'5 yıl nakil olamazsın' şartı mahkemeden döndü

DSİ, OGM ve Orman ve Su Bakanlığı gibi bazı kurumlarda; KPSS ile ilk defa atanan adaylara "5 yıl nakil olmayacağım" yönünde bir yazı imzalatılmaktadır. Ayrıca, bu kurumların, "KPSS ile atanan personelin 5 yıl boyunca nakil olamayacağı" yönünde yayımlanmış genelgeleri bulunmaktadır. Açılan bir davada, idare mahkemesi bu türden bir uygulamanın mevzuata uygun olmadığına karar vermiştir.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 26 Ağustos 2012 22:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aşağıdaki Sakarya İdare Mahkemesinin kararı, memur lehine çıkmıştır. Orman Genel Müdürlüğü kararı temyiz etmiş ama karar Danıştay tarafından onanmıştır.

İdare Mahkemesi kararında özetle şu tespitler yer almıştır:

- Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına dair yönetmeliğin 5. maddesinin son fıkrasında "Zorunlu yer değiştirmeye tabi personel ve en az iki yıl olmak üzere hizmet bölgelerindeki zorunlu çalışma süreleri, bölgelerin özellikleri, teşkilat yapısı, hizmetin ülkenin her yerine etkin olarak götürülebilmesi ve diğer hizmet gerekleri göz önünde bulundurulmak suretiyle kamu kurum ve kuruluşlarınca tespit edilir" hükmü yer almaktadır.

- Mahkeme, zorunlu yer değiştirmeye tabi personel bağlamında zorunlu hizmet süresine tabi düzenlemenin kurumsal yönetmelikte düzenlemesi gerektiğine dikkat çekmiştir. Zorunlu yer değiştirmeye tabi olmayan personel açısından hizmet süresi şartı aranmamalıdır.

- Mahkeme, Orman Genel Müdürlüğünün zorunlu yer değiştirmeye tabi personeli için özel bir yönetmeliği olmadığından genel yönetmelik hükümlerine tabi olduğuna karar vermiştir. Mahkemeye göre bu türden bir düzenleme Genelgeler ile getirilemez.

İŞTE MAHKEME KARARI

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber