'Eski tiryakilere' bir taneden bir şey olabilir

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Ağustos 2012 15:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yıldız Aktaş - Ramazan ayıyla birlikte sigarayı bırakmaya çalışanların, bayramda, ''bir tane, bir şey olmaz'' diyerek ikram edilen sigaraları geri çevirmeleri istendi.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Akdur,, ramazan ayında birçok tiryakinin sigarayı bırakmak için kendini şartlandırdığını belirterek, bu kişilere bayramda sigara ikram edilmemesi gerektiğini söyledi.

Bayramda ''bir taneden bir şey olmaz'' denilerek içilecek tek bir sigaranın bile tiryakiliği yeniden başlatabileceğine dikkati çeken Akdur, ''Sigarayı bırakmak için bazı tiryakiler ellerinden geleni yapıyorlar ama bazıları yoğun ısrarla onlar bu yoldan döndürmeye çalışıyor. Sigarayı bırakmak zor bir süreç. Bayramda onlara ikram edilecek tek bir sigara onların bu zor yolda tekrar başa dönmelerine neden oluyor'' dedi.

Sigarayı bırakmaya çalışanların bu ikramlar karşısında iradelerine sahip çıkması gerektiğini söyleyen Akdur, ''Bayramda sigara ikram edilmesi, çocukları da olumsuz etkiliyor. Çocuklar için bayram çikolata ve şeker anlamına geliyor. Çocukların, ikram edilen sigarayı şeker, çikolata gibi basitçe alınacak bir gıda olarak algılamalarına neden oluyor'' diye konuştu.

Bayramda hem sigara içenlerin hem de içmeyenlerin daha duyarlı davranması gerektiğini ifade eden Akdur, bayramlarda kalabalık gruplar halinde bir araya gelindiği için tiryakilerin özellikle çocukları daha fazla zehirlediklerini dile getirdi.

-''Ayıp olmasın diye her ikramı kabul etmeyin-

Türk kültürünün bir parçası olarak misafire ikramın çok fazla olduğunu, ancak aşırı yemek yemenin de birçok soruna neden olabildiğine dikkati çeken Akdur, bayramda da yenilecek yağlı, ağır besinlerin hazımsızlık, gaz, mide ağrısı, bulantı gibi şikayetleri beraberinde getireceğini belirtti.

Bayramlarda normalde daha az tüketilen şerbetli tatlılar, şeker kızartma, cips, kola gibi gıdaların daha fazla tüketildiği bildiren Akdur, bu besinleri tüketirken herkesin dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Tüketilecek tatlılara da dikkat edilmesi gerektiğini anlatan Akdur, özellikle sütlü tatlıların tüketilmesinin ve ''ayıp olmasın'' diye her ikramın da kabul edilmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber