1. sınıfın ilk dönemi anasınıfı gibi olacak

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Ağustos 2012 23:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakcı, bu yıl ilk defa uygulamaya geçecek 4+4+4 sistemiyle ilgili veliler arasında oluşan kaygı ve endişeleri Cihan Haber Ajansı'yla paylaştı. Özellikle tartışma konusu yapılan, 60-66 aylık çocukların okula başlatılmasını değerlendiren Bardakcı, bunun endişe ve kaygıya sebebi olmaması gerektiğini, çünkü okulun birinci döneminin anasınıfı hükmünde olacağını kaydetti. Sistemin aksaksız başlaması için uzun soluklu ve ayrıntılı bir çalışma yaptıklarını, hattâ herhangi bir aksaklık çıkmaması için bu sene yıllık izne çıkmadığını belirten Bardakcı, "Eylül ayında bir aksilik yaşanmaması için Ağustos'ta dahi çalışmayı tercih ettim. Bireysel sıkıntılar olabilir ama genel manada hiçbir sıkıntı çıkmayacak." dedi.

Okulları tek tek mercek altına aldıklarını, bunun içinde o bölgedeki okul sayısı, öğrenci sayısı, okulların fiziki yapısı, ilk ve ortaokul olmaları durumlarındaki derslik sayısını masaya yatırdıklarını söyleyen İl Milli Eğitim Müdürü Bardakcı, öğrencilerin motivasyonunu bozmama adına birçok okulu çiftli eğitimle devam ettirdiklerini kaydetti. Halihazırda ilköğretimde okuyan öğrencilerin kademeli geçiş yapmasını sağlayacaklarını, bu yıl ilk defa okula başlayacaklardan itibaren sistemin devreye sokulacağını aktaran Bardakcı, "Bireysel sıkıntılar çıkabilir ama genelde öğrencilerin okula rahatlıkla gidip gelebileceği bir planlama yaptık." şeklinde konuştu.

İLK 3 - 4 AY DERS OKUTULMUYACAK

60 aylık çocukların velisinin isteğiyle okula gidebileceği aktaran Vefa Bardakcı, "60-66 aylık ara denilen yaş grubu, velinin tercihine bırakıldı. Veli isterse anasınıfına, isterse 1. sınıfa başlatabilecek. O tamamen çocuğun okula hazır oluşuyla ilgili bir durumdur. Birçok çocuk, fiziki olarak 60 aylık olduğunda okula başlayabilecek konuma geliyor. Bazı çocuklar ise az gelişmiştir, bunların başlatılmaması velinin takdirine bırakılmıştır. Ama şu konuda endişe edilmemesi gerekiyor; Talim Terbiye Kurulu, bu çocukların ders müfredatını yeniden belirliyor. 1. sınıfa başlandığında hemen eskisi gibi ilk 3 -4 ayda okuma yazma öğretilecek şekilde artık ders olmayacak. Birinci dönem biraz daha anasınıfına yakın, çevreyi tanıma, oyun oynama, öz bakım becerileri geliştiren, biraz daha basit bir eğitimle tamamlanacak. Yani eskinin birinci dönemi, ikinci döneme kayıyor. O yüzden de aradaki 4 - 5 aylık fark telafi edilmiş olacak. Velilerin bu konuda endişe etmesine gerek yok." diye konuştu.

ÖNCEKİ YILLARDA 68 AYLIKLAR 1. SINIFI OKUDU

66 ay meselesinin bazı kesimler tarafından suistimal edildiğini ve velilerin gereksiz yere korkutulduğunu söyleyen Bardakcı, "66 ayını dolduran çocuklar zorunlu başlayacak ama orada da vatandaşın aklında eksik bir hesaplama var. Eskiden 31 Aralık tarihi itibariyle çocuklar 72. aya girdiğinde zorunlu olarak 1. sınıfa başlatılıyordu. Yani çocuk 68 aylıkken eğitime başlıyordu. Şimdi 66 aylıkken başlayacak. Bu şartlarda arada iki ay fark var. Program da hafifliyor. Velilerin, ayrıntıları görmeden gereksiz kaygı ve endişe etmesini gerektirecek bir durum yok. Aynı zamanda pedagojik açıdan zaten çocuğa uygun olmayan bir programı kimse yüklemez. Hangi çağda, hangi bilginin verileceğini, bu işin eğitimini almış insanlar çok iyi bilir." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber