Kürtaja son çare, kalp atışı!

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 16 Ağustos 2012 08:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de kürtaj sayını azaltmak için hastanelerde ikna odaları kurulacak.

Anne adayına kürtajın zararları konusunda bilgi verilecek, bebeğin nasıl alındığına dair videolar izletilecek. Vazgeçmezse, son olarak bebeğin kalp atışları dinletilecek.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamaları üzerine Sağlık Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın ortak bir ekiple başlattığı kürtaj çalışmasında sona gelindi.

Ortaya çıkan taslak metin hukuki işlemlerin tamamlanması için Adalet Bakanlığı'na gönderildi. Taslak metne göre kürtaj yaptırmak isteyen anne öncelikle hastanelerdeki ikna odalarında vazgeçirilmeye çalışılacak. Taslak çalışması kapsamında başta Amerika ve Avrupa ülkeleri olmak üzere birçok ülkenin kürtaj konusundaki modelleri araştırıldı. Detaylı incelemeler sonucunda Türkiye'ye en uygun kürtaj politikasının Amerika'ya ait olduğu konusunda karar kılındı. Çalışmada Amerika'da da kürtaj seviyesinin Türkiye'deki oranlara yakın olduğu ve seviyeyi düşürmek için çalışmalar yapıldığı ifade edildi.

VİDEO GÖSTERİMİ

Kürtaj olmak isteyen anneleri vazgeçirmek için çeşitli yollar denenecek. Bebeğin ve annenin sağlığını takip eden uzman doktorlar hastanelerde kurulan ikna odalarında anne adayını kürtajdan vazgeçirmeye çalışacak. Anneye bu odalarda kürtajın kadına zararları ve bebeğin nasıl alındığına dair videolar izletilecek. Ancak anne adayının kürtajdan vazgeçmemesi halinde son çare olarak karnındaki bebeğin kalp atışının sesi dinletilecek. Daha sonra anneye düşünme süresi verilecek. Taslak çalışmasında Amerika'da da bu yolun denendiği ve yüzde 90 başarı sağlandığı belirtildi.

DOĞUM KORKUSU OLANA SEZARYEN

Taslakta sezaryen ile ilgili de çalışmalar yapıldı. Buna göre annenin çok ciddi bir doğum korkusu varsa, sezaryen olması zorunlu olarak kabul edilerek cerrahi müdahale yapılacak. Ancak Sağlık Bakanlığı bu konuda tedbirlerini alacak. Buna göre Bakanlık çok fazla sezaryenle doğum yaptıran hastaneleri denetim altına alacak.

Eğer aksi bir uygulama olduğunu görürse ağır yaptırımlar uygulayacak. Öte yandan Bakanlık, vatandaşın sezaryenle ilgili farkındalığını artırmak için çeşitli sağlık kuruluşlarına tanıtıcı broşürler asacak.

Doğum izni 6 aya çıkacak

Taslak çalışmasında çalışan annelerin haklarının genişletilmesi için de çeşitli düzenlemeler öngörülüyor. Bu konuda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'yla birlikte hareket ediliyor. Şu an doğum yapan anneye günde 2 saat izin veriliyor. Ayrıca annenin doğum öncesi 8 hafta, doğum sonrası 8 hafta olmak üzere 16 haftalık doğum izni süresi bulunuyor. Taslak çalışmasıyla annenin 4 ay olan doğum izni süresinin 6 aya çıkarılması planlanıyor. Ancak kadının 6 ay doğum iznine ayrılmasının iş dünyasında kadın istihdamını düşüreceğini veya kadını iş hayatından soğutacağını düşünerek bu konuda birtakım önlemlerdealındı. Bu önlemler kapsamında dünyadaki gelişmiş ülkelerde uygulanan doğum iznineçıkmışkadının yerine geçici olarakbirisinin çalıştırılması veya maaşının belli bir kısmı ile sigortasını devletin ödemesi planlanıyor.

LÜTFİ ERDOĞAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber