Satıcı'dan üzümde kalıntı iddialarına yanıt

Antalya İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı, yaptığı yazılı açıklamada, son günlerde ulusal basında çıkan ve Greenpeace'i (Almanya) kaynak göstererek Türk üzümlerinde yüksek oranda kalıntı bulunduğunu belirten haberlerin tamamen gerçek dışı olduğunu bildirdi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Ağustos 2012 11:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Antalya İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı açıklamasında, Greenpeace tarafından aynı ithamların, bir önceki yılın verileri kullanılarak, mart ayında da yapıldığını belirterek, ?Söz konusu ihracatçı firmalar ile yapılan görüşmelerde üzüm sevkiyatlarının daha yeni başladığı ve söz konusu ürünlerin ihracatından önce hem Türkiye'de hem de Almanya'da gerekli analizlerden geçirdikleri anlaşılmıştır. Bahse konu firmalar sektörde faaliyet gösteren önemli ihracatçılarımız olup, bu tür yıpratma amaçlı haberlerin rakip ülkeler tarafından organize edildiği aşikardır. Ayrıca, bazı laboratuarların da dönem dönem benzer tutumlar sergiledikleri ancak amaçlarına ulaşamadıkları tarafımızdan bilinmektedir? ifadelerine yer verdi.

Türkiye yaş meyve sebze sektörünün 01.01.2012 - 26.08.2012 tarihleri arasında toplam 1 milyar 281 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğini kaydeden Satıcı açıklamasında şunları kaydetti:

?Söz konusu ihracatın 378 milyon dolarlık bölümü Avrupa Birliği ülkelerine, 423 milyon dolarlık kısmı ise Rusya Federasyonu'na yapılmıştır. Bahse konu ihracat gönderimlerinin tamamı Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığımızın titiz ve detaylı denetimlerinden geçmekte, firmalarca kendi analizleri yapılmakta ve ayrıca alıcılar tarafından da analize tabi tutulmaktadır. Detaylı analizler sonucunda uygun bulunan ürünler ihracata konu olabilmekte aksi takdirde ürünün ihracatı mümkün olmamaktadır. Söz konusu dönemde Avrupa Birliği'ne sevk edilen ürünlerde alınan bildirimler de AB standartlarının oldukça altındadır. Anlaşılacağı üzere ülkemiz yaş meyve sebze ürünlerinin ihracatı tamamıyla denetim altında gerçekleşmekte ve dünya standartlarında ürün kalitesi ve ürün güvenliği koşulları karşılanarak pazara sunulmaktadır. Bu çerçevede, Greenpeace tarafından basına yansıtılan haberlerin bilimsel gerçeklikten uzak, yanıltıcı ve yanlı bir tutum.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber