Hacıbektaş'ta birlik, beraberlik ve kardeşlik mesajları verildi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 49. Ulusal ve 23. Uluslararası Hacıbektaş Veli Anma Kültür ve Sanat Etkinlikleri'nde birlik, beraberlik, barış ve dostluk mesajları verdi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Ağustos 2012 15:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ?Bu toprakların rehberi başta Hacı Bektaş Veli olmak üzere hepsini, tüm ehli beyti minnetle anıyorum. Allah bizi şefaatlerine nail etsin. Hacıbektaş Veli'nin ?Bir olalım diri olalım, iri olalım' sözüne bugün daha fazla ihtiyaç duyuyoruz. Bizler aynı inanç ikliminin, aynı gönül ikliminin damlalarıyız. Bizler aynı toprağın hamuruyla mayalandık. Aynı güneş bizi aydınlattı. Bizler acıyı bal eylemesini bilmiş kenetlenmiş bir milletiz." dedi.

Alevi- Bektaşi kültürünün Anadolu'nun eşsiz zenginliği olduğunu ifade eden Bakan Taner Yıldız, "Kalplerimizi soğutmadan senlik benlik davasıyla gönüllerimizin ayrışmasına kimse muvaffak olmadı, olamayacak. İnsanlarımız arasına nifak sokmak isteyenler beyhude çaba içindedir. Hepimiz bu ülkede ev sahibiz. Önce insan diyoruz. Hangi etnik kökenden, hangi mezhepten gelirse gelsin önce insan diyoruz. Bu ülkede yönetim ve siyaset kimsenin tekeli altında değildir. Etnik ve mezhepsel ayrımcılığa karşı çıktık. Bu topraklar bu coğrafya sevginin, medeniyetin hoşgörünün birlikte yaşamanın yeşerdiği ve dünyaya teşkil ettiği topraklardır. Bizim Peygamberimizden duyduğumuz budur. Bizim İmam Ali'den aldığımız öğüt budur. Bizim 12 İmamdan nasihat budur. Hepinizi saygı ve sevgiyle selamlarken, Ramazan Bayramınızı şimdiden kutlarım." şeklinde konuştu.

Tören öncesi Ankara'dan karayoluyla ilçeye gelen Bakan Taner Yıldız, ilk olarak Hacı Bektaş Veli'nin türbesini ve külliyesini ziyaret etti.

Törenler, saygı duruşu ve akabinde Hacıbektaş Kadınlar Korosu'nun eşliğinde okunan İstiklal Marşı ile başladı. Törenin yapıldığı alanda 'Kabul etseniz de etmeseniz de bizim ibadet yerimiz Cem Evidir', 'Dinine dizinle değil, kalbinle bağlan', 'Bir insanı içten yaralamak cellatlıktır', 'Gerçek farz, Allah'a muhabettir''yazılı pankartlar yer aldı.

CHP GENEL BAŞKANI KEMAL KILIÇDAROĞLU: BU TOPRAKLARIN MAYASI AŞKTIR

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bu toprakların mayasının aşkla yoğrulduğunu vurguladı.

Kılıçdaroğlu şöyle konuştu: "Gönül erenlerinin Anadolu coğrafyasına diktikleri büyülü tohumda aramalıyız. Bu tohum aşktır. Bu coğrafyayı zenginleştiren sihrin adı aşktır. Anadolu'dan balkanlara taşınan bu bağın başka izahı olamaz. Bu güzel toprakları kardeşliğe, yaşam biçimine çeviren elbette ki aşktır. Bir olalım, diri olalım iri olalım sözü ile yüzyıllar ötesinden kardeşliğimizin kimyasına hediye eden, bu güne getiren sevgi erenleridir. Onları gönlümüzün derinliklerinde koruyup, her zaman anacağız. Eğer güzele bakmayı unutmuş isek, birbirimize sevgiyle bakmıyorsak, arayıp bulacağız. Referansımız., Yunusumuz, Mevlana'mız, Hacı Bektaş'ımızdır. Onlar bize yön gösteriyorlar. Yeter ki bakmasını görmesini, aramasını bilelim." diye konuştu.

Açılış konuşmasını yapan Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu, "Hacı Bektaş Veli'yi andığımız bu günlerde çevremizdeki devletlerde ateş, yangın, gözyaşı, kin ve düşmanlık duygularının her geçen gün yaygınlaştığını görüyoruz. Bu bataklığa girmemenin tek yolu ise, Atatürk'ün yurtta barış, dünyada barış ilkesidir. Yurt içinde ise terör belasının yarattığı huzursuzluk, kin ve düşmanlık ulusal bütünlüğümüzü bozarken, dış güçlerin bu konudaki oyunları, yurdumuzda yapay azınlıklar yaratmaları kabul edilemez. İç barış ve güvenlik önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Hacı Bektaş Veli anlayışı ile bu oyunlara gelmemeli, tahriklere kapılmamalıyız." dedi.

Alandaki bir grup vatandaşın hükümet ve Diyanet İşleri Başkanlığı'na yönelik yuhalamalara başlaması üzerine Başkan Selmanpakoğlu,'' Burası Hacı Bektaş'ı Veli'nin yurdudur. İncinseniz de incitmeyin. Lütfen, konuşmaları dinleyin, ister alkışlar ister alkışlamazsınız. Ama ,provokasyonlara gelmeyin'' şeklinde uyarıda bulundu.

Hacıbektaş Veli Anma Kurulu tarafından bu yıl 19. su verilen Dostluk ve Barış Ödülü, gazeteci yazar Rıza Zelyut'a Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş tarafından verildi. Zelyut , törendeki konuşmasında Başbakan ve ekibinin Aleviler'in yaşadığı sorunların aşılması yönünde bugüne kadar söylenen tüm sözleri bir kenara bırakmalarını ve yeni bir başlangıç yapmaları gerektiğini kaydetti. Zelyut, Alevilere ilişkin olarak görüş alınacak tek yerin TBMM olduğunu vurguladı.

Cumhuriyet Meydanı'nda yapılan 49. Ulusal ve 23. Uluslararası Hacıbektaş Veli Anma Kültür ve Sanat Etkinlikleri'nin resmi açılış törenine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Vali Abdurrahman Savaş, AK Parti ve CHP milletvekilleri, DSP Genel Sekreteri Hasan Uğur Türk, Almanya ve Hollanda, Irak ve Bosna Hersek'den gelen Alevi-Bektaşiler ve vatandaşlar katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber