556 aile bayrama kayıp evlat hasretiyle girdi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Ağustos 2012 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ramazan Bayramı'nda her evde tatlı bir telaş yaşanırken 556 aile ise kayıp evlatlarından gelecek müjdeli haberi bekliyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre 556 çocuk kayıp olarak aranıyor. Emniyet kaynakları, kayıp müracaatında bulunulan çocukların tüm Türkiye'de arandığını ifade ediyor. Kimliği belirsiz ceset bulunur ise kayıp çocukların yakınlarının DNA'larıyla eşleştirmeler yapılarak sonuç alınmaya çalışılıyor. Emniyet kayıtlarındaki 556 çocuğun kayıtları ise yıllara dayanıyor. Kayıp çocuklar bulunamaz ise 80 yaşına kadar kayıp olarak kayıtlarda duruyor.

AİLELER ÇOCUKLARINI TANIMALI

Emniyet yetkilileri, çocukların kaybolması konusunda ailelerin çocuklarının iç dünyasını bilmesinin önemine vurgu yapıyor. Ailelerin çocukların iç dünyasını bilmemesinin daha sonra pürüz çıkarabildiği, gönül işi kayıpların yaşandığını kayıtlara geçiyor. Ailelerin dikkat etmesi gereken diğer bir nokta ise çevresindeki kişileri tanıma. Ailelerin çevresinde çocuklara karşı cinsel istismar duyanların olabileceğini, ailelerin çevresindeki kişilerin kötü niyetli olup olmadıkları konusunda duyarlı olmaları gerekiyor.

AİLE ÇOCUĞUN NEREYE GİTTİĞİNİ VE KİMLERLE OYNADIĞINI BİLMELİ

Emniyet kaynakları ailelere çocuklarıyla ilgili şu uyarıları yapıyor:

"- Çocuklarınızın sizlere her konuda güvenmeleri ve her türlü sorunlarını sizlerle konuşabilmeleri çok önemlidir.

- Çevredeki yabancı şahıslara karşı çocukların daha dikkatli olmaları ve fazla güvenmemeleri yolunda eğitilerek uyarılmaları gerekmektedir.

- Çocuklarınızın evden çıktıktan sonra nerelere gittiği ve kimlerle oynadığını bilmelisiniz.

- Çocukların akşam belli bir saatte evde olmaları konusunda diğer ailelerle mutabakata varınız.

- Çocukları yakından ilgilendiren her türlü tehlike hakkında, kendilerinin bilgilendirilmeleri çok önemlidir. Buna cinsel bilgilendirme de dahildir.

- Çocukların cinsel tacize maruz kalmalarının önlenmesi, ancak onlara bu konuda öğüt verilmesi ve bazı prensiplerin kazandırılması ile mümkündür.

- Çocukların düzenli olarak takibi onlara dikkat edilmesi ve onlarla beraber olunması da cinsel tacizi önleyen unsurlar arasındadır.

- Çocuklarla sürekli konuşarak bu tehlike hakkında onları uyarmanız sonucunda daha duyarlı olmalarını ve kendi kendilerini kontrol etmelerini sağlayacak.

ÇOCUKLARA VERİLEBİLECEK ÖĞÜTLER

- Tehlike her yerde bulunmaktadır; okul yolunda, park yakınlarında, eve dönüşte, spor sahalarının yakınlarında, arkadaşlarının evine gelip giderken... Tehlikenin bulunabileceği yerler hakkında çocuklarınızı aydınlatın.

- Önce iyi ve kötü milli ve ahlaki değerlere göre telkin edilmeli, öğretilmeli, iyi fiilde bulunma aleni olarak takdir edilmeli.

- Kötü fiil, başkalarından misal verilerek kötülenmeli, hataları sebebiyle devamlı azarlanmamalı.

- Tanımadıkları şahıslardan para veya hediye almamaları, yabancı şahıslarla herhangi bir yere gitmemeleri, yardım talebinde bulunan yabancılara yardım etmemeleri, kesinlikle yabancıların arabalarına binmemeleri.

- Evde yalnız kaldıklarında, tanımadıkları kimseye kapı açmamaları. Telefonda yabancı kimselere bilgi vermemeleri.

- Issız parklar, yollar ve yerlerden uzak durmaları, toplu olarak oynayan çocuklardan ayrılmaları ve tek başına oynamamaları, kendilerinden küçük çocuklara da dikkat etmeleri.

- Takip edildiklerini hissettiklerinde büyüklerinden yardım istemeleri ve bu durumlarda ıssız yerlere değil de kalabalığa doğru gitmeleri.

- Tehlikede olduklarında bağırmaları, kaçmaları ve kendilerini müdafaa etmeleri gerektiği, kendilerine zarar vermek isteyen şahıslara iyi bakıp onları teşhis etmeleri ve araçlarının plakasını almaları.

- Kendilerine veya arkadaşlarına bir şey yapıldığında derhal ailelerine veya polise haber vermeleri anlatılmalı.

AİLELERE ÖĞÜTLER

- Çocuklarınıza ev anahtarınızı vermeniz gerektiğinde anahtarlığınızda adresinizi ve isminizi belirten bir işaret bulunmamasına dikkat edin.

- Okul öncesi çocuklarınızın ev dışında yalnız başlarına dolaşmalarına ve nezaret edilemeyecek yerlerde oynamalarına (özellikle kalorifer daireleri, bodrumlar, inşaat vb.) izin vermeyin.

- Çocuklarınız okula yürüyerek gidiyorsa, bilinen işlek caddelerden, grup halinde gidip gelmeye dikkat etmelerini öğütleyin.

- Yabancıların yakınlık göstermesi ve hediye vermelerini kabul etmemelerini, bu gibi girişimlerde bulunanları veya kendilerini rahatsız edenleri hemen en yakın güvenlik görevlisine söylemelerini ve size de mümkün olduğu kadar çabuk haber vermelerini isteyin.

- Evden dışarı çıktıklarında, nerede ve kiminle birlikte olduklarını size her seferinde söylemelerini öğütleyin.

- Çocuklarınız dışarı çıktığında üzerlerinde fazla miktarda para ve kıymetli eşya bulunmamasına dikkat edin.

- Çocuklarınızı mahalledeki oyun alanlarında bile olsa mutlaka gözaltında bulundurun.

- Çocukların oynadıkları bölgede alışılmamış şekilde ve sıklıkta dolaşan şahıs ve/veya araçları gerektiğinde en yakın güvenlik kuvvetleri birimlerine bildirin. Mümkün olduğunda kişilerin eşkâllerini ve araçların plaka numaraları ile markalarını ve renklerini tespit etmeye çalışın.

- Çocuklarınızı tanımadıkları kişilerin araçlarına binmemeleri konusunda uyarın."

GELECEĞİN SUÇLUSUNU YETİŞTİRMENİN 10 BASİT KURALI

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün internet sitesinde çocukların hangi davranış biçimlerinde gelecekte suç işleme eğilimi olduğu da anlatılıyor. ?Geleceğin suçlusunu yetirmenin 10 basit kuralı' başlığı ile çocuklara suça yönlendiren davranışlar ise şöyle sıralanıyor:

"- Daha küçükken çocuğa istediği her şeyi vermeye başlayın (Bu şekilde; o bütün dünyanın onun geçimini sağlamak zorunda olduğuna inanacaktır).

- Kötü sözler söylediği zaman, gülün (Böylece o kendisinin akıllı olduğuna inanacaktır).

- Ona ahlaki hiçbir eğitim göstermeyin, 21 yaşına gelince kendisi karar versin diye bekleyin.

- Yerde bıraktığı her şeyi kaldırın; kitapları, ayakkabılarını, elbiselerini. Onun için her şeyi siz yapın ki o bütün sorumlulukları başkalarına yüklemeye alışsın.

- Onun önünde sık sık kavga edin. Bu sayede bir gün ailesi parçalanırsa o da çok şaşırmayacaktır.

- Çocuğa istediği kadar harçlık verin. Hiçbir zaman kendi parasını kendi kazanmasın. Hayatta karşılaştığın güçlüklerle onun da karşılaşmasına ne lüzum var?

- Yiyecek, içecek ve konforla ilgili bütün arzularını yerine getir. İstediklerini yapmamak tehlikeli soğukluklara sebep olabilir.

- Komşulara, öğretmenlere, polislere karşı daima onun tarafını tutun. Onların hepsinin, çocuğa karşı peşin hükümleri vardır.

- Günün birinde başına gerçekten bir bela gelirse, ona 'bir şey yapmadın' diye kendinden özür dileyin.

- Onu felaketler ile dolu bir hayat için hazırlayın. Muhakkak onu bulursunuz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber