Stent krizi devleti de hastayı da vuruyor

Haber Giriş : 20 Ağustos 2005 17:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tıp dünyasındaki ?Daha ucuz olan stent mi, yoksa by-pass mı?? tartışmasına Türk Kardiyoloji Derneği'nin (TKD) açıklaması son noktayı koydu.

Sağlık Bakanlığı, maliyeti 4 - 5 bin dolar civarında değişen ilaç kaplı stentlerin hangi durumlarda kullanılacağı, hangilerinin devlet tarafından ödeneceği, stentlerde standardın bulunmaması gibi sorunlar üzerine harekete geçti. Bakanlık konuyu TKD'ya sordu.

Gelen yanıt, şoke eden gerçeği ortaya çıkardı. TKD Genel Sekreteri Prof. Dr. Oktay Ergene, Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Orhan Gümrükçüoğlu'na gönderdiği yazıda, birçok hekim ve firma arasında konuşulan ancak dillendirilmeyen by-pass gerçeği de, uzmanlarının diliyle resmi kayıtlara geçti.

Ameliyat pahalı

Bugünkü koşullarda kurumların ilaç kaplı stentlerin bütün hastalara ödenmesini uygun bulmayan TKD, ?Böyle devam ettiği sürece çok sayıda hasta (Bazen tek damar olguları dahi) alternatifsizlikten daha pahalı bir yöntem olan by- pass operasyonuna gitmektedir. Yeterli denetim mekanizmalarını oluşturmadan yapılan by- pass ve diğer operasyonlarla devlet, işlemin bedelini ödeyerek ve sözleşmeler yaparak gereğinden fazla zarara uğramaktadır? görüşünü bildirdi.

Türk Kardiyoloji Derneği'nin verilerine göre Türkiye'de yılda 15 bin kişiye stent takılırken, 25 bin kişi by-pass oluyor. Bugün birçok kardiyolog, tıkanık olan bölgeyi açmak için, ilaç kaplı stentleri tercih ediyor. Devlet ise, en ucuzu bin 500 dolardan başlayan çoğu zaman da 4-5 bin dolara yükselen ilaç kaplı stendin ücretini ödemekte zorluk çekiyor. Hekim, bu yüzden by-pass'ı tercih ediyor.

Stent pazarı

Türk Kardiyoloji Derneği, ilaç kaplı stentler konusunda, denetim, uygun fiyat tespiti ve yaptırım mekanizmalarının ivedilikle oluşturulması gerektiğine vurgu yaptı ve kalitesiz ilaç kaplı stent pazarının oluştuğu uyarısında bulundu. Dernek uyarı yazısında, çok sayıda ilaç kaplı stendin piyasada olduğuna da dikkat çekerek, hangilerinin kullanılabileceğine ve resmi kurumlar tarafından karşılanabileceğine, bilimsel verilerin ışığı altında bakanlık tarafından olur verilmesi gerektiğini anlattı. TKD, ?Aksi durumda kalitesiz, ilaç kaplı stend pazarı oluşacaktır. Hatta oluşmak üzeredir? dedi.

Hastayı daha çabuk ayağa kaldırıyor

Stent takılması, tıkalı damarın açılması işlemidir. Tıkanık damara, balonla genişletildikten sonra çelikten yapılan stent konulur. İlaçlı stentte ise çeliğin üzerinde tıkanıklık riskini azaltan maddeler de oluyor. Konan 100 stentin 95'i tıkanmayı önlüyor. Stent takılırken hastaya genel anestezi verilmiyor. Hasta bir gece yatıp evine gidiyor. İşine bir hafta içinde başlayabiliyor. By-pass ameliyatı ise genel anestezi ile yapılıyor. Hasta, göğüs duvarı kırılarak ameliyat ediliyor. Bir gün yoğun bakımda tutuluyor. Komplikasyon çıkmazsa, hasta beş gün hastanede kalıyor. Normal hayatına dönmesi iki-üç ayı bulabiliyor.

Lamia AYHAN / Akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber