Mühendisler, meşalelerle 17 Ağustos depremini hatırlatmak için yürüdü

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu'na bağlı oda üyeleri, 17 Ağustos 1999'da yaşanan Marmara depreminin unutulmaması ve hayatını kaybeden insanları anmak amacıyla 'Depreme Duyarlılık' yürüyüşü düzenledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Ağustos 2012 08:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gündoğu Meydanı'nda toplanan grup üyeleri, ellerindeki meşaleler ve dövizlerle Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü. Burada saygı duruşunda bulunan grup adına konuşan İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ayhan Emekli, "Ranta dayalı, bilimi reddeden sağlıksız yapılar ve yapılaşmayla depremler afete dönüşmesin" uyarısında bulundu.

Yürüyüşün İnşaat Mühendisleri Odaları öncülüğünde 26 ilde aynı anda yapıldığını ifade eden TMMOB İzmir İKK Sekreteri Ferdan Çiftçi de, "Yaşadığımız Van depremi sonrasında Başbakan'ın açıklaması sonrası kanun ve yönetmelik yayınlandı. Biz kanun çıkmadan önce nasıl bir kentsel dönüşüm yapılması gerektiğini 6 başlıkta sıraladık. Biz rantın değil, halkın yanında olan bir yapılaşmadan, bilimin ve tekniği ön plana alan ve orada yaşayan halkı bu karar sürecine katan bir anlayışla bu işin yapılması gerektiğini hep söyledik. Ne yazık ki kentsel dönüşüm doğru bir yere oturmadı. Bunu söyleyenler bir taraftan sağlıklı yapılar üreteceğiz derken, planlı alanlar, imar yönetmeliği ve yapı denetim uygulama yönetmeliğinde yapılan değişiklikle maalesef meslek odalarının kamusal denetimi elinden alındı. Doğa olayı olan depremin afete dönüşmemesi için bizler sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz" dedi.

Açıklamaların ardından Ege Üniversitesi Tiyatro Topluluğu üyesi 6 oyuncu depremi konu alan tiyatro gösterilerini sergiledi. 17 Ağustos 1999 Marmara depreminde resmi rakamlara göre 17 bin 480 kişi hayatını kaybederken, 43 bin 953 kişi de yaralandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber