Gerçek ismine 97 yıl sonra kavuştu

25 Nisan 1915 günü Gelibolu Yarımadası'nda Ertuğrul koyuna çıkarma yapan 3 bin askerden oluşan İngiliz kuvvetini, komutasındaki 67 askeriyle 10 saat mavzer atışlarıyla sahilde durduran Ezineli Yahya Çavuş'un adı, tam 97 yıl sonra doğup büyüdüğü köye verildi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Ağustos 2012 15:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ezine ilçesine bağlı Koçali köyünün adı "Yahya Çavuş" köyü olarak değiştirildi.

Ezine-Kestanbol arasında bugüne kadar Koçali olarak kayıtlarda bulunan köyün adının değişmesini isteyen köy halkı, muhtarlık aracılığı ile başvuruda bulundu. Köyde yapılan referanduma katılan köy halkının tamamı, köylerine "Yahya Çavuş" adının verilmesini istedi. Köyde doğan birçok çocuğa "Yahya" adının verilmesi ve adına çeşmeler yapılması da halkın bu isteğini açıkça ortaya koydu.

Ezine Kaymakamlığı ve Çanakkale Valiliğince konu İçişleri Bakanlığının oluruna sunuldu. İçişleri Bakanlığı da bu değişikliği onayladı. Böylelikle Koçali köyü Anafartalar kahramanının adı olan "Yahya Çavu" adını aldı.

Köy muhtarlığı ayrıca, halkın da isteği ile Yahya Çavuş'un köydeki evinin bir müzeye dönüştürülmesi için kolları sıvadı. Gerekli mercilere başvuran köylüler, bunun bir an önce gerçekleşmesini arzuladıklarını söylerken, köy muhtarı Sezai Çabuk yetkililerden konuyla ilgilenmelerini istedi.

Köyü ziyaret eden CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan da Yahya Çavuş'un köydeki evinin müzeye dönüştürülmesi ile ilgili köy halkının talebinin değerlendirilmesi gerektiğini ve konunun takipçisi olacağını söyledi.

YAHYA ÇAVUŞ KİMDİR?

"Bir kahraman takım ve de Yahya Çavuş'tular / Tam üç alayla burada gönülden vuruştular / Düşman tümen sanırdı bu şahane erleri / Allah'ı arzu ettiler, akşama kavuştular? dörtlüğüyle Çanakkale Savaşlarının kahramanları arasında yer alan 26. Piyade Alayı 3'ncü Tabur 10'ncu Bölük Takım Komutanı Ezineli Yahya Çavuş, komutasındaki 67 askeriyle 25 Nisan 1915 günü Gelibolu Yarımadası'nda Ertuğrul koyuna çıkarma yapan 3 bin askerden oluşan İngiliz kuvvetini, 10 saat süren mavzer atışlarıyla sahilde durdurmayı başarmıştı. İngiliz Generali Nepier, anılarında, Yahya Çavuş ve askerlerinin yoğun ateşi üzerine karşılarında bir tümen bulunduğunu sandığını ifade etmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber