıpla 28 bin 74 puandan tamamladı.

Sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber