Çevre Sağlığı Teknisyenleri Sağlık Bakanlığı'na dönüyor

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 28 Ağustos 2012 00:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığında görev yapmakta iken gıda denetim hizmetlerinde görevlendirilmek üzere Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına devredilen Çevre Sağlığı Teknisyenleri yeniden Sağlık Bakanlığına alınıyor.

Bilindiği gibi, 05/06/2004 tarih ve 25483 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 5179 sayılı "Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun"un Geçici 4. maddesi hükümleri çerçevesinde Sağlık Bakanlığında görev yapan 500 Çevre Sağlığı Teknisyeni Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına devredilmiştir. Söz konusu Kanuni düzenleme ile gıda denetim hizmetleri uzun süre Çevre Sağlığı Teknisyenleri tarafından yürütülmüştür. Ancak, 13.06.2010 tarih ve 27610 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 5996 sayılı ?Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağliği, Gida Ve Yem Kanunu?nun 31. maddesinin 1. fıkrasına ekli, ?Üretim, İşleme Ve Dağıtım Aşamalarında Resmi Kontrollerden Sorumlu Meslek Mensupları? başlığını taşıyan Ek-2'de Çevre Sağlığı Teknisyenlerine yer verilmemiştir.

Ayrıca, Sağlık Bakanlığında görev yapmakta iken verilen ?Gıda Denetçi Kartı? ve 5179 sayılı Kanununda belirtilen devir gerekçesi tamamen göz ardı edilerek gıda denetim hizmetlerinden el çektirilen Çevre Sağlığı Teknisyenleri, diğer ilgili Kanuni düzenlemeler de hiçe sayılarak meslekleri dışındaki görevlerde resen görevlendirilmiştir. Bu süreci yakından izleyen Çevre Sağlığı Derneği, Çevre Sağlığı Teknisyenlerinin yeniden Sağlık Bakanlığına geçmesi için bir dizi girişimlerde bulunmuştur.

KURUMLAR ARASI NAKİL BAŞVURULARI 7 EYLÜL'E KADAR SÜRECEK

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı emrinde halen Çevre Sağlığı Teknisyeni kadrosunda görev yapan personelin Türkiye Halk Sağlığı Kurumuna geçişlerini sağlamak üzere ilan edilen toplam 289 adet kadro için başvurular 24.08.2012 tarihinde başlamış olup 07.09 2012 tarihine kadar sürecek.

UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ YAPANLARIN DURUMU

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında halen görev yapmakta iken unvan değişikliği sınavı ile kadro değişikliği yapanlar, söz konusu naklen atama kurasına Çevre Sağlığı Teknisyeni olarak başvuru yapabilecekledir. Ancak, bu şekilde başvuru yapanlar yeni kadrolarından feragat etmiş sayılacaklardır.

YERLEŞTİRİLEMEYENLER ENDİŞE ETMESİN

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu bünyesinde istihdam edilmek üzere kurumlar arası naklen atama kurası sonucu yerleşemeyen Çevre Sağlığı Teknisyenleri bir sonraki dönemde yeniden başvurularını yapabileceklerdir. Bu nedenle, ilan edilen yerlerde görev yapmak istemeyenler tercih hakkını kullanmamalı, ilan edilen yerlerde çalışmayı düşünen meslektaşlarımıza mani olunmamalıdır.

ÖNCEDEN MUVAFAKAT ALAMAYANLARIN DURUMU

2011 yılı Eylül Kurumlararası Naklen Atama Kurasına müracaat etmiş olup da yapılan kura sonucu atanmaya hak kazanmış ancak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından bu güne kadar muvafakat alamayanlar başvuru yapamayacaklardır.

DERNEĞİMİZİN ÖNERİLERİNİ DİKKATE ALIN

İlan edilen kadroların halen çalışılan merkezlerden uzak olması, ilan edilen kadroların bazı iller için yetersiz olması, bazı meslektaşlarımızın il dışına tercih yapmak istemesi ve işyeri bazında ilan edilen kadro sayısının üzerinde başvuruların yapılacak olması bir çok sorunları beraberinde getirecektir. Bu nedenle, meslektaşlarımızın bu dönemde il dışı tercihi yapmamaları, il bazında tercih yapacaklar arasında bir komisyon kurularak ortak görüşler çerçevesinde tercihlerin yapılması, tercih yaparak yerleşemeyen, tercih yapmadan bir sonraki kura dönemine kalan meslektaşlarımızın isimlerinin tespit edilerek derneğimize gönderilmesi derneğimizce yürütülecek çalışmalara ışık tutacaktır.

GENEL BAŞKANIMIZDAN YERİNDE BİR DEĞERLENDİRME VE TEŞEKKÜR

Derneğimizin Genel Başkanı Muhammet BİRİNCİ'nin değerlendirmesi şöyle; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yıllardan bu yana meslektaşlarımıza üvey evlat muamelesi yaptığını, meslek taassubu gözeten bakanlığın meslektaşlarımızdan faydalanmak yerine meslekleri dışında görevlendirdiğini, bunun sonucunda ise, gıda denetim hizmetlerinin aksamasına meydan verildiğini ve halkımızın sağlıklı ve güvenli gıda tüketmesine mani olunduğunu ifade etti. Birinci, Sağlık Bakanlığının meslektaşlarına sahip çıktığını ve Türkiye Halk Sağlığı Kurumu bünyesinde istihdam edilecek Çevre Sağlığı Teknisyenlerinden en iyi bir şekilde faydalanılacağını inancını taşıdıklarını belirtti. Sağlık Bakanlığına geçip geçmeme noktasında hiçbir tereddüdün yaşanmaması gerektiğini ifade eden Birinci, hiçbir meslektaşımızın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında kalmaması gerektiğini, yapılan bunca uygulamalardan sonra söz konusu bakanlıkta kalmayı gerektirecek hiçbir nedenin olmadığını, yeniden mesleki saygınlığın, itibarın kazandırılması için tüm meslektaşlarımızın tereddüt etmeden Sağlık Bakanlığına geçmek üzere tercih yapmaları gerektiğini sözlerine ekledi.Genel Başkan Muhammet BİRİNCİ, Sağlık Bakanı Prof.Dr. Recep AKDAĞ, Müsteşar Yardımcısı Turan BUZGAN, Özel Kalem Müdürü Endam Aksu, Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü Güven PEKTEMUR, eski Personel Genel Müdürü Hikmet ÇOLAK, ve bu süreçte desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen, kuruma ve ülkemize hayırlı sonuçlar getireceği inancını taşıyan THSK Başkan Yardımcısı Zeki KORKUTATA, Daire Başkanı Ercan SAPMAZ ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerine tüm meslektaşlarımız adına teşekkürlerimi sunuyorum dedi.

Çevre Sağlığı Derneği Genel Merkezi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber