İlköğretimde ezbere son

Haber Giriş : 26 Ağustos 2005 06:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İlkokullarda çocuklara fiş ezberleterek okumayazma öğretme tekniği tarihe karışıyor. Artık önce harfler, sonra da heceleme öğretilecek

Yeni İlköğretim müfredatının yurt genelinde ilk defa uygulanacağı bu eğitimöğretim döneminde çocuklara okuma yazma öğretme tekniği de kökten değişiyor. İlköğretim okuluna yeni başlayanlar, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi, kelime ezberlemek yerine önce alfabedeki 29 harfi ve bunlardan oluşturulacak heceleri öğrenecek. Yazı öğretiminde ise ''el yazısı'' olarak bilinen bitişik eğik yazı kullanılacak.

BAŞARILI OLDU

Milli Eğitim'de 1968 yılından beri uygulanan "tümdengelim" yöntemini sona erdirmek için geçen eğitim-öğretim döneminde 6 ildeki 100 pilot okulda uygulanan "tümevarım" yöntemiyle eğitim, yeni dönemde bütün okullara yayılacak. Birinci sınıflar okumayazma öğrenirken artık ''Ali okula gel'', ''Ali topu at'' gibi fişleri ezberlemeyecek. Sesleri kullanarak harfleri kavrayacak. Ezberci sistem yerine yoruma dayalı eğitim, okula ilk adımı atarken başlanmış olacak.

'ÖĞRENCİ MERKEZLİ'

Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Eğitim-Öğretim Daire Başkanı Ali Durmuş, pilot uygulamalardan çok olumlu sonuç aldıklarını belirterek, ''öğrenci merkezli'' yeni metod sayesinde ezbere dayalı eğitimden kurtulacağımızı söyledi. Durmuş, "Bu yıl belki sancılar olabilir. Okul idarecileri, öğretmenler, hatta veliler bile zorluk yaşayabilir. Örneğin yazıda bitişik eğik yazıyı kullanmayan öğretmen, doğal olarak zorluk yaşayacak. Ancak, bunların tamamı zamanla aşılacak ve eğitimin kalitesi artacak'' dedi.

D.B. Tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber