Okul Müdürlerinden Dava Açanlar Geri Dönecek

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 25 Ağustos 2005 20:52, Son Güncelleme : 02 Ocak 2019 18:48
Okul Müdürlerinden Dava Açanlar Geri Dönecek
Eğitim kurumlarında 5 yılını dolduran okul müdürlerinin görev yerlerinin değiştirilmesine imkan tanıyan Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nin 27'inci maddesi hakkında Danıştay 2. Dairesi tarafından yürürlüğü durdurma kararı verilmişti. Diğer taraftan, bazı okul müdürleri yer değiştirme işleminin ardından 60 gün içinde dava yoluna gitmişti. Danıştay'ın bu kararının ardından dava açanlar kazanmaya başlamıştır. Kazanılan bir davanın karar metnini görmek için başlığa tıklayın.

T.C.
AFYONKARAHİSAR
İDARE MAHKEMESİ
Esas No: 2005/439

Davacı Yürütmenin
Durdurulmasını isteyen : Mehmet Gürel YARDIM

Vekili : Av. Keziban KOYUNCU
Dumlupınar Mah.2.cad Yalova kaptan Sitesi No:16/14 - AFYONKARAHİSAR

Davalı (Karşı Taraf) : Afyonkarahisar Valiliği - AFYONKARAHİSAR

İstemin özeti : Davacının, Afyonkarahisar İli Merkez afyon Lisesi Müdürlüğü görevinden alınarak aynı İl merkez Fatih Lisesi müdürlüğü Görevine Naklen atanmasına ilişkin 14.06.2005 gün ve 14768 sayılı işlemin dava konusu işleme dayanak teşkil eden Yönetmelik hükmünün eğitim kurumlarında 5 yılını dolduran tüm müdürlerin görev yerlerinin değiştirileceği anlamına gelmediği, müvekkilinin görevinde başarılı olduğu iddiaları ile iptali ve yürütmenin durdurulması istemidir.

Savunmanın özeti : Milli eğitim Banklığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nin 4.maddesi ile bulundukları eğitim kurumlarında beş yılını dolduran müdürlerin aynı veya bir üst kuruma atanmaları konusunda idareye takdir yetkisi tanındığı, idarenin kendisine tanınan takdir yetkisinin kamu yararı ve hizmetin gereklerini de göz önüne alarak verimliliği artırmak ve yaygınlaştırmak amacı ile tüm kurum müdürlerinin atamasını aynı tip veya bir üst kurum müdürlüğü olacak biçimde gerçekleştirildiği davacının atandığı okul müdürlüğünün daha alt bir kurum olmadığı, davacı ile birlikte bulundukları kurum müdürlüğünde 5 yılını tamamlamış tüm kurum müdürlerinin atamasının yapıldığı, atamalarda kişisel ve siyasi bir amaç güdülmediği ileri sürülerek davanın reddi gerektiği savunulmaktadır.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Afyonkarahisar İdare Mahkemesince dava dosyası incelenerek işin gereği görüşüldü:

Dava, Davacının, Afyonkarahisar İli Merkez afyon Lisesi Müdürlüğü görevinden alınarak aynı İl merkez Fatih Lisesi müdürlüğü Görevine Naklen atanmasına ilişkin 14.06.2005 gün ve 14768 sayılı işlemin dava konusu işleme dayanak teşkil eden Yönetmelik hükmünün eğitim kurumlarında 5 yılını dolduran tüm müdürlerin görev yerlerinin değiştirileceği anlamına gelmediği, müvekkilinin görevinde başarılı olduğu iddiaları ile iptali ve yürütmenin durdurulması istemi ile açılmıştır.

2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunun 27/2. maddesinde "Danıştay veya idari mahkemelerin, idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının birlikte gerçekleşmesi durumunda gerekçe göstererek yürütmenin durdurulmasına karar verebilecekleri" hükme baglanmıştır.

Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nin 27.maddesinde de "bulundukları eğitim kurumları müdürlüğünde en az beş yıl süreyle görev yapanların bu süreye ait çalışmaları dikkate alınarak, gerekli görülmesi halinde atamaya yetkili makamlarca görev yerleri aynı veya bir üst tip eğitim kurumu müdürlüğü olacak şekilde değiştirilebilir." hükmüne yer verilmiştir.

Dava dosyasının incelenmesinden, Afyon Lisesi Müdürü olarak görev yapan davacı hakkında Milli Eğitim Banklığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nin 27.maddesi hükmü uyarınca dava konusu işlemle aynı il Merkez Fatih Lisesi Müdürlüğü görevine atanmasına ilişkin işlemin tesis edildiği görülmekte ise de söz konusu Yönetmelik hükmüne Danıştay 2.dairesinde açılan E 2004/8022 esas numaralı davada anılan dairece 04.07.2005 tarihinde yürütmenin durdurulması isteminin kabulüne karar verildiği anlaşılmaktadır.

Bu durumda Dava konusu İşleme dayanak teşkil eden yönetmelik maddesi hakkında Danıştay 2.dairesinde yürütmenin durdurulması kararı verilmiş olması nedeniyle işlemin yasal dayanağı kalmadığı görülmekle dava konusu işlemin hukuka uygun olmadığı sonucuna varılmıştır.

Açıklanan nedenlerle, açıkça hukuka aykırı olan ve uygulanması durumunda telafisi güç veya imkansız zararlar doğuracağı sonucuna varılan dava konusu işlemin 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunun 27. maddesi uyarınca teminat aranmaksızın dava sonuna kadar yürütülmesinin durdurulmasına, işbu kararın tebliğ tarihinden itibaren (7) gün içinde Denizli Bölge idare mahkemesi'ne itiraz yolu açık olmak üzere. 14.08.2005 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

Başkan Üye Üye
Cafer ERGEN Sedat KOÇ Aydın TOPRAK
(32691) (37998) (94866)

Not: Karar Türk Eğitim-Sen üyesi ne aittir

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber