10 Soruda Telekom Personelinin Nakli

Türk Telekomünikasyon Anonim Şirketi (Türk Telekom)'nin özelleştirilmesi sürecinde son aşamaya gelinmiştir. Maliye Bakanı ile ihaleyi kazanan firmanın anlaşmayı imzalamasının akabinde personelin nakli konusu gündeme gelecektir. Sitemize gelen sorular doğrultusunda özel bir dosya oluşturduk. Bu dosyada, 10 soruda bize gelen soruları özetlemeye çalıştık. İlgili olan arkadaşlara bu dosyayı dikkatli bir şekilde okumalarını öneriyoruz.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 16 Ağustos 2005 11:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

25/07/2005 TARİHLİ RESMİ GAZETEDE YAYIMLANAN BAKANLAR KURULU KARARI

Bakanlar Kurulu Kararı
Karar Sayısı : 2005/9146

Türk Telekomünikasyon Anonim Şirketi (Türk Telekom)'nin %55 oranındaki hissesinin blok olarak satışına ilişkin nihai devir işlemlerine dair ekli Karar'ın yürürlüğe konulması; Maliye Bakanlığı (Özelleştirme İdaresi Başkanlığı)'nın 25/7/2005 tarihli ve 9647 sayılı yazısı üzerine, 406 sayılı Telgraf ve Telefon Kanunu'nun ek 17 nci maddesine göre, Bakanlar Kurulu'nca 25/7/2005 tarihinde kararlaştırılmıştır.

Ahmet Necdet SEZER
CUMHURBAŞKANI

25/7/2005 Tarihli ve 2005/9146 Sayılı
Kararnamenin Eki

KARAR
Madde 1 - Türk Telekomünikasyon Anonim Şirketi (Türk Telekom)'nin % 55 oranındaki hissesinin blok olarak satışı suretiyle özelleştirilmesi için 1/7/2005 tarihinde yapılan ihalede; Türk Telekom'un % 55 oranındaki hissesinin ihalede 6.550.000.000.-(altımilyarbeşyüzellimilyon) ABD Doları bedelle en yüksek teklifi veren Oger Telecoms Ortak Girişim Grubu'na ihale şartnamesi hükümleri çerçevesinde satılması, Oger Telecoms Ortak Girişim Grubu'nun Hisse Satış Sözleşmesini imzalamaktan imtina etmesi veya Hisse Satış Sözleşmesi tahtında yerine getirmesi gereken yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde 30.000.000.- (otuzmilyon) ABD Doları tutarındaki geçici teminatının Özelleştirme İdaresi Başkanlığı lehine irat kaydedilmesi ve 6.500.000.000.- (altımilyarbeşyüzmilyon) ABD Doları bedelle ikinci yüksek teklifi veren Etisalat Ortak Girişim Grubu'na ihale şartnamesi hükümleri çerçevesinde satılması, Etisalat Ortak Girişim Grubu'nun Hisse Satış Sözleşmesini imzalamaktan imtina etmesi veya Hisse Satış Sözleşmesi tahtında yerine getirmesi gereken yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde 30.000.000.- (otuzmilyon) ABD Doları tutarındaki geçici teminatının Özelleştirme İdaresi Başkanlığı lehine irat kaydedilmesi ve ihalenin iptal edilmesi kararlaştırılmıştır.

Madde 2 - Hisse satışına ilişkin İhale Şartnamesi çerçevesinde sözleşmeler Maliye Bakanı tarafından imzalanır.
Madde 3 - Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Madde 4 - Bu Kararı Bakanlar Kurulu yürütür.


Türk Telekomun özelleştirmesi sürecinde son aşamaya gelinmiştir. 02/08/2005 tarihli ve 25894 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 25/7/2005 tarihli ve 2005/9146 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı, Türk Telekomünikasyon Anonim Şirketi 'nin % 55 oranındaki hissesinin blok olarak satışı suretiyle özelleştirilmesi için 1/7/2005 tarihinde yapılan ihale sonucunda en yüksek teklifi veren firma ile Hisse Satış Sözleşmesinin imzalanmasını bu firmanın Hisse Satış Sözleşmesini imzalamaktan imtina etmesi veya Hisse Satış Sözleşmesi tahtında yerine getirmesi gereken yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde ikinci yüksek teklifi veren firmaya satılması kararlaştırılmıştır.

Türk Telekom hisselerinin devri sonucu kamu payının yüzde ellinin altına düşmesi durumunda Telekom Personelinin diğer kurumlara nakli hususunda ortaya çıkan tereddütleri gidermek amacıyla soru cevap şeklinde yeni bir uygulama başlatıyoruz. İlk etapta belirlediğimiz (10) soruyu biz cevapladık sizden gelen sorularla bu köşe daha da zenginleşecek.

Türk Telekom hisselerinin devri sonucu kamu payının yüzde ellinin altına düşmesi durumunda telekom personelinin naklinde uygulanacak olan mevzuat
04/02/1924 tarihli ve 406 sayılı Kanunun 21/07/2005 tarih ve 25882 sayılı resmi Gazetede yayımlanan 03/07/2005 tarihli ve 5398 sayılı Kanunla değişik Ek 29 uncu maddesidir. Bu madde şu şekildedir: "Türk Telekom hisselerinin devri sonucu kamu payının yüzde ellinin altına düşmesi durumunda; Türk Telekomda ek 22 nci maddenin (a) bendinin bu Kanunla yürürlükten kaldırılan hükümleri uyarınca belirlenen aslî ve sürekli görevlerde çalışmakta olanlar ile 22.1.1990 tarihli ve 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tâbi olarak kadrolu veya sözleşmeli personel statüsünde çalışanlar ve kapsam dışı personel, kamu görevlerinden yüzseksen gün aylıksız izinli sayılır. Bu personel belirtilen süre içinde Türk Telekomda çalışmaya devam eder ve hisse devir tarihinden nakil için Devlet Personel Başkanlığına bildirildikleri tarihe kadarki aylık ücret, harcırah, sağlık giderleri, cenaze giderleri ve ölüm yardımı ile diğer malî ve özlük hakları Türk Telekom tarafından karşılanır. Bu fıkrada belirtilen süre içinde nakle tâbi personelden Türk Telekom tarafından hizmetine ihtiyaç duyulmayanlar tespit edildikleri tarihten, kendi isteği ile nakil talep edenler ise talep tarihinden itibaren en geç otuz gün içinde Türk Telekom tarafından Devlet Personel Başkanlığına bildirilir ve bunların aylıksız izinleri bu tarih itibarıyla sona erer. Hizmetine ihtiyaç duyulmayan personelin tespiti ve kendi isteği ile nakil talebinde bulunma süresi, hisse devir tarihinden itibaren yüzelli günü aşamaz. Bu fıkrada belirtilen personelin aylıksız izinli sayıldıkları süre içerisinde bağlı bulundukları sosyal güvenlik kurumları ile ilgileri devir tarihindeki kadro, görev veya pozisyonları esas alınmak suretiyle devam ettirilir ve bu şekilde geçirilen süreler hisse devir tarihindeki statülerinde geçmiş sayılır.
Liste halinde bildirilen personel, 24.11.1994 tarihli ve 4046 sayılı Kanunun 22 nci maddesinde belirtilen esas ve usuller çerçevesinde Devlet Personel Başkanlığı tarafından başka kamu kurum ve kuruluşlarına nakledilir ve söz konusu personel hakkında anılan madde hükümleri uygulanır. Ancak, 4046 sayılı Kanunun 22 nci maddesi uyarınca Özelleştirme Fonundan karşılanması öngörülen ödemeler Hazine tarafından karşılanır ve kapsam dışı personelden nakil hakkından vazgeçenler hakkında 4046 sayılı Kanunun 22 nci maddesinin dördüncü fıkrasının uygulanmasındaki süreler yazılı olarak beyanda bulunanlar için beyan tarihinden, hizmetine ihtiyaç bulunmayanlar için ise kararın kendilerine tebliğ tarihinden başlayarak on gün olarak esas alınır.
Birinci fıkra kapsamına giren personelden, sözleşmeli personel statüsünde çalışanlar ve kapsam dışı personel statüsünde çalışanlar hakkında, 4046 sayılı Kanunun 22 nci maddesinin dördüncü ve beşinci fıkrası hükümlerinin uygulanmasında, Devlet Personel Başkanlığına bildirildikleri tarihteki unvanları esas alınarak Yönetim Kurulunca 15.4.2004 tarihi itibarıyla bu unvana göre belirlenmiş olan ücret ve diğer malî haklarına bu tarihten Devlet Personel Başkanlığına bildirildikleri tarihteki kadro ve pozisyonlarına ilişkin olarak bildirim tarihine kadar geçen süre içinde kamu görevlilerine yapılacak artış oran ve/veya miktarları uygulanmak suretiyle bulunacak tutar dikkate alınır. Kapsam dışı personelden Devlet Personel Başkanlığına bildirilenlerin 15.4.2004 tarihi itibarıyla unvanlarına göre ücretinin belirlenmemiş olması durumunda, benzer görevlerde bulunanlar dikkate alınarak bu tarih için ücret ve diğer malî hakları tespit etmeye Yönetim Kurulu yetkilidir. Ek 22 nci maddenin (a) bendinin bu Kanunla yürürlükten kaldırılan hükümleri uyarınca belirlenen aslî ve sürekli görevlerde çalışan personel hakkında, 4046 sayılı Kanunun 22 nci maddesinin dördüncü ve beşinci fıkrası hükümlerinin uygulanmasında Yönetim Kurulunca 15.4.2004 tarihi itibarıyla unvanları için belirlenmiş olan ücret ve diğer malî haklarına bu tarihten aynı maddenin ikinci fıkrası uyarınca ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca atandıkları tarihe kadar geçen süre içinde kamu görevlilerine yapılacak artış oran ve/veya miktarları uygulanmak suretiyle bulunacak tutar, anılan maddenin altıncı fıkrası hükümlerinin uygulanmasında ise 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname eki (I) sayılı cetvele tâbi emsali personel için belirlenmiş olan aylık ve diğer malî haklar esas alınır.
Başka kamu kurum ve kuruluşlarına nakledilen 4857 sayılı İş Kanununa tâbi kapsam dışı personele, iş mevzuatına göre herhangi bir tazminat ödenmez. Nakledilen personelin önceden kıdem tazminatı ödenmiş süreleri hariç kıdem tazminatına esas olan geçmiş hizmet süreleri 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre emekli ikramiyelerinin hesabında dikkate alınır.
Türk Telekom hisselerinin devri sonucu kamu payının % 50'nin altına düşmesinden itibaren bir yıl içinde, 4857 sayılı İş Kanununa göre çalışanların iş sözleşmelerinin haklı neden olmaksızın işveren tarafından feshedilmesi veya 4857 sayılı İş Kanununa göre, emeklilik dışında haklı nedenlerle kendileri tarafından feshedilmesi sonucunda işsiz kalanlar, 4046 sayılı Kanunun 21 inci maddesinde belirtilen iş kaybı tazminatı ve diğer hizmetlerden yararlanırlar. Bu husustaki işlemlerin yürütülmesinden Türkiye İş Kurumu görevli, yetkili ve sorumludur. Ancak, 4046 sayılı Kanunun 21 inci maddesi uyarınca Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından yapılması gereken ödemeler Hazine tarafından yapılır."

24/11/1994 tarihli ve 4046 sayılı Kanunun 5398 sayılı Kanunla değişik 22 nci maddesinde ise özelleştirme programına alınan veya özelleştirilen kuruluşlardaki 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tâbi olarak veya sözleşmeli statüde çalışmakta olanlar ile iş kanunlarına tâbi olarak görev yapmakla birlikte toplu iş sözleşmesi hükümlerinden yararlanmayan mezkur maddede yer verilen personelin diğer kamu kurum ve kuruluşlarındaki boş kadrolardan Devlet Personel Başkanlığınca tespit edilen kadroya atamasının teklif edileceği, 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (1) sayılı cetveldeki kadrolarda istihdam edilmekte olanlar ile burada sayılan unvanlarla çalışan diğer statülerdeki personelin atama teklifleri Araştırmacı unvanlı kadrolara yapılacağı, atama teklif yazısının intikalinden itibaren otuz gün içerisinde atama işlemlerinin yapılmasının zorunlu olduğu, personelin işe başlama sürelerine ve işe başlamama halinde yapılacak işlemlere ilişkin olarak 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 62 ve 63 üncü maddeleri hükümlerinin uygulanmasından atamayı yapan kamu kurum ve kuruluşunun sorumlu bulunduğu, atama ve göreve başlatma işlemlerinin sonucunun en geç onbeş gün içerisinde Devlet Personel Başkanlığına bildirileceği hükme bağlanmıştır.

Diğer taraftan, 08.10.2003 tarih ve 25253 Resmi Gazetede yayımlanan "24/11/1994 tarihli ve 4046 sayılı Kanun Çerçevesinde Nakledilecek Personel Hakkında Tebliğ"in "Nakil" başlıklı 7 nci maddesinde "İdare tarafından bildirilen personelin, geçici 9 uncu madde dikkate alınmak suretiyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre kazanılmış hak aylık derecesinden aşağı olmamak kaydıyla, 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında bulunan kurum ve kuruluşların boş kadrolarından Başkanlıkça tespit edilen kadroya, anılan Başkanlık tarafından kırkbeş gün içerisinde ataması teklif edilir. 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamı dışındaki kurum ve kuruluşların (özelleştirme kapsam ve/veya programındaki kuruluşlar hariç olmak üzere Kamu İktisadi Teşebbüsleri için diğer ilgili mevzuat prosedürü tamamlanarak bu maddenin son fıkrasına göre talepte bulunulması kaydıyla) mevcut boş kadro veya pozisyonlarına da ihtiyaçlar doğrultusunda atama teklifi yapılabilir..." ifadesine yer verilmektedir.


KİMLER ARAŞTIRMACI OLARAK ATANACAK? ARAŞTIRMACILARIN GÖREV TANIMI NEDİR?

1)Türk Telekomünikasyon A.Ş. Genel Müdürlüğünde görev yapmakta olan personelden hangileri Araştırmacı unvanıyla atanacaktır? Araştırmacılar kurumlarda hangi makamın emrinde çalışmaktadırlar, görev tanımları var mıdır?

Halen yürürlükte olan 27/01/2000 tarihli ve 4502 sayılı Kanunun geçici 4 üncü maddesi, Türk Telekomünikasyon A.Ş. Genel Müdürlüğünde 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tabi olarak kadrolu veya sözleşmeli statüde çalışan personelinin istekleri halinde 24/11/1994 tarihli ve 4046 sayılı Kanunun 22 nci maddesi çerçevesinde diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakledilmesine imkan tanımaktadır.

Diğer taraftan, 406 sayılı Kanunun değişik Ek 29 uncu maddesine göre Türk Telekom hisselerinin devri sonucu kamu payının yüzde ellinin altına düşmesi durumunda; Türk Telekomda,
a)aslî ve sürekli görevlerde çalışmakta olanlar
b)399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tâbi kadrolu personel
c)399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tâbi sözleşmeli personel
d) kapsam dışı personel,

statüsünde çalışanlar nakil hakkından yararlanabilir.

24/11/1994 tarihli ve 4046 sayılı Kanunun 5398 sayılı Kanunla değişik 22 nci maddesinde ise özelleştirme programına alınan veya özelleştirilen kuruluşlardaki 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tâbi olarak veya sözleşmeli statüde çalışmakta olanlar ile iş kanunlarına tâbi olarak görev yapmakla birlikte toplu iş sözleşmesi hükümlerinden yararlanmayan mezkur maddede yer verilen personelin diğer kamu kurum ve kuruluşlarındaki boş kadrolardan Devlet Personel Başkanlığınca tespit edilen kadroya atamasının teklif edileceği, 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (1) sayılı cetveldeki kadrolarda istihdam edilmekte olanlar ile burada sayılan unvanlarla çalışan diğer statülerdeki personelin atama teklifleri Araştırmacı unvanlı kadrolara yapılacağı hükme bağlanmıştır.

Sonuç olarak halen Türk Telekomünikasyon A.Ş. Genel Müdürlüğünde 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tabi olarak kadrolu statüde çalışan personel isteği halinde, Türk Telekom hisselerinin devri sonucu kamu payının yüzde ellinin altına düşmesi durumunda ise aslî ve sürekli görevlerde çalışmakta olanlar, 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tâbi kadrolu personel ve kapsamdışı personelden müdür yardımcısı, müdür ve hiyerarşik bakımdan daha üst unvanlarda bulunanlar Araştırmacı kadrolarına atanır.

Ancak (1) sayılı cetvelde yer alan, mesleğe özel yarışma sınavı ile giren ve belirli süreli meslek içi eğitimden sonra özel bir yeterlik sınavı sonucunda göreve alınanların atama teklifleri, söz konusu görev unvanına uygun kadrolara yapılır.

08/10/2003 tarihli ve 25253 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 24/11/1994 tarihli ve 4046 sayılı Kanun Çerçevesinde Nakledilecek Personel Hakkında Tebliğ'in 7 nci maddesinde, 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (1) sayılı cetveldeki kadrolarda istihdam edilmekte olanlar ile burada sayılan unvanlarla çalışan diğer statülerdeki personelin atama teklifleri araştırmacı unvanlı kadrolara yapılacağı hususundaki Kanuni ifade tekrarlandıktan sonra "Araştırmacı" unvanlı kadroya atanan personelin atandıkları kurumlarda hangi birimlerde görevlendirileceği ve bu personelin, hangi görevleri yerine getireceği ayrıntılı bir şekilde belirtilmektedir.

"'Araştırmacı' unvanlı kadroya atanan personel;
A) Merkez Teşkilatında: Danışma birimlerinde Daire Başkanı, danışma birimi bulunmayan kurumlarda ise yardımcı birimlerde Daire Başkanı, Daire Başkanı bulunmaması halinde Şube Müdürü,
B) Taşra Teşkilatında:
a) Taşra Teşkilatı Bölge Kuruluşlarında: Atama teklifi yapılan İl'de; Bölge Müdürlüğüne bağlı İl Müdürlüğü bulunması halinde İl Müdürü, İl Müdürlüğü bulunmaması halinde ise Şube Müdürü veya Başmühendis,
b) Taşra Teşkilatı İl Kuruluşlarında: İl Müdürü, Defterdar, Cumhuriyet Başsavcısı,
c) Taşra Teşkilatı İlçe Kuruluşlarında: İlçe Müdürü, Defterdarlıkça uygun görülecek Müdür, Cumhuriyet Başsavcısı,
C) Üniversitelerde: Rektörlükçe uygun görülecek Daire Başkanı,
emrinde görevlendirilir.

Araştırmacı unvanlı personelin görevleri; Kurumun veya görevli olduğu birimin görev ve hizmetleri ile ilgili konularda verilecek görevleri ifa etmek, kurumun veya görevli olduğu birimin görevleri hakkında araştırma, inceleme yapmak ve bu konuları değerlendirerek sorunlara çözüm yollarını belirlemek, rapor yazmak, koordinasyon ve danışmanlık yapmak, bu konularla ilgili toplantı ve etkinliklere katılmak, araştırma programlarını hazırlamak, Kalkınma Planları ve Yıllık Programlar ile kuruma verilen görevler hakkında araştırma yapmak ve verilecek diğer görevleri yerine getirmektir."

TELEKOMDAKİ PERSONEL İSTEDİĞİ KURUMA GEÇEBİLMEK İÇİN NE YAPMALIDIR?

2) Türk Telekomünikasyon A.Ş. Genel Müdürlüğünde çalışan nakle tabi personel naklinin istediği bir kuruma yapılması için ne yapmalıdır?

08/10/2003 tarihli ve 25253 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 24/11/1994 tarihli ve 4046 sayılı Kanun Çerçevesinde Nakledilecek Personel Hakkında Tebliğ'in 7 nci maddesinde, "İdare tarafından bildirilen personelin, geçici 9 uncu madde dikkate alınmak suretiyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre kazanılmış hak aylık derecesinden aşağı olmamak kaydıyla, 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında bulunan kurum ve kuruluşların boş kadrolarından Başkanlıkça tespit edilen kadroya, anılan Başkanlık tarafından kırkbeş gün içerisinde ataması teklif edilir. 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamı dışındaki kurum ve kuruluşların (özelleştirme kapsam ve/veya programındaki kuruluşlar hariç olmak üzere Kamu İktisadi Teşebbüsleri için diğer ilgili mevzuat prosedürü tamamlanarak bu maddenin son fıkrasına göre talepte bulunulması kaydıyla) mevcut boş kadro veya pozisyonlarına da ihtiyaçlar doğrultusunda atama teklifi yapılabilir... Kamu kurum ve kuruluşları, Başkanlığa bildirilen personelden yukarıdaki esaslar çerçevesinde kendi kadrolarına atamak istedikleri hakkında ilgili personelin atanacağı kadro ve görevlendirileceği il konusunda muvafakatını almak ve bu Tebliğe ekli "İstihdam Fazlası/Nakle Tâbi Personel Talep Formu"nu eksiksiz doldurmak suretiyle Başkanlıktan ismen talepte bulunabilirler..." ifadelerine yer verilmektedir.

Bu sebeple, ismi Devlet Personel Başkanlığına bildirilen nakle tabi personel , çalışmak istediği kuruma başvurarak kurumdan yukarıda belirtilen usulde talep yazısı temin etmesi halinde atama teklifleri talep doğrultusunda ilgili kuruma yapılmaktadır.

Burada bir diğer husus ise şudur kimin hangi kuruma atanacağı konusunda tek yetkili Devlet Personel Başkanlığıdır.

DPB'NİN ATAMA TEKLİFİ KESİN MİDİR?

3)Devlet Personel Başkanlığı tarafından yapılan atama teklifleri kesin midir, hangi hallerde bu tekliflerde değişiklik yapılabilir?

08/10/2003 tarihli ve 25253 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Tebliğin "Atama Teklifinin Değiştirilmesi" başlıklı değişik 8 inci maddesinde "Kamu kurum ve kuruluşlarına Başkanlık tarafından ataması teklif edilen ancak atama işlemi onaylanmamış personel için herhangi bir kamu kurum ve kuruluşunun o personelin atanmasına ilişkin talep yazısının veya ilgilinin belgeye dayalı haklı bir mazeretinin bulunması hallerinde kadro veya pozisyon imkanları çerçevesinde Başkanlıkça atama teklifinde değişiklik yapılabilir." ifadesine yer verilmektedir.

Bu sebeple, söz konusu Tebliğin 7 nci maddesindeki usule göre bir talep yazısının veya belgeye dayalı haklı bir mazeretinin (örnek, personelin tedavisi ancak belli bir yerde yapılabilen bir hastalığa duçar olması ve bu hususu sağlık kurulu raporu ile belgelemesi ) Devlet Personel başkanlığına intikali hallerinde kadro veya pozisyon imkanları çerçevesinde Başkanlıkça atama teklifinde değişiklik yapılabilmektedir.

KİMLER NAKİL OLACAKTIR?

4) Türk Telekomünikasyon A.Ş. Genel Müdürlüğünde çalışmakta olan personelin, diğer kurumlara hangi mali haklarla ve hangi statüde nakledilecektir?

406 sayılı Kanunun değişik Ek 29 uncu maddesine göre Türk Telekom hisselerinin devri sonucu kamu payının yüzde ellinin altına düşmesi durumunda; Türk Telekomda,
a)aslî ve sürekli görevlerde çalışmakta olanlar
b)399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tâbi kadrolu personel
c)399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tâbi sözleşmeli personel
d) kapsam dışı personel,
statüsünde çalışanlar nakil hakkından yararlanabilir.

1-Sözleşmeli personelin atama teklifi, esas itibariyle 190 sayılı K.H.K. kapsamında bulunan kurum ve kuruluşların boş memur kadrolarına yapılmaktadır. İhtiyaç olması ve bu ihtiyacın ilgili kuruluşlarca usulüne uygun bir şekilde bildirilmesi halinde özelleştirme kapsam ve/veya programındaki kuruluşlar hariç, 190 sayılı K.H.K. kapsamı dışındaki kurum ve kuruluşların memur, sözleşmeli ve kapsamdışı kadro veya pozisyonlarına da atama teklifi yapılabilmektedir.
2-Türk Telekomünikasyon A.Ş. Genel Müdürlüğünde hisselerin satışı sonucu kamu payının % 50'nin altına düşmesi halinde bu kuruluşta çalışan kapsamdışı personelin nakli de 1 inci maddede belirtilen usulle yapılacaktır.

İŞÇİLER NAKİL OLACAK MI?

5) İş Kanunu hükümlerine tabi kapsamiçi işçilerin ve geçici işçilerin nakli mümkün müdür? Değilse bu statüdeki personel özelleştirme durumunda hangi haklardan yararlanır?

406 sayılı Kanunun değişik Ek 29 uncu maddesine göre Türk Telekom hisselerinin devri sonucu kamu payının yüzde ellinin altına düşmesi durumunda; Türk Telekomda,
a)aslî ve sürekli görevlerde çalışmakta olanlar
b)399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tâbi kadrolu personel
c)399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tâbi sözleşmeli personel
d) kapsam dışı personel,
statüsünde çalışanlar nakil hakkından yararlanabilir. Kapsamiçi personel nakil hakkından yararlanamaz.

Ancak, özelleştirme uygulamaları sonucu işsiz kalan kapsamiçi personel 4046 sayılı Kanunda belirtilen tazminat ve diğer hizmetlerden yararlanırlar. Hizmet akitleri, tabi oldukları iş kanunları ve toplu iş sözleşmeleri gereğince tazminata hak kazanacak şekilde sona erenlere, kanunlardan ve yürürlükteki toplu iş sözleşmelerinden doğan tazminatları dışında ilave olarak iş kaybı tazminatı ödenir. Ayrıca bunlara yeni iş bulma, meslek geliştirme,edindirme ve yetiştirme eğitimi hizmetleri özelleştirme fonundan desteklenerek ve finanse edilerek, öncelikle sağlanır.

Diğer taraftan, 20/10/2004 tarihli ve 25619 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Özelleştirme Uygulamaları Sonucunda İşsiz Kalan ve Bilahare İşsiz Kalacak Olan İşçilerin Diğer Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Geçici Personel Statüsünde İstihdam Edilmelerine İlişkin Esaslar" hakkındaki 03.05.2004 tarih ve 2004/7898 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının 1. Maddesinde; "4046 sayılı Kanun gereğince yapılan özelleştirme uygulamaları çerçevesinde kuruluşların (iştirakler hariç) özelleştirilmesi neticesinde sermayelerindeki kamu payının %50'nin altına düşmesi veya bu kuruluşların küçültülmesi, devredilmesi, faaliyetlerinin durdurulması, kapatılması, tasfiyesi halinde veya diğer nedenlerle, İş Kanunu hükümlerine tabi daimi veya geçici işçilerden (kapsamdışı personel hariç) iş akdi feshedilenlerden; müracaat tarihi itibariyle herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı almaya hak kazanamayıp, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinin (A) bendinin l, 4, 5, 6 ve 7 nci alt bentlerinde yer alan genel şartları taşıyanlar, iş akitlerinin kamu tarafından feshedilmesini müteakip 30 gün içerisinde kuruluşları kanalıyla Özelleştirme İdaresi Başkanlığına bildirilmeleri halinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (C) fıkrası kapsamında, kamu kurumlarının ilgililerle yapacakları hizmet sözleşmelerinde yer alan hükümler saklı kalmak kaydıyla, her halükarda bir mali yıl içinde on ayı geçmeyecek şekilde Devlet Personel Başkanlığı kanalıyla istihdam edilirler.
Özelleştirme programındaki kuruluşlarda çalışanlardan, işletmelerinin özelleştirilmesi sonrasında, bu işletmelerde çalışmaya devam eden ve özelleştirme tarihinden itibaren en geç altı ay içinde iş akitleri özel sektör tarafından feshedilenler de bu maddedeki şartlar ve esaslar çerçevesinde istihdam edilirler. Bu türden personelin bu haktan yararlanabilmesi için, iş akitlerinin feshedilmesini müteakip 30 gün içinde bizzat veya çalıştıkları şirket kanalıyla EK-I'de yer alan formla Özelleştirme İdaresi Başkanlığına müracaat etmeleri gerekmektedir..."
ifadesine yer verilmiştir.

Türk Telekomünikasyon A.Ş. Genel Müdürlüğünde İş Kanunu hükümlerine tabi daimi veya geçici işçilerden (kapsamdışı personel hariç) iş akdi feshedilenler ile Telekomun özelleştirilmesi sonrasında, çalışmaya devam eden ve özelleştirme tarihinden itibaren en geç altı ay içinde iş akitleri özel sektör tarafından feshedilenler istekleri ve söz konusu Bakanlar Kurulu Kararında belirtilen şartları haiz olmaları halinde, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (C) fıkrası kapsamında, kamu kurumlarının ilgililerle yapacakları hizmet sözleşmelerinde yer alan hükümler saklı kalmak kaydıyla, her halükarda bir mali yıl içinde on ayı geçmeyecek şekilde Devlet Personel Başkanlığı kanalıyla istihdam edilirler.

Bu Esaslara göre istihdam edilecek geçici personele tahsil dereceleri dikkate alınmak suretiyle;
a) Yükseköğrenim mezunlarına 19.000 gösterge rakamının memur maaş katsayısı ile
çarpımından elde edilecek tutar(Temmuz 2005 itibarıyla Brüt 790.4 YTL ) ,
b) Lise ve dengi okul mezunlarına 17.000 gösterge rakamının memur maaş katsayısı ile çarpımından elde edilecek tutar(Temmuz 2005 itibarıyla Brüt 707.7 YTL ),
c) İlköğretim (İlkokul dahil) mezunlarına 15.000 gösterge rakamının memur maaş katsayısı ile çarpımından elde edilecek tutar(Temmuz 2005 itibarıyla Brüt 624 YTL),
brüt tavan aylık ücret olarak belirlenmiştir.

Belirtilen miktardan gelir vergisi, damga vergisi, SSK primi gibi kesintiler olmaktadır. Geçici personele bu Esaslarda belirtilen ücretler dışında her hangi bir ad altında bir ücret ödenemeyeceği ve sözleşmelerine bu yolda hüküm konulamayacağı aynı Bakanlar Kurulu Kararında belirtilmiştir.

Geçici personelin tanımı 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 4 üncü maddesinin (C) bendinde şu şekilde yapılmıştır: "Bir yıldan az süreli veya mevsimlik hizmet olduğuna Devlet Personel Dairesinin ve Maliye Bakanlığının görüşlerine dayanılarak Bakanlar Kurulunca karar verilen görevlerde ve belirtilen ücret ve adet sınırları içinde sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kimselerdir."

ESKİ HÜKÜMLÜLER NE OLACAK?

6)Türk Telekomünikasyon A.Ş. Genel Müdürlüğünde 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tabi kadrolu ve sözleşmeli statüde Eski Hükümlü olarak görev yapan diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakil hakkından yararlanabilir mi?
Özürlü, eski hükümlü ve terör mağduru çalıştırma mecburiyeti 4857 sayılı İş Kanununun 30 uncu maddesinde düzenlenmiş, eski hükümlünün tanımı ise Özürlü, Eski Hükümlü ve Terör Mağduru İstihdamı Hakkında Yönetmelik'in 3 üncü maddesinde, "Altı aydan daha uzun süreli hürriyeti bağlayıcı bir suçtan veya ceza süresine bakılmaksızın Devlet Memuru olmaya engel bir suçtan hüküm giymiş ve cezalarını infaz kurumlarında tamamlamış veya cezası tecil edilmiş yahut şartlı salıverme yoluyla tahliye edilmiş olanlar ile özel kanunlarında belirtilen şartlardan dolayı istihdam edilmeleri olanağı bulunmayanlar veya ömür boyu kamu hizmetinden yasaklı bulunanları" şeklinde yapılmıştır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun memurluğa alınmanın şartlarını düzenleyen 48 inci maddesinin (A) bendinin değişik 5inci fıkrasında "Taksirli suçlar ve aşağıda sayılan suçlar dışında tecil edilmiş hükümler hariç olmak üzere, ağır hapis veya 6 aydan fazla hapis veyahut affa uğramış olsalar bile Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla, zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçtan veya istimal ve istihlak kaçakçılığı hariç kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, Devlet sırlarını açığa vurma suçlarından dolayı hükümlü bulunmamak." hükmü yer almaktadır.

399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin İşe Alınacaklarda Aranılacak Şartlar başlıklı 7 nci maddesinin (c) bendinde "Taksirli suçlar hariç olmak üzere, ağır hapis veya 6 aydan fazla hapis veyahut affa uğramış olsalar bile Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla, zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçtan veya istimal ve istihlak kaçakçılığı hariç kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, Devlet sırlarını açığa vurma suçlarından dolayı hükümlü bulunmamaları.... gerekir" ifadesine yer verilmiştir.
Yukarıda yer verilen mevzuat gereği, eski hükümlülerin atamaları kamu kurumlarında işçi kadrolarına yapılabilmektedir. Memur kadrolarına ve sözleşmeli personel pozisyonlarına eski hükümlü atanamamaktadır. Türk Telekomünikasyon A.Ş. Genel Müdürlüğünde çalışan nakle tabi personelin diğer kurumlara atama teklifleri, esas itibariyle 190 sayılı K.H.K. kapsamında bulunan kurum ve kuruluşların boş memur kadrolarına yapılmaktadır. İhtiyaç olması ve bu ihtiyacın ilgili kuruluşlarca usulüne uygun bir şekilde bildirilmesi halinde özelleştirme kapsam ve/veya programındaki kuruluşlar hariç, 190 sayılı K.H.K. kapsamı dışındaki kurum ve kuruluşların memur, sözleşmeli ve kapsamdışı kadro veya pozisyonlarına da atama teklifi yapılabilmektedir.
Bu durumda, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48/ A-5 inci maddesindeki aranan şartları ve 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 7 nci maddesinin (c) bendinde aranan şartları taşımayanlar, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi bir göreve ve 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tabi sözleşmeli personel pozisyonuna atanamayacağından 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tabi kadrolu ve sözleşmeli statüde Eski Hükümlü olarak görev yapan personelin diğer kamu kurum ve kurumlarına nakline imkan bulunmamaktadır. Ancak ilgili mevzuatı çerçevesinde, talepleri üzerine mahkemeler tarafından haklarında memnu hakların iadesi kararı verilenlerin memur kadrolarına ve sözleşmeli pozisyonlara atanmaları mümkündür.


MUHAFIZLAR HANGİ UNVANDA NAKLEDİLECEK?

7)Telekom Muhafızları Hangi Unvanla Nakledilecektir?

Türk Telekomünikasyon A.Ş Genel Müdürlüğünce 4502 sayılı Kanunun geçici 4 üncü maddesi hükmü gereğince diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakledilmek üzere Devlet Personel Başkanlığına bildirilen ve mülga 2495 sayılı Kanuna tabi olmamakla birlikte fiili olarak yürüttükleri görevin nitelikleri ve kamu kurumlarının koruma ve güvenlik görevlisi ihtiyacı göz önünde bulundurularak Telekom Muhafızlarının atama teklifleri Koruma ve Güvenlik Görevlisi kadrolarına yapılmıştır. Ancak, 26/06/2004 tarihli ve 25504 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 10/06/2004 tarihli ve 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun'un 27 nci maddesiyle 2495 sayılı Bazı Kurum ve Kuruluşların Korunması ve Güvenliklerinin Sağlanması Hakkında Kanun yürürlükten kaldırılmıştır. 5188 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinde özel güvenlik görevlilerinde aranacak şartlar, 11 inci maddesinde çalışma izni, 14 üncü maddesinde eğitimi düzenlenmiş, geçici 1 inci maddesinde ise, "Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte 2495 sayılı Kanuna göre kurulmuş olan özel güvenlik teşkilâtlarına özel güvenlik izni, özel güvenlik görevlilerine de beş yıl süreyle çalışma izni verilmiş sayılır." hükmüne yer verilmiştir. Bu hüküm karşısında Telekom Muhafızlarının Koruma ve Güvenlik Görevlisi kadrolarına atanıp atanamayacağı bir sorun olarak ortaya çıkmıştır.

5188 sayılı Kanunda özel güvenlik görevlisi olacaklarda aranacak şartlar belirlenmiş olup, Kanunun Geçici 1'inci maddesiyle sadece, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihte 2495 sayılı Kanuna göre çalışmış olan özel güvenlik görevlilerine beş yıl süreyle çalışma izni verildiği belirtildiğinden, bu kapsam dışındakilerin özel güvenlik görevlisi olmak istemeleri halinde Kanun ve Yönetmelikte belirtilen tüm şartları taşımaları gerektiğinden, telekom muhafızı olarak görev yapan personelin özel güvenlik kadrolarına atanmaları halinde 5188 sayılı Kanunda belirtilen öğrenim şartı da dahil tüm şartları taşımaları gerekmektedir.
Türk Telekomünikasyon A.Ş Genel Müdürlüğünde çalışan nakle tabi telekom muhafızı unvanlı personelinin özel güvenlik görevlisi olarak atanmak istemeleri, 5188 Kanunda ve 07/10/2004 tarihli ve 25606 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik'te belirtilen öğrenim şartı da dahil tüm şartları taşımaları, 5188 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinde belirtilen eğitimi almaları halinde koruma ve güvenlik görevlisi kadrolarına atama tekliflerinin yapılması mümkündür. Bu şartlar yerine getirilmeden bildirilen telekom muhafızlarının atama teklifleri bekçi unvanlı kadrolara, atanacakları ilde boş uygun bekçi kadrosu bulunmaması halinde yardımcı hizmetler sınıfından bir kadroya yapılacaktır.

UZMAN YARDIMCILARI NASIL NAKLEDİLECEK?

8)Türk Telekomünikasyon A.Ş. Genel Müdürlüğünde 4857 sayılı İş Kanununa tabi, kapsamdışı statüde Uzman Yardımcısı unvanıyla çalışmakta olan mühendislik fakültesi mezunu personelin diğer kurumlara uzman yardımcısı unvanıyla mı yoksa mühendis unvanıyla mı nakledilecektir ?

Halen yürürlükte olan 27.1.2000 tarih ve 4502 sayılı Kanunun geçici 4 üncü maddesi ile Türk Telekomünikasyon A.Ş. Genel Müdürlüğünde memur ve sözleşmeli statüde çalışan personelinin istekleri halinde 24.11.1994 tarih ve 4046 sayılı Kanunun 22 nci maddesi çerçevesinde diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakline imkan tanımıştır.

Diğer taraftan, 04/02/1924 tarihli ve 406 sayılı Kanunun 21/07/2005 tarih ve 25882 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 03/07/2005 tarihli ve 5398 sayılı Kanunla değişik ek 29 uncu maddesinde "Türk Telekom hisselerinin devri sonucu kamu payının yüzde ellinin altına düşmesi durumunda; Türk Telekomda ek 22 nci maddenin (a) bendinin bu Kanunla yürürlükten kaldırılan hükümleri uyarınca belirlenen aslî ve sürekli görevlerde çalışmakta olanlar ile 22.1.1990 tarihli ve 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tâbi olarak kadrolu veya sözleşmeli personel statüsünde çalışanlar ve kapsam dışı personel, kamu görevlerinden yüzseksen gün aylıksız izinli sayılır. Bu personel belirtilen süre içinde Türk Telekomda çalışmaya devam eder ve hisse devir tarihinden nakil için Devlet Personel Başkanlığına bildirildikleri tarihe kadarki aylık ücret, harcırah, sağlık giderleri, cenaze giderleri ve ölüm yardımı ile diğer malî ve özlük hakları Türk Telekom tarafından karşılanır. Bu fıkrada belirtilen süre içinde nakle tâbi personelden Türk Telekom tarafından hizmetine ihtiyaç duyulmayanlar tespit edildikleri tarihten, kendi isteği ile nakil talep edenler ise talep tarihinden itibaren en geç otuz gün içinde Türk Telekom tarafından Devlet Personel Başkanlığına bildirilir ve bunların aylıksız izinleri bu tarih itibarıyla sona erer. Hizmetine ihtiyaç duyulmayan personelin tespiti ve kendi isteği ile nakil talebinde bulunma süresi, hisse devir tarihinden itibaren yüzelli günü aşamaz. Bu fıkrada belirtilen personelin aylıksız izinli sayıldıkları süre içerisinde bağlı bulundukları sosyal güvenlik kurumları ile ilgileri devir tarihindeki kadro, görev veya pozisyonları esas alınmak suretiyle devam ettirilir ve bu şekilde geçirilen süreler hisse devir tarihindeki statülerinde geçmiş sayılır.
Liste halinde bildirilen personel, 24.11.1994 tarihli ve 4046 sayılı Kanunun 22 nci maddesinde belirtilen esas ve usuller çerçevesinde Devlet Personel Başkanlığı tarafından başka kamu kurum ve kuruluşlarına nakledilir ve söz konusu personel hakkında anılan madde hükümleri uygulanır...." ifadesine yer verilmektedir.
24/11/1994 tarihli ve 4046 sayılı Kanunun 5398 sayılı Kanunla değişik 22 nci maddesinde ise özelleştirme programına alınan veya özelleştirilen kuruluşlardaki 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tâbi olarak veya sözleşmeli statüde çalışmakta olanlar ile iş kanunlarına tâbi olarak görev yapmakla birlikte toplu iş sözleşmesi hükümlerinden yararlanmayan mezkur maddede yer verilen personelin diğer kamu kurum ve kuruluşlarındaki boş kadrolardan Devlet Personel Başkanlığınca tespit edilen kadroya atamasının teklif edileceği hükme bağlanmıştır.
08.10.2003 tarih ve 25253 Resmi Gazetede yayımlanan "24/11/1994 tarihli ve 4046 sayılı Kanun Çerçevesinde Nakledilecek Personel Hakkında Tebliğ"in "Nakil" başlıklı 7 nci maddesinde "İdare tarafından bildirilen personelin, geçici 9 uncu madde dikkate alınmak suretiyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre kazanılmış hak aylık derecesinden aşağı olmamak kaydıyla, 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında bulunan kurum ve kuruluşların boş kadrolarından Başkanlıkça tespit edilen kadroya, anılan Başkanlık tarafından kırkbeş gün içerisinde ataması teklif edilir. 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamı dışındaki kurum ve kuruluşların (özelleştirme kapsam ve/veya programındaki kuruluşlar hariç olmak üzere Kamu İktisadi Teşebbüsleri için diğer ilgili mevzuat prosedürü tamamlanarak bu maddenin son fıkrasına göre talepte bulunulması kaydıyla) mevcut boş kadro veya pozisyonlarına da ihtiyaçlar doğrultusunda atama teklifi yapılabilir..."hükmü yer almaktadır.
Yukarıda yer verilen mevzuat gereği, halen yürürlükte bulunan 4502 sayılı Kanunun geçici 4 üncü maddesi çerçevesinde kapsamdışı statüde çalışan Türk Telekomünikasyon A.Ş. Genel Müdürlüğü personelinin nakli mümkün bulunmamaktadır. Ancak Türk Telekom hisselerinin devri sonucu kamu payının yüzde ellinin altına düşmesi durumunda 406 saylı Kanunun değişik ek 29 uncu maddesi çerçevesinde kapsamdışı statüde Uzman Yardımcısı unvanıyla çalışmakta olan mühendislik fakültesi mezunu personelin atama teklifi, esas itibariyle 190 sayılı K.H.K. kapsamında bulunan kurum ve kuruluşların boş mühendis kadrolarına yapılacaktır. İhtiyaç olması ve bu ihtiyacın ilgili kuruluşlarca usulüne uygun bir şekilde bildirilmesi halinde 190 sayılı K.H.K. kapsamında bulunan kurum ve kuruluşların veya özelleştirme kapsam ve/veya programındaki kuruluşlar hariç, 190 sayılı K.H.K. kapsamı dışındaki kurum ve kuruluşların memur, sözleşmeli ve kapsamdışı statülerdeki uzman yardımcısı kadro veya pozisyonlarına da atama teklifi yapılabilecektir.

180 ve 150 GÜNLÜK SÜRELER NE ANLAM İFADE EDİYOR?

9)Türk Telekom hisselerinin devri sonucu kamu payının yüzde ellinin altına düşmesi durumunda telekom personelinin naklinde 180 günlük bir süre ve 150 günlük bir süre öngörülmektedir. Bu süreler neyi ifade etmektedir? Bu süre içerisinde personelin statüsü ve özlük hakları ne olacaktır?

406 sayılı Kanunun değişik Ek 29 uncu maddesine göre Türk Telekom hisselerinin devri sonucu kamu payının yüzde ellinin altına düşmesi durumunda; Türk Telekomda,
a)aslî ve sürekli görevlerde çalışmakta olanlar
b)399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tâbi kadrolu personel
c)399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tâbi sözleşmeli personel
d) kapsam dışı personel,
kamu görevlerinden yüzseksen gün aylıksız izinli sayılacaktır.
Kamu personel yönetiminde ilk defa böyle bir uygulama olacak, söz konusu uygulamayla tabir yerinde ise kamu personeli özel sektöre kiralanacaktır. Yukarıda statüleri sayılan personel bu süre içinde Türk Telekomda çalışmaya devam edecek ve hisse devir tarihinden nakil için Devlet Personel Başkanlığına bildirileceği tarihe kadarki aylık ücret, harcırah, sağlık giderleri, cenaze giderleri ve ölüm yardımı ile diğer malî ve özlük hakları özel sektör statüsü kazanmış Türk Telekom tarafından karşılanacaktır.
Özel sektör statüsü kazanmış Türk Telekom, 180 günlük sürenin ilk 150 gününde hizmetine ihtiyaç duyulmayan personeli bu hususu tespit ettiği tarihte Devlet Personel Başkanlığına bildirecektir.
Nakle tâbi personel de 180 günlük sürenin ilk 150 gününde özel sektör statüsü kazanmış Türk Telekom'da çalışmak istemezse kendi isteği ile nakil talep edebilecektir.Bu durumda söz konusu personel nakil talep tarihinden itibaren en geç otuz gün içinde Türk Telekom tarafından Devlet Personel Başkanlığına bildirilecektir.
Her iki halde de nakledilmek üzere Devlet Personel Başkanlığına bildirilen personelin aylıksız izinleri hisse devir sözleşmesinin imzalandığı tarihte başlayıp bildirim tarihi itibarıyla sona erecektir. Belirtilen personelin aylıksız izinli sayıldıkları süre içerisinde bağlı bulundukları sosyal güvenlik kurumları ile ilgileri devir tarihindeki kadro, görev veya pozisyonları esas alınmak suretiyle devam ettirilecek ve bu şekilde geçirilen süreler hisse devir tarihindeki statülerinde geçmiş sayılacaktır.

TAZMİNATTAN KİMLER FAYDALANABİLİR?

10)Türk Telekom hisselerinin devri sonucu kamu payının yüzde ellinin altına düşmesi durumunda telekomda kapsam dışı statüde çalışan ve Devlet Personel Başkanlığı tarafından diğer kurumlara nakledilen personel, iş mevzuatına göre ödemesi gereken tazminat hakkından faydalanabilir mi?

Başka kamu kurum ve kuruluşlarına nakledilen 4857 sayılı İş Kanununa tâbi kapsam dışı personele, iş mevzuatına göre herhangi bir tazminat ödenmeyecektir.. Nakledilen personelin önceden kıdem tazminatı ödenmiş süreleri hariç kıdem tazminatına esas olan geçmiş hizmet süreleri 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre emekli ikramiyelerinin hesabında dikkate alınacaktır

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber