Yozgatlı şair ve yazar Abbas Sayar mezarı başında anıldı

Yozgat'ın ilk gazetecisi, ünlü düşünür, şair ve yazar merhum N. Abbas Sayar ölümünün 13. yıl dönümünde mezarı başında dualarla anıldı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Ağustos 2012 14:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Merhumun Çatak Mezarlığı'nda bulunan kabristanında Yozgat Belediyesi'nce düzenlenen anma töreninde Abbas Sayar için dualar ve Kur'an-ı Kerim okundu. Törene katılan Belediye yetkilileri ve basın mensupları merhumun kabristanına birer karanfil bıraktı. Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, yaptığı açıklamada Abbas Sayar'ın evrensel kültüre katkı sağlayan Türk edebiyatının yetiştirdiği ünlü bir şair ve yazar olduğunu söyledi. Başkan Başer, "Abbas Sayar, Yozgat'ın Türk edebiyatına yetiştirdiği en güzide şair, yazar ve sanatçılarımızın başında yer almıştır. Yazdığı romanlarla ödüller kazanmış, ünü Türkiye sınırlarını aşmış ve evrensel kültüre katkı sağlamış değerli bir hemşehrimizdir. Merhum 'dünyanın öbür ucundaki bir çocuğun ayağına diken batsa içim sızlar' diyebilen bir sevgi insanıdır. Böyle bir yüreğe sahip olan şair ve yazarımızı ölümünün 13. yıldönümünde rahmetle anıyorum." dedi.

Yozgat Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Osman Hakan Kiracı da merhum Sayar'ın şair ve yazarlığın ötesinde aynı zamanda büyük bir mütefekkir olduğunu belirterek, "Yozgat aşığı meslek büyüğümüzü ölümünün 13. yıl dönümünde bir kez daha sevgiyle anıyoruz." diye konuştu.

Abbas Sayar'ın Yozgat'ta saklı kalmış, yetenekleri yazdığı ödüllü romanlarıyla Türk edebiyat dünyasınca geç de olsa sonradan anlaşılabilmiş büyük bir düşünür olduğunu ifade eden Kiracı, "Abbas Sayar, Yozgat'ın bağrından yetişen sanatçı kişiliği zengin, ender yetenekli şahsiyetlerden biriydi. Kendine özgü üslubuyla farklı bir kalem, romanlarıyla usta bir yazar, şiirleriyle mükemmel bir şair, özlü-sözlü dizeleriyle derin bir mütefekkir, fırçasından yansıyan tablolarıyla felsefi bir ressam ve yüreği insan sevgisiyle dopdolu güzel bir insan ve vefakar bir dosttu. Merhum meslektaşımız aynı zaman samimi anlamda bir Yozgat aşığı idi. Ömrünün kırk yılını Yozgat'ta yaşadı. Fanatik bir Çamlık tutkunuydu. Hatta uzunca bir süre de Yozgat Çamlığı'nda yaşadı. Ömrünün son döneminde Ayvalık'a göç etmek zorunda kaldı ama hiçbir zaman Yozgat'tan kopamadı. 'Ölürsem beni Çatak Mezarlığı'na gömün' dedi. Ve vasiyeti üzerine o şimdi burada eminim ki huzur içerisinde yaşıyor. Üstadımızı ölümünün 13. yıl dönümünde onu tüm sevenleri, meslektaşları, okurları ve hemşerileri adına kabri başında bir kere daha saygıyla anıyoruz." şeklinde konuştu.

Abbas Sayar'ı anma törenine Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, Başkan Yardımcısı Tevfik Bozkurt, Belediye Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Yıldız Ersin, Zabıta Müdürü Musa Baran, İl Dernekler Müdürü Hakkı Yurtlu, Yozgat Gazetesi Sahibi ve Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Osman Hakan Kiracı, Yeni Ufuk Gazetesi Genel Yayın Müdürü Muammer Karadeli, İleri Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Seyfi Çelikkaya, Yozgat yerel basınının ve ulusal medyanın Yozgat temsilcileri ile merhumun bazı yakınları katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber