Van Kalesi'ndeki Süleyman Han Camii'nde 97 yıl sonra bayram namazı kılındı

Van Valisi Münir Karaloğlu, Vanlılar'la birlikte 97 yıl sonra Ramazan Bayramı namazını Van Kalesi'nin zirvesinde bulunan Süleyman Han Camii'nde kıldı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Ağustos 2012 18:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tarihi Van Kalesi'nin zirvesinde virane halde bulunan Süleyman Han Camii, 2 yıl önce İl Özel İdaresi kaynaklarıyla saman, tuz ve küllerin kullanıldığı özel bir çamur karışımıyla restore edilmişti. 23 Ekim ve 9 Kasım tarihlerinde Van'da meydana gelen yıkıcı depremlere karşın Süleyman Han Camii dimdik ayakta kalmayı başarmıştı.

Kalenin 100 metre yüksekliğinde kayalıklar üzerine inşa edilen ve kent merkezini kuş bakışı gören camide Ramazan boyu teravih namazları kılındı. Ramazan ayının sona ermesiyle de Van Valisi Münir Karaloğlu beraberinde Vali Yardımcı Murat Uzunparmak, Zafer Coşkun ve çok sayıda vatandaş Bayram namazını Süleyman Han Camii'nde eda etti.

Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği Bayram namazı sonrası 'Martı-Vangölü Gazeteciler Cemiyeti Sabahattin Yılmaz Sosyal Tesisleri'nde yaklaşık 300 kişiye kahvaltı verildi. Camide vatandaşlarla bayramlaşan Vali Karaloğlu, ikram edilen kahvaltının ardından gazetecilere açıklama yaptı.

Karaloğlu, bir Ramazan'ın daha geride kaldığını, Ramazan ayı içerisinde Vanlı hemşehrileri ile birlikte iftar sofralarını paylaştıklarını söyledi. İftar sofralarını gönül sofralarına dönüştürmeye çalıştıklarını ifade eden Vali Karaloğlu, "Bu gün de Bayram Van Kalesi'nin zirvesinde bulunan tarihi Süleyman Han Camii'nde kıldık. Yine vatandaşlarımızla birlikte ilk Bayram kahvaltısını burada yaptık. Biliyorsunuz Süleyman Han Camii 1915 olaylarında 2010 yılına kadar kapalıydı. 2010 yılında restore edilerek ibadete açılmıştı. Bu sene Ramazan ayı boyunca teravih namazları da kılındı burada. Bu günde vatandaşlarımızla birlikte Bayram namazını kıldık. Ben Van ve ülke halkının bayramını kutluyorum. Bayramın toplumumuza sevgi, muhabbet ve kardeşlik getirmesini temenni ediyorum." dedi.

SÜLEYMAN HAN CAMİİ

Evliya Çelebi'nin 'Seyahatname' adlı eserinde Kule Camii ya da Vanu Camii olarak adlandırdığı bu caminin, eski bir ibadet yeri olarak Hz. Davut zamanında yapıldığı ve daha sonra İslam'ın yayılışıyla birlikte mescit ve son olarak da 1533'te Sultan Süleyman tarafından tamir edilerek adının Süleyman Han Camii olarak konulduğu biliniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber