İlçedeki sağlık müdürlerine hangi nedenden dolayı düşük katsayı verildi?
Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşların Taşra Teşkilatında Görevli Personele Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmelik 17 Ağustos 2012 tarihi itibariyle yenilenmiştir. Ancak yayımlanan yönetmelik, taşradaki şube müdürlerini rahatsız etmektedir. Yönetmelik bağlamında personeli rahatsız eden hukuki ve mantıki hatalar için başlığa tıklayınız.
Bilindiği üzere 663 sayılı KHK ile Sağlık Bakanlığı taşra teşkilatı, il sağlık müdürlüğü, halk sağlığı müdürlüğü ve kamu hastane birliği olarak üç kısma ayrılmıştır. Yine aynı KHK kapsamında nüfusu 20 bin üzerinde olan ilçelerde ilçe sağlık müdürlükleri kurulmuştur.
Çıkarılan ek ödeme yönetmeliğinde aşağıda belirtilen hususlar ilk göze çarpan unsurlardır:
İLÇEDEKİ ŞUBE MÜDÜRÜNE NEDEN 2,50 KATSAYI VERİLDİ
Doktor olup şube müdürü olarak görevlendirilen bir kişi il sağlık müdürlüğünde çalışıyor ise 2,75 katsayı üzerinden, aynı işi aynı unvanla yapan ancak ilçe sağlık müdürlüğünde çalışan kişi ise 2,50 katsayısı üzerinden döner sermaye alacaktır. Bu durum, iş yoğunluğu ile de ilgili değildir. Nitekim ilçelerde nüfusa göre 2-4 arası şube müdürü görevlendirilirken, ilde bu sayı 8-12 veya daha fazla olmaktadır. O halde aynı unvanda-sorumlulukta ve yoğunlukta çalışan iki memura neden farklı ödeme yapılmak istenmektedir. Bu durum eşitlik ilkesine ve genel kanunlara aykırıdır.
İLÇE MÜDÜRÜNE 2,60 KATSAYI, İLDEKİ ŞUBE MÜDÜRÜNE 2,75 KATSAYI ADİL DEĞİL
Ayrıca mahiyetinde şube müdürü çalışan ve ilçede en üst düzey sağlık temsilcisi olan ilçe müdürleri 2,60 katsayı üzerinden döner sermaya alacak ancak ildeki şube müdürü 2,75 üzerinden döner sermaye alacaktır. Bu durum temsil yetkisi de olan ve ilçede sağlık çalışmaları dışında birçok idari kurul ve toplantılara katılan, sahada sorunların ilk çözümleyicisi ilçe müdürlerinin iş motivasyonunu olumsuz etkilemez mi? Bu durum genel mantık kurallarına aykırıdır. Bu çelişki, ilçelerde bulunan ve çok fazla çalışan TSM sorumlu hekimleri ile halk sağlığı müdürlüğünde bulunan birim sorumluları içinde benzer bir şekilde görülmektedir. Bu durum sadece idareciler için değil, yardımcı sağlık personeli içinde aynı sorunu oluşturmuştur.
YOĞUN NÜFUSLU İLÇELERDEKİ MÜDÜRLERE NEDEN EK PUAN VERİLMEDİ?
Son olarak 663 sayılı KHK kapsamında nüfus yoğunluğuna göre il ve ilçeler sınıflandırılmıştı. Böylelikle iş yükü yoğun olan yerlerde çalışan personelin durumunun ele alınacağı düşünülmüştü. Ancak yönetmeliğin 13. maddesinin ?ı' bendinde il sağlık müdürlerine nüfus durumuna göre yapılmış sınıflama gereği yoğun nüfuslu illerde ek puan verilir iken, neden otuz bin nüfuslu bir yerin ilçe sağlık müdürü ile iki milyon nüfuslu bir yerin ilçe sağlık müdürüne aynı katsayı verilip, ek bir puan da verilmemiştir. Bu durum hakkaniyet ölçülerinin dışında bir uygulama doğurmamış mıdır?
Yönetmeliğe ilişkin tespitlerinizi [email protected] adresine gönderebilirsiniz.