KESK ve Kamu-Sen'den Memur-Sen'e tepki: Sizi hükümet tarafına alalım

Haber Giriş : 23 Ağustos 2005 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümetten memura kamu personeli çalımı

Hükümet ile memur sendikaları arasında ikinci tur toplantıların ilk bölümüne, geçen sene imzalanan 50 maddelik mutabakat metni ve Kamu Personeli Yasa Tasarısı damgasını vurdu. Hükümet geçtiğimiz sene imzalanan 50 maddelik mutabakatın 19 maddesini uyguladığını kabul ederek geriye kalan 31 maddenin Kamu Personeli Yasa Tasarısı kapsamında düzenleneceğini söyledi. Bu durum sendikalarla hükümet arasında tartışmaya yol açtı. 50 maddelik taahhüdün bu yılı içinde yerine getirilmesi gerektiğini savunan sendikalara hükümet temsilcileri, ?Biz bu düzenlemeleri, iktidar olduğumuz süre içinde yapacağımız sözünü verdik; bir yıl için değil? karşılığını verdi. Hükümet, 50 maddelik mutabakat metninin bu yıl için de imzalanmasını talep etti.

Bunun üzerine Kamu-Sen ve KESK metni imzalamadı ve metne şerh koydu. Memur-Sen ise metne şerh koymadı. Bunun ardından Kamu-Sen ve KESK temsilcileri Memur-Sen temsilcisine, ?Sizi hükümet tarafına alalım? diyerek tepki gösterdi.

Kamu-Sen ve KESK, yapılacak düzenlemelerin 657 sayılı yasa içine konulmasını, grev ve toplu sözleşme hakkının verilmesini istediler. Hükümet ise grevli ve toplu sözleşmenin Anayasa değişikliği gerektirdiğini, bunun için parlamento sandalye sayılarının yeterli olmadığını belirtirken, Kamu Personeli Yasa Tasarısı ile çalışma hayatına ilişkin yeni adımlar atılabileceğini sendikalara iletti. Bunun üzerine iki konfederasyon Kamu Personeli Yasa Tasarası'nın bu şekilde dayatılamayacağını söylerek Anayasa değişikliği için hükümetten tarih istedi.

Memurun yüzde 5 zam tepkisi

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin başkanlığında yapılan Memur Sendikaları Konfederasyonu ile Kamu İşveren Kurulu arasındaki görüşmelerin 2. turu dün yapıldı. 4 saat süren toplantının ardından bir açıklama yapan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Kamu İşveren Kurulu'nun, memur maaşları için gelecek yılın her bir 6 ayı için yüzde 2.5 zam önerdiğini söyledi. Akyıldız, ?'Yüzde 2.5 artı yüzde 2.5'lik bir zammı kesinlikle konuşmayacağız. Bunun ifade edilmesini bile üzüntüyle karşılıyoruz. Bu yolun artık dönüşü yok. Hükümeti son kez uyarıyoruz'' diye konuştu.

Akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber