Çobana köpek cezası

Edirne'nin Keşan ilçesine bağlı Şabanmera köyünde yaklaşık 20 yıldır çobanlık yapan Halil Karamanoğlu'na gelen ceza, şaşkınlıkla karşılandı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Ağustos 2012 12:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yaklaşık 20 yıldır çobanlık yapan Karamanoğlu, her gün yaptığı iş olan keçilerini alarak, otlatmaya gitti.

Ancak bu seferki işinin sonunda evine gelen mektupla şaşkına döndü. Halil Karamanoğlu, gelen mektubu açtığında ise keçilerini otlatırken yanında gezdirdiği köpek için Orman ve Su İşleri Bakanlığı 3. Bölge Müdürlüğü Edirne Şube Müdürlüğü tarafından, kara avcılığına muhalefet suçundan 202 TL idari para cezası ile karşı karşıya geldi.

GELEN EKİP, KÖPEĞİN KENDİLERİNE VERİLMESİNİ İSTEDİ

Başına gelenleri anlatan Karamanoğlu, Şabanmera ile Akhoca köyü arasında keçilerini otlatırken, yanına Orman ve Su İşleri Edirne Şube Müdürlüğü'nden ekiplerin geldiğini ve gelen ekiplerin, kendisinden köpeği istediğini söyledi.

Ekiplere köpeğini vermeyeceğini söyleyen Karamanoğlu'na, daha sonra araçtan inen biri Orman ve Su İşleri Çevre Koruma Müdürü olarak tanıtan 3 kişinin, "Senin burada bu köpeği bulundurman suç" dediğini, kendisinin de "Benim köpeğim av köpeği değil. Avla ilgisi yoktur. Av için eğitilmemiştir. Bu köpek sadece benim sürümü korumakla mükelleftir" dediğini belirtti.

40 DERECE SICAKTA 2-2,5 SAAT AYAKTA TUTTULAR

2 yaşında olan Summer'ı yaklaşık 1 yıldır sürüsünün başında gezdirdiğini belirten Halil Karamanoğlu, "Bunlar beni bayağı bir esir aldılar. Hayvanlarımı suya götüreceğimi söylememe rağmen, beni yaklaşık 2- 2,5 saat 40 derece sıcağın altında tuttular. Hayvanlarımın başkasının tarlalarına gideceğini ve 10 bin TL ceza kesilebileceğini söyledim. Müdür denen kişi de bana 'iyi olur akıllanırsın' dedi. Bende müdüre benim suçumun ne olduğunu sordum. Daha sonra sopayı alarak hayvanlarımı dayattım. Daha sonra da köy muhtarını çağırdım. Olayı muhtar da gördü." şeklinde konuştu.

Bu konuşmaların ardından gelen ekibin yanından ayrıldığını belirten Karamanoğlu, yaklaşık 10 gün sonra ise evine gelen mektupta, kendisine ceza yazıldığını ve bu cezayı mahkeme sonucuna göre ödeyeceğini söyledi.

SÜRÜNÜN BAŞINA KEDİ Mİ KOYALIM?

Halil Karamanoğlu, diğer çoban meslektaşlarını da bu konuda uyarırken, "Bundan sonra sürümüzün başına kedi mi koysak ne yapsak? Silah olmadan avcılık nasıl yaparım? Bu köpek 40 derece sıcakta kesinlikle av yapamaz. Bunu hangi uzmana sorarsalar sorsunlar. Hangi uzman gelirse gelsin, bu köpek av köpeği değildir. Ama ne dediysek inandıramadık kendimizi. Ormanda tilkiler de av yapıyor. O zaman onlara da ceza kessinler. Zabıtta benim köpeğimi avlanırken gördüklerini söylemişler. Benim köpeğim neyi avlıyor?"

Karamanoğlu, yanında kesinlikle tüfek taşımadığını, çekilen fotoğraflarda da elinde sopasının olduğunu ve yazılan cezanın haksız yere yazıldığını iddia etti.

FOTOĞRAFLA TESPİT ETTİLER

4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunun 6/3. maddesine muhalefet ederek, köpek bulundurma esaslarına uymama suçundan 202 TL para cezasına çarptırılan Halil Karamanoğlu'na gönderilen ceza kağıdının ekinde ise ekipler tarafından çekilen fotoğraflar yer alıyor.

EDİRNE ŞUBESİNDEN AÇIKLAMA

Konuyla ilgili olarak Orman ve Su İşleri Bakanlığı Edirne Şube Müdürü İsmail Dağlı da yazılı açıklama yaptı.

Dağlı'nın yaptığı yazılı açıklama şöyle: ?Av köpekleri av amacı ile eğitilen köpekler olup , küçükbaş ve büyükbaş hayvan sürüleri ile avlaklarda gezdirilemez. Uymayanlar hakkında 4915 sayılı kanunun 6/3 maddesi ve 24/1 maddeleri gereğince işlem yapılır.

4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu kapsamında genel kolluk ile, av yasaklarının takibi ile görevli olan av koruma memurları ve saha bekçileri, bu Kanunda belirtilen yasaklara aykırı hareket edenleri avlanmadan men etmeye, haklarında tutanak düzenlemeye; yasaklanan fiillerin konusunu oluşturan veya bu fiillerin işlenmesi suretiyle elde edilen canlı veya cansız hayvanlar ve bunların türevleri ile avlanmada kullanması veya avlaklarda, pazaryeri ve ticarethanelerde bulundurulması yasak olan eşya ve vasıtalara el koymaya ve bu amaçla yakalamaya görevli ve yetkilidir. Av yasağına aykırı hareket edenler, olay yerinde gerekli tutanaklar düzenlendikten sonra derhal serbest bırakılır. Hüviyeti tespit edilemeyenler vakit geçirilmeksizin hüviyeti tespit edilebilecek en yakın köyün muhtar veya ihtiyar heyetine ve bunlarla da tespiti mümkün olmazsa en yakın zabıta merkezine götürülür ve Kabahatler Kanununun 40. maddesine göre işlem yapılır. Görevli memurların bulunmadığı yerlerde, kır ve köy bekçileri ile köy muhtarları da aynı yetkiyi haizdir.

Avcılar talep hâlinde av koruma memurlarına, saha bekçilerine, polis ve jandarma ile köy ve kır bekçilerine, köy muhtarı ve ihtiyar heyeti üyelerine avlanma belge ve izinleri ile avladıkları hayvanları ibraz etmek zorundadırlar. Bu Kanuna aykırılık oluşturan fiillerin ihbarında ve talep hâlinde takibinde köy ve kır bekçileri, köy muhtarı ve ihtiyar heyeti üyeleri av koruma memurlarına ve saha bekçilerine yardıma mecburdurlar.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber